ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ-Τουρκία συζητούν «update» στην τελωνειακή ένωση - Η Αγκυρα θέλει Ευρωπαίους επενδυτές - «Κλειδί» η Κύπρος

ΕΕ-Τουρκία συζητούν «update» στην τελωνειακή ένωση - Η Αγκυρα θέλει Ευρωπαίους επενδυτές - «Κλειδί» η Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συζητούν update όσον αφορά την τελεωνειακή τους ένωση ως μέρος της εκ νέου δέσμευσης της χώρας για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και επενδυτών.

«Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό αυτή την άποψη», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τα τελωνεία, σε δήλωση στο Bloomberg την Τρίτη. «Θα τα εξετάσουμε με τις ομάδες μας μετά το καλοκαίρι και θα δούμε αν είναι δυνατόν να αξιοποιήσουμε αυτά τα νέα σήματα από την Τουρκία».

Ο Τζεντιλόνι συναντήθηκε δύο φορές με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και είπε ότι ενδιαφέρεται να ακούσει τα «θετικά μηνύματα του υπουργού τόσο για τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης όσο και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδειξαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν για στενότερους δεσμούς με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, με το μπλοκ να σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως στη Σουηδική ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Πριν υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας, ο Ερντογάν συνέδεσε την προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις προσπάθειες της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ — αλλά η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι εκτός συζήτησης.

Οι συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση έρχονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να βελτιώσει τις εμπορικές της σχέσεις με άλλες χώρες, επιδιώκοντας να εδραιώσει συνεργασίες σε ένα ταραχώδες γεωπολιτικό πλαίσιο και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ χαιρέτησαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την ΕΕ καθώς η χώρα προσελκύει ξένους επενδυτές για να βοηθήσει στην τόνωση της προβληματικής οικονομίας της και να τερματίσει την κρίση κόστους ζωής που εν μέρει προκαλείται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο Σίμσεκ είπε σε συνέδριο στο Σάλτσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει σχέση με το αν η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ στο τέλος της διαδικασίας. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας επιτρέψουμε να συνεχίσουμε σε ένα ταξίδι που είναι τόσο σημαντικό όσον αφορά τον μετασχηματισμό χονδρικής», είπε.

Το update στην τελωνειακή ένωση, που ισχύει από το 1995, προσθέτει ορισμένα τουρκικά γεωργικά αγαθά και υπηρεσίες.

«Πάντα πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είναι κάτι που είναι κατ' αρχήν εφικτό», δήλωσε στο Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της διάσκεψης του Σάλτσμπουργκ ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό. «Φυσικά υπάρχουν κάποια εμπόδια, αλλά πρέπει να δούμε πού μπορεί να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία».

Ο Τζόζεπ Μπορέλ, ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε στις 20 Ιουλίου ότι η επίλυση των εντάσεων σχετικά με την Κύπρο θα είναι το κλειδί για την εκ νέου επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Η συμφωνία τελωνειακής ένωσης προβλέπει κοινούς δασμούς για όλα τα βιομηχανικά αγαθά, αλλά δεν ισχύει για τις υπηρεσίες, τις δημόσιες προμήθειες ή τη γεωργία — εκτός από τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα. Οι διμερείς εμπορικές παραχωρήσεις ισχύουν για τα γεωργικά προϊόντα, τα προϊόντα άνθρακα και χάλυβα.

Πηγή: euro2day.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top