ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα εγκαίνια του Κέντρου «Νήμα» τέλεσαν Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τα εγκαίνια του Κέντρου «Νήμα» τέλεσαν Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η σημερινή μέρα είναι ορόσημο στον κοινό στόχο για προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας και στήριξης των συνανθρώπων μας που χρειάζονται βοήθεια για ανάρρωση από τραύματα που στιγμάτισαν τη ζωή τους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εγκαινιάζοντας απόψε το Κέντρο «Νήμα» το οποίο παρέχει ψυχολογική στήριξη και θεραπεία σε ενήλικα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία, και τις οικογένειες τους.

Στο χαιρετισμό του στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Κέντρου «Νήμα» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η λειτουργία του Κέντρου έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε σχέση με την ουσιαστική στήριξη ενήλικων συμπολιτών μας που έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική τους ηλικία. Συμπολιτών μας, όπως είπε, που δεν είχαν την πρόσβαση, είτε για κοινωνικούς λόγους, εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος είτε λόγω έλλειψης των αναγκαίων δομών, της στήριξης που χρειάζονταν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες ε\χώρες που διαθέτουν τέτοιου είδους υποδομή, υποδεικνύοντας ότι η ιδέα δημιουργίας του Κέντρου προέκυψε μέσα από την πολυεπίπεδη και πολύ αξιόλογη δράση του Συμβουλίου «Φωνή» και μετά από εισήγηση της Πρόεδρου του, Αναστασίας Παπαδοπούλου, την οποία και συνεχάρη για την πρωτοβουλία, αφού τόσο η Πρόεδρος όσο και το Συμβούλιο εντόπισαν εύστοχα την ανάγκη για στήριξη, ενήλικων ατόμων, που είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία.

«Σήμερα, λοιπόν, εγκαινιάζουμε την πρώτη δομή που παρέχει ψυχολογική στήριξη και θεραπεία σε ενήλικα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία και στις οικογένειές τους. Πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη ότι το Κέντρο «Νήμα» αποτελεί φάρο φωτός, ελπίδας και συμπόνοιας και «αντιπροσωπεύει την ακλόνητη δέσμευσή τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας των πολιτών, να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά επίδραση, τις συνέπειες που τέτοιες εμπειρίες, μπορεί να έχουν στην ανθρώπινη ψυχή».

Διαβεβαίωσε δε ότι το Κέντρο αποτελεί μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης του θέματος, ώστε κανένας και καμία πολίτης να μη μένουν αβοήθητοι.

Είπε ακολούθως ότι ανάμεσα στις πολλές δράσεις, το Κέντρο θα παρέχει ψυχολογική στήριξη και θεραπεία, ενημερωτικές δράσεις, την αναγκαία διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες υγείας, τη νομική καθοδήγηση, καθώς και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προληπτικών προγραμμάτων, με στόχο την εκπαίδευση παιδιών, γονιών και επαγγελματιών σε θέματα που αφορούν κυρίως στις υγιείς σχέσεις, τη σεξουαλική κακοποίηση και στην εκμετάλλευση των παιδιών.

Ανέφερε επίσης ότι με τη λειτουργία του Κέντρου η Κύπρος ανταποκρίνεται σε διεθνείς δεσμεύσεις που προκύπτουν από σχετικές ευρωπαϊκές και διεθνείς Συμβάσεις, αλλά κυρίως ανταποκρίνεται έμπρακτα στην υποχρέωση που έχει ως κράτος να στηρίζει τους πολίτες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση αλλά και στην πρόληψη του φαινομένου.

Ανέφερε δε ότι το Κέντρο παρέχει όλο το φάσμα υπηρεσιών που καλύπτουν τις πολυδιάστατες ανάγκες των θυμάτων, αναγνωρίζοντας ότι κάθε άτομο απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση και πως το Κέντρο θα συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, την Αστυνομία και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.

«Η σεξουαλική κακοποίηση, η σεξουαλική βία δεν μπορεί να έχει καμία θέση στην κοινωνία μας» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως το 2023 και σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο μεταφράζεται και σε ένα στα πέντε ενήλικα άτομα ανάμεσά μας. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε.

Απευθυνόμενος στα θύματα που παρευρέθηαν στην εκδήλωση είπε ότι ο πόνος τους αναγνωρίζεται και οι φωνές τους ακούστηκαν και θα ακούγονται «και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ» και πως η λειτουργία του Κέντρου αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας, του θάρρους και της δική τους αποφασιστικότητας να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. «Ο δρόμος μπροστά μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είστε μόνοι στην προσπάθεια αυτή» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ας σημειωθεί ότι στην εκδήλωση το παρόν έδωσε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος τέλεσε μαζί με τον νυν Πρόεδρο το Κέντρο. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η απόφαση για τη λειτουργία αυτού του πρωτοποριακού Κέντρου λήφθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση. «Γνωρίζω από τη συνεργασία μου με τον τέως Πρόεδρος πόσο ψηλά στις προτεραιότητες του ήταν η ανάγκη λειτουργίας αυτού του Κέντρου και χαίρομαι που είναι σήμερα μαζί μας στα εγκαίνια σημείωσε σχετικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού Μαρία Επαμεινώνδα ανέφερε ότι το Κέντρο «Νήμα», είναι η πρώτη εξειδικευμένη δομή στην Κύπρο που παρέχει ψυχολογική στήριξη και θεραπεία σε ενήλικα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία, και τις οικογένειες τους.

Όπως εξήγησε το Κέντρο αποτελεί πρόγραμμα του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, μέλος του Συμβουλίου «Φωνή», και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας.

«Στόχος μας είναι, το Νήμα να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ενήλικα άτομα που επιθυμούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του τραύματος» σημείωσε, τονίζοντας πως το Κέντρο λειτουργεί για να στηρίξει αυτά τα άτομα έτσι ώστε να μπορέσουν ως ενήλικες πια, να διαχειριστούν ή να βελτιώσουν τη σχέση τους με τον εαυτό τους, το σώμα τους, τη σεξουαλικότητα τους, τους φίλους, συντρόφους, την οικογένεια τους αλλά και να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε άλλο το οποίο μπορεί να στέκεται εμπόδιο στη ζωή τους, και πηγάζει μέσα από την τραυματική εμπειρία που έζησαν».

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» Αναστασία Παπαδοπούλου εξήγησε πως με την ίδια λογική η οποία διέπει τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, ιδρύθηκε και το Κέντρο «Νήμα».

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα μεγαλεπίπεδο έργο που προάγει την ψυχική υγεία και συμβάλλει στην αποθεραπεία και στήριξη των ατόμων που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του έργου έγινε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού στον οποίο έχει ανατεθεί και η λειτουργία του και ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που παρέχουν στο Κέντρο.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το «Νήμα» θα αποτελέσει ακόμη ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και απόδειξη ότι η Κύπρος συνεχίζει να πρωτοπορεί στη μάχη της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

«Σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλά ένα κτίριο. Εγκαινιάζουμε τα θεμέλια για νέα όνειρα. Αυτά που δικαιούται κάθε παιδί μας. Όσα χρόνια και αν περάσουν» τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top