ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά μεγάλη ανάπτυξη με δύο 20όροφους πύργους στον χώρο των πρώην διυλιστηρίων στη Λάρνακα - Φωτογραφίες

Στα σκαριά μεγάλη ανάπτυξη με δύο 20όροφους πύργους στον χώρο των πρώην διυλιστηρίων στη Λάρνακα - Φωτογραφίες

Νέα μεγάλη ανάπτυξη στη Λάρνακα, στον χώρο όπου μέχρι και πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν τα διυλιστήρια καυσίμων, προγραμματίζει η εταιρεία «SOLVIN LTD», με το έργο να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16 Αυγούστου από την Περιβαλλοντική Αρχή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), το προτεινόμενο Έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία προτεινόμενης αμιγώς οικιστικής ανάπτυξης, η οποία θα αποτελείται συνολικά από δύο πολυώροφα κτίρια, 20 υπέργειων επιπέδων.

Στο Έργο συμπεριλαμβάνονται, επίσης, χώροι στάθμευσης, εστίασης, εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή και άλλες συμπληρωματικές χρήσεις, καθώς και δύο υπόγειους χώρους στο δυτικό του τμήμα (ενός επιπέδου), με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους στάθμευσης, με βάση του σχεδιασμούς, η ανάπτυξη θα διαθέτει συνολικά 155 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 8 χώροι στάθμευσης θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη θα διαθέτει 114 χώρους στάθμευσης για εξυπηρέτηση των αναγκών της προτεινόμενης ανάπτυξης, 33 χώρους στάθμευσης για επισκέπτες και 8 πρόσθετους χώρους στάθμευσης.

Σημειώνεται ότι, στα πλαίσια του προτεινόμενου έργου θα διατηρηθεί η απαιτούμενη απόσταση τριών μέτρων από τους δύο χώρους κρατικής γης όπου προγραμματίζεται η κατασκευή ανοικτών καναλιών ομβρίων υδάτων (στο βόρειο και στο νότιο άκρο του τεμαχίου), ενώ θα παραχωρηθεί και δημόσιος χώρος πρασίνου εμβαδού 1.294 τ.μ.

Το ύψος των πολυώροφων κτιρίων, στο ψηλότερό τους σημείο, ανέρχονται σε 67,7 μέτρα, περίπου, ενώ στον τελευταίο όροφο θα τοποθετηθούν και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και θα διαμορφωθούν κήποι οροφής.

To συνολικό μικτό εμβαδόν της ανάπτυξης θα είναι 27.224 τ.μ., και θα περιλαμβάνει συνολικά 114 διαμερίσματα – ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων, ενώ το εκτιμώμενο κόστος του συνολικού έργου ανέρχεται συνολικά στα 40 εκατομμύρια ευρώ, περίπου.

Το τεμάχιο χωροθέτησης της προτεινόμενης ανάπτυξης εμπίπτει σε ποσοστό 78% στη Ζώνη Ειδικών Αστικών Αναπτύξεων (ΖΕΑΑ), και σε ποσοστό 22% στη Ζώνη προστασίας ποταμών/ καναλιών, παραλίας (Δα1), ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από διάφορα είδη χρήσεων γης και αναπτύξεων της περιοχής. Εμπίπτει, δε, σε περιοχή η οποία θεωρείται ως αρκετά υποβαθμισμένη λόγω των παλαιότερων χρήσεων και αναπτύξεων που λειτουργούσαν σε αυτή (διυλιστήρια).

Το έργο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε μία φάση, με εκτιμώμενη διάρκεια κατασκευής του τα 2 χρόνια.

Θα γίνει και εμπλουτισμός της θάλασσας

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, παράλληλα με την παρούσα ΜΕΕΠ, έχει εκπονηθεί αντίστοιχη ΜΕΕΠ και Τεχνικής Μελέτη για τον εμπλουτισμό της παραλίας, στην περιοχή του υπό μελέτη τεμαχίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο εμπλουτισμός της παραλίας, είναι κάτι που προωθείται και στο Σχέδιο Περιοχής Λάρνακας και απαραίτητος για την δημιουργία της «παραλιακής προκυμαίας» που αναφέρει το Σχέδιο.

Η παραλιακή προκυμαία θα έχει τη μορφή εκτεταμένου δημόσιου γραμμικού πάρκου, η οποία θα διατρέχει όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής του Σχεδίου Περιοχής.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το προτεινόμενο έργο, όπως καταγράφεται και στην Γεωτεχνική Έρευνα που εκπονήθηκε, θα χρειαστεί να εκτελεστούν χωματουργικές εργασίες για την βελτίωση και ανύψωση του επιπέδου του εδάφους.

Η προκαταρκτική εκτίμηση των αρχιτεκτόνων του Έργου είναι ότι, θα χρειαστεί να γίνει ανύψωση του εδάφους κατά 60–100 εκατοστά από το υφιστάμενο του ύψος, ενώ θα χρησιμοποιηθούν ~700 κ.μ. εδαφικού υλικού για επίστρωση κάτω από τα θεμέλια της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τις δορυφορικές φωτογραφίες από το 1963 μέχρι σήμερα είναι σαφές πως το τεμάχιο έχει διαβρωθεί σημαντικά και η ακτογραμμή έχει υποχωρήσει προς την ξηρά περίπου 50 μέτρα.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που παρατίθενται, το 1963, η έκταση του τεμαχίου πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 10.500 τετραγωνικά μέτρα, ενώ σήμερα η έκταση αυτή μειώθηκε στα 6.200 τ.μ. Συγκρίνοντας τις δύο αυτές εκτάσεις, εκτιμάται ότι περίπου 40% του τεμαχίου έχει διαβρωθεί από το 1963.

Ο χρόνος για αποπεράτωση του εμπλουτισμού της παραλίας υπολογίζεται στους 1-2 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top