ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τα μποφόρ στην Αλεξανδρούπολη - Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τα μποφόρ στην Αλεξανδρούπολη - Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες και τα μποφόρ συνεχίζουν να δίνουν στην Αλεξανδρούπολη πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Νίψα – Δωρικό και Αμφιτρίτη είναι η πύρινη νοητή νοητή ευθεία όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης στην Αλεξανδρούπολη, όπως είπε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός διευκρινίζοντας ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειοανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό. Δέκα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα δίνουν τη μάχη και όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός, οι αναταράξεις είναι συνεχείς από τις ριπές αέρα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Το μέτωπο ανατολικότερα από το Λουτρό, που απειλήθηκε ιδιαίτερα, τώρα είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή. Ο κ. Αρτοποιός μίλησε για τεράστια γραμμή άμυνας μέχρι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, συμπληρώνοντας ότι οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει ούτε λεπτό.

«Σα να έχουμε έναν ανεμιστήρα που σπρώχνει τη φωτιά σε νέα μέτωπα»

«Λόγω ισχυρών ριπών ανέμων και θερμών μαζών, κάφτρες πέρασαν πίσω από τα υδροφόρα οχήματα και η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά και επιθετικά προς τις παρυφές δύο οικισμών στα βορειοανατολικά της πόλης. Πάντως ο στόχος επετεύχθη αφού οι οικισμοί δεν απειλούνται και επίσης δεν κινδυνεύει πλέον η βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Αρτοποιός.

«Είναι ένα πρωτόγνωρο περιστατικό. Είναι σαν να έχουμε έναν τεράστιο ανεμιστήρα που σπρώχνει διαρκώς την πυρκαγιά και δημιουργεί νέα μέτωπα», ανέφερε επίσης, ο κ. Αρτοποιός στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως «δύο είναι τα μεγαλύτερα μέτωπα, στα αντολικά και στα δυτικά που δυσκολεύουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Το ένα στην ανατολική πλευρά, μετά την περιοχή Λουτρό, προς το Δορίσκο και το Μοναστηράκι και το άλλο, το πιο δύσκολο, πολύ κοντά στις παρυφές της Αλεξανδρούπολης και στις περιοχές Μαΐστρο και Άβαντα. Εκελι, συνέβη το εξής. Είχε δημιουργηθεί μια τεράστια αντιπυρική ζώνη και είχαν συγκεντρωθεί εκεί δυνάμεις για να την ανακόψουν και να μην την αφήσουν να περάσει, όμως λόγω των ανέμων η φωτιά «πέρασε» εκατοντάδες μέτρα μακριά».

Με κουβάδες και λάστιχα προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους

Οι κάτοικοι όλη τη νύχτα πάλευαν να σώσουν τα σπίτια τους, με κουβάδες και λάστιχα.

Μάλιστα, οι πύρινες φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών τους και οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να σβήσουν τη φωτιά με δικά τους μέσα, ενώ προσπάθησαν να την περιορίσουν με κλαδιά δέντρων.

Σε ποιο σημείο παραμένει κλειστή η Εγνατία Οδός

Σε ισχύ παραμένει η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολης, και στα δύο ρεύματα, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Κήπων- Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες και οδηγούς οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 198 πυροσβέστες με 26 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α. Σημειώνεται πως τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν, ηταν αρχικά 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα αλλά ενισχύθηκαν και επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Χθες, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη ενώ καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης, αναφέροντας επίσης, πως στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

fotia__1_
fotia__2_
fotia__3_
fotia__4_
fotia__5_
fotia__6_
fotia__7_


Τραυματίστηκαν πυροσβέστες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν τραυματιστεί επτά πυροσβέστες και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών είναι καλά στην υγεία τους.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Τα 30 χωριά της Κύπρου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν - Ποια είναι και πόσους κατοίκους έχουν

Κοντά σε νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών η Κύπρος - Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια το επτάμηνο - Οι 10 top αγορές

Με φειδώ και υπό προϋποθέσεις η δημιουργία νέων θέσεων στο Δημόσιο το 2024 - Τι θα γίνει με τους αορίστου χρόνου

«Βαρύ» πρόστιμο σε επτά κυνηγούς - Τους έπιασαν να κυνηγούν σε απαγορευμένες περιοχές

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top