ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Το αδύναμο γιεν φέρνει προσωρινά κέρδη στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Ιαπωνία: Το αδύναμο γιεν φέρνει προσωρινά κέρδη στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ευνοούνται από το ασθενέστερο γιεν, εν μέσω της μείωσης των πωλήσεων στην Κίνα και της στροφής προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

Toyota, Honda και Nissan πρόσφατα ανέφεραν κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις αναλυτών από 6% μέχρι 21% την τριμηνία που έληξε τον Ιούνιο και όλες επικαλέστηκαν τη συναλλαγματική ισοτιμία ως παράγοντα.

Τον περασμένο μήνα η Nissan αναβάθμισε την πρόβλεψη λειτουργικών κερδών για όλο το έτος, αυξάνοντάς την κατά 30 δισ. γιεν (€189 εκ.), από 30 δισ. γιεν σε 550. Περίπου 20 δισ. γιεν από αυτά οφείλονται στη συναλλαγματική ισοτιμία, είπε ο CFO της εταιρείας Stephen Ma σε ενημέρωση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ένα αδύναμο γιεν παραδοσιακά αύξανε τα κέρδη για τους μεγάλους εξαγωγείς της Ιαπωνίας, αν και δεν είναι πλέον τόσο μεγάλο το όφελος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που αύξησαν την παραγωγή τους στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών αντιδρούν γρήγορα στις διακυμάνσεις του γιεν, αν και οι ίδιες οι εταιρείες τείνουν να εμμένουν σε συντηρητικές προβλέψεις σε σχέση με το νόμισμα.

Για παράδειγμα, η Toyota διατήρησε την πρόβλεψή της για μια μέση συναλλαγματική ισοτιμία 125 γιεν προς το δολάριο αυτό το επιχειρηματικό έτος, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 2022, περίπου ένα μήνα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια. Το γεν ήταν στα 144 την Πέμπτη.

Στη Subaru, μία κίνηση ενός γιεν προς το δολάριο επηρεάζει τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας κατά 20 δισ. γιεν, είπε ο CFO της εταιρείας Katsuyuki Mizuma νωρίτερα αυτό το μήνα.

Την Τετάρτη, αξιωματούχος της Honda είπε ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου ήταν δεκάδες δισεκατομμύρια γιεν πάνω από τα αναμενόμενα, με το αδύναμο γιεν να είναι υπεύθυνο για περίπου τα μισά από αυτά.

"Το γιεν δεν ήταν μόνο ασθενέστερο σε σχέση με το δολάριο, αλλά και σε σχέση με άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων της Ασίας και της Ευρώπης, έτσι αυτό έρχεται ως κέρδος", είπε ο αξιωματούχος.

Το μαξιλαράκι που προκαλεί το γιεν δεν μπορούσε να έρθει σε καλύτερη περίοδο για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κινεζική αγορά. Η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο κυριαρχείται ολοένα και περισσότερο από εγχώριες εταιρείες.

Οι πωλήσεις της Nissan στην Κίνα σε πελάτες λιανικής μειώθηκαν κατά 46% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και αυτές της Honda μειώθηκαν κατά 5%. Οι πωλήσεις της Toyota, συμπεριλαμβανομένης της μάρκας πολυτελείας Lexus, αυξήθηκαν κατά την περίοδο αυτή. Για το πρώτο εξάμηνο του ημερολογιακού έτους, υποχώρησαν σχεδόν 3%.

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες άργησαν επίσης να στραφούν στην αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με ανταγωνιστικές προσφορές.

Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει το αδύναμο γιεν. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προσάρμοσε πρόσφατα το ανώτατο όριο των αποδόσεων των ομολόγων, πυροδοτώντας τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε τελικά να βγει από την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική που επηρέασε το νόμισμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top