ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΗΚ: Αυξημένος όγκος αιτήσεων για φωτοβολταϊκά - Λαμβάνει μέτρα για μείωση του χρόνου αναμονής

ΑΗΚ: Αυξημένος όγκος αιτήσεων για φωτοβολταϊκά - Λαμβάνει μέτρα για μείωση του χρόνου αναμονής

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αιτήσεων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων τύπου net metering αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Για την αντιμετώπιση του αυξημένου όγκου αιτήσεων, η ΑΗΚ προχωρεί συνεχώς σε λήψη μέτρων και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό τη δραστική μείωση του χρόνου ανταπόκρισης.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, υπό την ιδιότητα της ως Διαχειριστής Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ), διαχειρίζεται αιτήσεις για συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Δίκτυο Διανομής.

Οι αιτήσεις χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1. Συμψηφισμού Μετρήσεων (Net Metering) οικιακών καταναλωτών (φυσικά πρόσωπα) και μη οικιακών καταναλωτών, με μέγιστη ισχύ τα 10,4 kWp ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Συμψηφισμού Λογαριασμών (Net Billing) στα υποστατικά εμπορικών, βιομηχανικών μονάδων, οικιών, δημόσιων κτηρίων, στρατοπέδων, σχολείων, γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, επιχειρήσεων αλιείας κ.α., με μέγιστη ισχύ τα 8 MWp ανά λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Εικονικού Συμψηφισμού Μετρήσεων (Virtual Net Metering) για την κάλυψη ιδίων αναγκών οικιστικών μονάδων με μέγιστη ισχύ τα 10,4 kWp και για επαγγελματίες γεωργούς και οινοποιητικές επιχειρήσεις με μέγιστη ισχύ τα 100 kWp

4. Εικονικού Συμψηφισμού Λογαριασμών (Virtual Net Billing) για την κάλυψη ιδίων αναγκών φυσικών ή νομικών προσώπων και δημόσιων/τοπικών αρχών με μέγιστη ισχύ τα 150 kWp ανά λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και ανά δικαιούχο/επιχείρηση.

Έχουν ήδη εγκατασταθεί περίπου 40.000 Φωτοβολταϊκά Συστήματα ιδιοκατανάλωσης με συνολική ισχύ 215 MW, κυρίως για οικιακή χρήση. Επιπλέον, έχουν συνδεθεί 150 Φωτοβολταϊκά Πάρκα με τελική κατάληξη στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού, συνολικής ισχύος 220 MW. Η συνολική ισχύς των εγκατεστημένων Φωτοβολταϊκών, αιολικών και βιομάζας συστημάτων ανέρχεται σε 670 MW. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για άλλα 145 Φωτοβολταϊκά Πάρκα με συνολική ισχύ 265 MW για σύνδεση στο δίκτυο. Τέλος, έχουν υποβληθεί αιτήσεις στον ΔΣΔ (ΑΗΚ) για Φωτοβολταϊκά Πάρκα που υπερβαίνουν τα 250 MW, οι οποίες αφορούν μελέτες αναβάθμισης και επέκτασης του δικτύου μεταφοράς από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (λόγω αρμοδιότητας).

Ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) αναλαμβάνει την επεξεργασία αιτήσεων για Φωτοβολταϊκά (ΦΒ) Συστήματα και εκδίδει Όρους Σύνδεσης σε κάθε αιτητή. Μετά την εγκατάσταση του κάθε ΦΒ συστήματος, υποβάλλεται αίτηση για έλεγχο και σύνδεση στο ηλεκτρικό σύστημα, η οποία επεξεργάζεται εντός 25 ημερών. Να σημειωθεί ότι υπήρξε ραγδαία αύξηση των αιτήσεων, ειδικά για ΦΒ συστήματα Συμψηφισμού Μετρήσεων, με περίπου 2000 αιτήσεις τον μήνα.

Για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και μείωσε τον χρόνο αναμονής για έλεγχο σε 3 εβδομάδες στην Περιφέρεια Λευκωσίας και σε λιγότερο από 3 εβδομάδες στις άλλες περιοχές. Επιπλέον, τον επόμενο μήνα θα προσληφθούν πρόσθετοι υπάλληλοι για υποστήριξη στη διαχείριση και επεξεργασία των αιτήσεων με σκοπό την αισθητή μείωση του χρόνου έκδοσης Όρων Σύνδεσης.

Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο ειλικρινούς και αγαστής συνεργασίας, έχουν πραγματοποιηθεί εποικοδομητικές συναντήσεις με το ΕΤΕΚ και τους Συνδέσμους Επαγγελματικών Ομάδων που ασχολούνται τόσο με τις εγκαταστάσεις των ΦΒ Συστημάτων όσο και των άλλων υποστατικών και έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας. Στόχος των ομάδων εργασίας είναι με στενή συνεργασία να επιτευχθεί η περαιτέρω βελτίωση των διεργασιών, της επικοινωνίας και γενικά των θεμάτων που άπτονται του κλάδου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, από την υποβολή των αιτήσεων στην ΑΗΚ μέχρι και τη σύνδεση των υποστατικών και ΦΒ Συστημάτων στο Δίκτυο Διανομής της ΑΗΚ.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση αιτήσεων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ, application-integration-and-operation-management-of-res-systems.pdf (eac.com.cy).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top