ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για πτυχές Κυπριακού συζήτησαν κόμματα και απόδημοι στο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Για πτυχές Κυπριακού συζήτησαν κόμματα και απόδημοι στο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Με την παρουσία εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων συνεχίστηκαν το πρωί της Παρασκευής (25/8) οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αφού χαιρέτισαν τους συνέδρους, δέχθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν ως επί το πλείστον τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την ψήφο των αποδήμων, την επιδοματική πολιτική για παλιννοστούντες, καθώς και την κατάσταση με το μεταναστευτικό.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα, όπως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα.

Ανέφερε ότι οι απόδημοι συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των χωρών στις οποίες διαμένουν, ενώ την ίδια ώρα προβάλλουν την Κύπρο ως τουριστικό και επενδυτικό προορισμό. Είπε ότι η Κύπρος μπορεί να είναι πρωταγωνιστής διαρκείας με ισχυρή και εξωστρεφή οικονομία, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και με την παροικία στο πλευρό της.

Ο κ. Δίπλαρος επεσήμανε ότι είναι αυτονόητο πως θα πρέπει η κυπριακή Πολιτεία από την πλευρά της να δείχνει στους απόδημους έμπρακτα ότι μεριμνά και στηρίζει με τη σειρά της τις δράσεις των αποδήμων, τόσο μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τους Κύπριους της Διασποράς, αλλά και με πολιτικές εντός ενός σαφούς και ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης και με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα Κυπρίων της Διασποράς.

Απευθυνόμενος προς τους απόδημους ο κ. Δίπλαρος είπε «ενσαρκώνετε την μεγαλύτερη Κύπρο, έξω από την Κύπρο είστε χωρίς υπερβολή το πλέον πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης των θέσεων των Κυβερνήσεων του τόπου».

Ο κ. Δίπλαρος απαντώντας σε ερωτήσεις των αποδήμων είπε, μεταξύ άλλων, ότι το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, αναφέροντας ότι στην Κύπρο το ποσοστό των μεταναστών αγγίζει σχεδόν το 7% , και στην Πάφο το 37%. Σημείωσε ότι στις 5 Σεπτεμβρίου τέσσερις Υπουργοί θα βρίσκονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να καταθέσουν στους Βουλευτές τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι θα πράξουν αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Ο κ. Δίπλαρος ευχαρίστησε τους απόδημους για το έργο τους λέγοντας ότι είναι ορατή η πολυσχιδής στήριξη και η βοήθειά τους και τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν την προσφορά τους στην επίλυση πολλών ζητημάτων. Πρόσθεσε ότι η προσφορά των αποδήμων, η διαχρονική στόχευση και συνδρομή στις προσπάθειες για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, «μας ωθεί να ενδυναμώσουμε το ρόλο σας».

Την πρόθεση του ΑΚΕΛ να στηρίξει «κάθε προσπάθεια που θα μας απαλλάξει από την κατοχή», εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επισημαίνοντας ότι αυτό θα ισχύσει «στον βαθμό που θα γίνουν σωστοί χειρισμοί στο Κυπριακό».

Είπε, ακολούθως, ότι «θα είναι αυτοκτονικό αν επιχειρήσουμε να απομακρυνθούμε από τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, που είναι η λύση Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία». Εξήγησε ότι κάτι τέτοιο «θα δώσει όλα τα προσχήματα και τις δικαιολογίες στην Τουρκία, πολιτικά θα την "νομιμοποιήσουμε" να θέτει θέσεις για κυριαρχική ισότητα και δύο κράτη».

Πρόσθεσε ότι εισήγηση του ΑΚΕΛ είναι η Κύπρος να επιδιώξει συνέχιση διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά, πείθοντας για τον «πλήρη σεβασμό στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο Γκουτέρες και στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί».

