ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφωνα η Βουλη ψήφισε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για ΤΕΠΑΚ

Ομόφωνα η Βουλη ψήφισε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για ΤΕΠΑΚ

Ομόφωνα η Βουλή ψήφισε σε νόμο τον περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023.

Αφορά έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €13.825.944 και τη χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών προς υλοποίηση διάφορων 26 σκοπών που αφορούν, μεταξύ άλλων, κατασκευαστικές εργασίες και αμοιβές αρχιτεκτόνων και συμβούλων για την ανέγερση των ιδιόκτητων εστιών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, τις εισφορές εργοδότη στο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, την αύξηση της εισφοράς του εργοδότη στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την αύξηση του ποσοστού του τιμαρίθμου επί των βασικών μισθών, την παροχή επιδομάτων στέγασης σε φοιτητές με ειδικές ανάγκες και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και τη δημιουργία τριών νέων θέσεων ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού για το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έθιξε το θέμα των υψηλών ενοικίων κυρίως στη Λεμεσό όπου όπως είπε, ένα στούντιο ενοικιάζεται πάνω από 1000 ευρώ τον μήνα.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι ένα τεράστιο πρόβλημα είναι ότι το ΤΕΠΑΚ είναι στο κέντρο της πόλης και υφίσταται πρόβλημα με τον χώρο στάθμευσης. Πρέπει, είπε, να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι κίνησης των φοιτητών στο κέντρο της πόλης.

Ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το στούντιο στη Λεμεσό πήγε 1,300 ευρώ. Επρεπε, ανέφερε, να διατεθούν χρήματα για να τελειώσουν οι φοιτητικές εστίες στη Λεμεσό.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι το ΤΕΠΑΚ θα λειτουργήσει και στην Πάφο και τα προβλήματα διαμονής υφίστανται και στην Πάφο όπου και εκεί έχουν εκτοξευθεί τα ενοίκια.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε σε σκάνδαλα που υπήρχαν στο ΤΕΠΑΚ. Πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά το ΤΕΠΑΚ κάνει αποκέντρωση που είναι μια ευλογία από το Θεό, όπως είπε.

Ο βουλευτής ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι στη Λεμεσό αλλά και στη Λευκωσία το κόστος διαβίωσης είναι τόσο ψηλό που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών. Οι φοιτητικές εστίες, είπε, είναι η λύση και χαιρέτισε την πρόθεση ανάπτυξης φοιτητικών εστιών στο Βερεγγάρια.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι προνοείται να υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, ενώ με τον νέο στόλο των λεωφορείων θα υπάρχει απάμβλυνση του κυκλοφοριακού. Ηταν πολιτική απόφαση, είπε το ΤΕΠΑΚ να είναι στο κέντρο και αυτό βοήθησε στην αναζωογώνηση του.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμμπρίτης είπε ότι επεξεργάζονται εισηγήσεις για συχνά δρομολόγια προκειμένου να υπάρξει απάμβλυση του προβλήματος.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το πρόβλημα με τα ενοίκια δεν αγγίζει μόνο τους φοιτητές αλλά και όλους τους πολίτες και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top