ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θλίψη στις τάξεις της ΕΟΚΑ - «Έφυγε» ο Θάσος Σοφοκλέους, επί σειρά ετών Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών

Θλίψη στις τάξεις της ΕΟΚΑ - «Έφυγε» ο Θάσος Σοφοκλέους, επί σειρά ετών Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών

«Έφυγε» την Κυριακή 23/7 σε ηλικία 91 ετών, ο Θάσος Σοφοκλέους, τομεάρχης της ΕΟΚΑ και Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Ο Θάσος Σοφοκλέους γεννήθηκε στην Κυθρέα το 1932.

Όπως γράφει ο Πέτρος Παπαπολυβίου, ο Θάσος Σοφοκλέους βγήκε αντάρτης στον Πενταδάκτυλο και διαδέχθηκε, στα 23 του χρόνια, κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες τον Γρηγόρη Αυξεντίου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του τομεάρχη Πενταδακτύλου και αργότερα Κερύνειας. Συνελήφθη, ύστερα από προδοσία, τον Οκτώβριο του 1956, βασανίστηκε άγρια, και τον Δεκέμβριο του 1956, ύστερα από μια συνοπτική δίκη, άκουσε τον Άγγλο δικαστή να του επιβάλλει την ποινή της ισόβιας φυλάκιση.

Η φυλάκισή του έμελλε να διαρκέσει 29 μήνες, αφού απελευθερώθηκε, όπως όλοι οι κρατούμενοι και καταδικασθέντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 1959. Τον Φεβρουάριο του 1957 είχε μεταφερθεί, με άλλους οκτώ βαρυποινίτες αγωνιστές, στις βρετανικές φυλακές. Συνολικά στην Αγγλία και στη Σκωτία εστάλησαν σιδηροδέσμιοι 31 συνολικά αγωνιστές της ΕΟΚΑ, με τελευταία αποστολή, τον Νοέμβριο του 1958. Για τον Σοφοκλέους και για άλλους 13 αγωνιστές, η επιστροφή στην Κύπρο θα καθυστερούσε μέχρι την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, τον Αύγουστο του 1960, καθώς θεωρήθηκαν «επικίνδυνοι» για τη μεταβατική περίοδο, και έτσι ουσιαστικά εξορίστηκαν στην Ελλάδα, με πρώτο προορισμό τη Ρόδο. Από εκείνη την περίοδο συνεργάστηκε στενά με τον Γ. Γρίβα-Διγενή, που είχε επιστρέψει στην Αθήνα και έκτοτε ανήκε στην ομάδα των αγωνιστών που διαφώνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και την πολιτική του.

Μετά τον αγώνα εργάστηκε ως εκπαιδευτικός. Παράλληλα, την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top