ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η JPMorgan σταμάτησε να επεξεργάζεται τις πληρωμές σιτηρών της

Ρωσία: Η JPMorgan σταμάτησε να επεξεργάζεται τις πληρωμές σιτηρών της

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αμερικανική τράπεζα JPMorgan σταμάτησε αυτή την εβδομάδα να επεξεργάζεται πληρωμές για τη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα, καθώς η Μόσχα απαίτησε από την Ουάσινγκτον δράση, όχι υποσχέσεις, για να βοηθήσει τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα έχει έναν κατάλογο αιτημάτων που θέλει να ικανοποιηθούν προτού επιστρέψει στη συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, που εγκατέλειψε στις 17 Ιουλίου και η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 και επέτρεπε τις ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας - που επίσης έγινε τον Ιούλιο του 2022 - αξιωματούχοι του ΟΗΕ συμφώνησαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

"Μόλις γίνει αυτό, η συμφωνία αυτή θα ανανεωθεί αμέσως", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει ελεύθερα τρόφιμα, εάν η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας αναβιώσει.

Μια βασική ρωσική απαίτηση ήταν η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, από το οποίο αποκόπηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ως παράκαμψη αυτής της απαίτησης, η JPMorgan διεκπεραίωνε κάποιες πληρωμές ρωσικών εξαγωγών σιτηρών με διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή σταμάτησε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

"Το απευθείας κανάλι μεταξύ της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας και της JPMorgan, το οποίο η Δύση και τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως λειτουργική εναλλακτική λύση έναντι του SWIFT, έκλεισε στις 2 Αυγούστου", δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και η JPMorgan δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top