ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απροθυμία Κυπρίων να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο

Απροθυμία Κυπρίων να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο

Οι εκατόν υποθέσεις επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών που υποβλήθηκαν ενώπιον του αρμοδίου Φορέα κρίνεται μη ικανοποιητικός αριθμός σε σχέση με τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιβάλλεται περαιτέρω ενημέρωση τραπεζικών και δανειοληπτών για τις δυνατότητες που παρέχει ο Φορέας, συμφωνούν ο Επίτροπος Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης και οι Οικολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει μέρος του κόστους λειτουργίας του Φορέα.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου συναντήθηκε την Τετάρτη (19/09/2015) με αντιπροσωπεία των Οικολόγων, υπό τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Περδίκη.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών και της μέχρι στιγμής λειτουργίας του προέρχεται εξολοκλήρου από το κράτος και τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι είναι καιρός η Κεντρική Τράπεζα, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα συστημικά προβλήματα που διαχειρίζεται σήμερα ο θεσμός του Επιτρόπου, να συμβάλει στη χρηματοδότη και να ελαφρύνει τη συμμετοχή των φορολογουμένων και των τραπεζών.

Ουσιαστικά το κράτος πληρώνει τη λειτουργία του Φορέα και αυτό πρέπει να αλλάξει με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να συμβάλει στη χρηματοδότηση του Φορέα, πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των Οικολόγων και την αντιπροσωπεία του Κινήματος για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την πραγματικότητα υπό την οποία λειτουργεί ο θεσμός, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την πρόοδο των εργασιών από την ημέρα έναρξης της επιχειρησιακής δράσης του θεσμού μέχρι σήμερα.

Ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των Οικολόγων είναι έμπρακτο και επιδεικνύεται μέσα από τις παρεμβάσεις τους στη Βουλή, προσθέτοντας ότι εντός αυτού του πλαισίου ενημερώθηκε η ηγεσία των Οικολόγων ενδελεχώς. Συζητήθηκαν, όπως ανέφερε, διάφορες προοπτικές και εισηγήσεις του Κινήματος προς βελτίωση της λειτουργίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Κατά τον Επίτροπο, το πλέον σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορά την ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο θεσμός της εξώδικης διευθέτησης χρηματοοικονομικών διαφορών, μέσα από τη λειτουργία του γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων τους και την προστασία των οικονομικών τους συμφερόντων.

Ο κ. Περδίκης, αφού ανέφερε ότι τόσο δημόσια όσο και στη Βουλή το Κίνημα Οικολόγων στήριξε το έργο του γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, πρόσθεσε οι Οικολόγοι θεωρούν σημαντικό όπως πριν οι τράπεζες φτάσουν στο μέτρο της εκποίησης, να ενισχυθούν οι διαδικασίες της αναδιάρθρωσης και της εξώδικης διευθέτησης.

Επανέλαβε τη θέση ότι η αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού στην Κύπρο και του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να γίνει μέσα από δύο τρόπους.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είπε, είναι η αυστηρή, μαχητική και αποτελεσματική στροφή προς τους μεγάλους δανειολήπτες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ενώ μπορούν να πληρώσουν καταφεύγουν στο εργαλείο της στρατηγικής χρεωκοπίας για να διαφύγουν των υποχρεώσεων τους, ώστε να αρχίσουν να πληρώνουν.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί στους μικρο-οφειλέτες όλη η δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους μέσα από αναδιάρθρωση και εξώδικη διευθέτηση της διαφοράς και στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρξει κατάληξη, μέσα από την εφαρμογή της ελλιπούς νομοθεσίας για  την αφερεγγυότητα, το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου διαδραματίζει κομβικό ρόλο.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε ότι οι μέχρι σήμερα επιδόσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι σημαντικές, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει πολύς δρόμος, καθώς μόνο 100 περιπτώσεις έτυχαν ή τυγχάνουν χειρισμού από το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Παρατηρώντας ότι 100 υποθέσεις είναι πάρα πολύ λίγες, είπε ότι χρειάζεται ενημέρωση των δανειοληπτών και των τραπεζικών λειτουργών για τη σημασία του ρόλου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και απαιτούνται αλλαγές και στο νόμο.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε περαιτέρω πως για το κόστος λειτουργίας του Γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες και η Κεντρική Τράπεζα που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έφτασαν η κυπριακή οικονομία και τα κυπριακά δάνεια.

Απαντώντας σε αυτούς που επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα ότι ξεπεράστηκε η κρίση, έφθασε η ανάπτυξη και πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία, είπε πως οι Οικολόγοι είναι υπέρ της αισιοδοξίας, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πραγματική ανάπτυξη στην οικονομία, καθώς το 0,5% δεν μπορεί να θεωρείται ανάπτυξη σε μια σύγχρονη οικονομία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top