ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Επιρρίπτει ευθύνες σε ΗΕ και Ε/κ πλευρά για τα επεισόδια στην Πύλα - «Για χρόνια έκλειναν τα μάτια»

Τουρκία: Επιρρίπτει ευθύνες σε ΗΕ και Ε/κ πλευρά για τα επεισόδια στην Πύλα - «Για χρόνια έκλειναν τα μάτια»

Ευθύνες στον ΟΗΕ και την Ελληνοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει η Τουρκία για τα επεισόδια της Παρασκευής στην Πύλα, κατά τα οποία τραυματίστηκαν άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο, 19 Αυγούστου, η Τουρκία επιμένει ότι το έργο κατασκευής του δρόμου έχει «ανθρωπιστικό σκοπό» και ότι γίνεται για τη διευκόλυνση των κατοίκων, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει  «απαράδεκτη» την επέμβαση των δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη ότι, «για χρόνια έκλειναν τα μάτια στα τετελεσμένα της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” στην νεκρή ζώνη» προσθέτοντας ότι, «η κατάσταση αυτή καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ισότιμη προσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη χθεσινή (18 Αυγούστου) επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο κυρίαρχο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) με σκοπό την παρεμπόδιση της κατασκευής του δρόμου Pile-Yiğitler. Υποστηρίζουμε πλήρως τη σχετική ανακοίνωση του “Υπουργείου Εξωτερικών” της “ΤΔΒΚ” και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της “ΤΔΒΚ”.

Η στάση του ΟΗΕ για τον δρόμο Pile-Yiğitler, ο οποίος αποτελεί ένα ανθρωπιστικό έργο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της “ΤΔΒΚ” στο χωριό Pile στην πατρίδα τους, καθώς και οι επακόλουθες δηλώσεις του ΟΗΕ, δεν συνάδουν με την αμερόληπτη στάση που οφείλει να επιδεικνύει η Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ από τη μια πλευρά έπαιζε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του δρόμου που ξεκίνησε ειρηνικά, από την άλλη παρουσιάστηκε ως θύμα στα γεγονότα επί του εδάφους. Αυτό που πράγματι αναμένεται από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ είναι να συμβάλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί. Είναι ανεξήγητο το ότι παρά ταύτα, τα Ηνωμένα Έθνη για χρόνια έκλειναν τα μάτια στα τετελεσμένα της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” στη Πράσινη Ζώνη, ενώ εμπόδιζαν τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις δικαιολογημένες ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ισότιμη προσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες το επόμενο διάστημα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της “ΤΔΒΚ”. Ως εγγυήτρια χώρα, καλούμε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να απέχει από ενέργειες και ρητορική που θα επισκιάσουν την αποστολή που εκτελεί στην Κύπρο εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, να παρέχει ίση μεταχείριση στις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της "ΤΔΒΚ"».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top