Εξάλλου, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, όπως τα γεγονότα στην Πύλα, την κατάσταση στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, λέγοντας ότι «είμαστε μία ανάσα από την οριστικοποίηση της διχοτόμησης», σημειώνοντας ότι αυτός είναι και ο στόχος της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού και η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. Σημείωσε, ακόμα, ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει προτάσεις στον Πρόεδρο για αξιοποίηση του ενεργειακού. Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να στέλνονται μηνύματα προς τους Τ/κ, για προσπάθεια οικοδόμησης ενιαίου μέτωπο αγώνα με προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι «στο Κυπριακό απαιτείται ρεαλισμός και όχι ψευδαισθήσεις» και πρόσθεσε ότι «στην πολιτική μας προσέγγιση δεν μπορεί να επικρατεί ο φόβος, το μίσος και ο φανατισμός, αλλά η ανθρωπιά, η ελπίδα, ο ορθολογισμός».

Σημείωσε, ακόμα, ότι η λύση της ΔΔΟ διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, με πλήρη κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων. Προειδοποίησε, όμως, ότι «το κεκτημένο μπορεί να προσαρμοστεί αν αποδεχθούμε παραβίαση δικαιωμάτων» και κάλεσε «να μην έχουμε ψευδαισθήσεις για την ΕΕ». Εξάλλου, αναφέρθηκε στις αντικρουόμενες, όπως είπε, προσεγγίσεις από διεθνείς δυνάμεις αφενός στην περίπτωση του Κυπριακού, και αφετέρου στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Στον χαιρετισμό του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σημείωσε ότι ο κυπριακός ελληνισμός της διασποράς αποτελεί το ισχυρότερο κεφάλαιο που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των δικαίων της.

Σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού αλλά μόνο για την προώθηση των σχεδίων της με στόχο την ανατροπή των διεθνών συνθηκών και αύξηση του ελέγχου και της επιρροής της στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα για αυτή την απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είπε επίσης ότι η κυπριακή πλευρά συνεχίζει να στηρίζει την επίτευξη μια δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο, για μια ΚΔ χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις όπου θα γίνονται σεβαστά όλα τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως για κάθε πολίτη της Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να κάνουμε γνωστές παντού αυτές τις αναντίρρητες αλήθειες παντού και πρωτίστως στις κυβερνήσεις και τα κέντρα αποφάσεων» και ανέδειξε ως κεντρικό τον ρόλο των αποδήμων, ως δίαυλος των πραγματικών γεγονότων, «της θετική μας επιρροής και των δικών μας θέσεων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα τοποθετηθεί στο θέμα του δικαιώματος ψήφου αποδήμων, αναμένοντας να δει τι θα πράξει και η Ελλάδα. Για το κοινοτικό κεκτημένο, είπε ότι αυτό αποτελείται από τις ιδρυτικές πράξεις και το δευτερογενές δίκαιο της ΕΕ και εκεί μπορεί να στηρίξει η Κύπρος τον αγώνα της. Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ότι χρειάζεται επαναθεώρηση κάποιων πραγμάτων και παρακολούθηση των αλλαγών στη στάση της Τουρκίας, καθώς και διαμόρφωσης νέας στρατηγικής, κάτι που το ΔΗΚΟ έχει θίξει, όπως είπε.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑ, η Αντιπρόεδρος του κόμματος, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, στηλίτευσε την αναποτελεσματικότητα, την ανοχή και τα συγκρουόμενα, όπως είπε, συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας αλλά και την προσπάθεια εξίσωσης θύτη και θύματος στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε ακόμα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί επί του εδάφους η Τουρκία, αλλά και στην αλλοίωση της δημογραφίας, ιδιαίτερα, όπως είπε, με το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κύπρος ελπίζει ότι είναι πιθανή μια αναδίπλωση της Τουρκίας με δεδομένη τη σημερινή ρευστή καθημερινότητα παγκόσμια, την ευρύτερη αναδιάταξη δυνάμεων σε συνάρτηση με το Ουκρανικό, τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη, τα διαφοροποιημένα συμφέροντα των χωρών, τη διπλωματία των σεισμών με αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως είπε, αιωρείται ένα μικρό περιθώριο αισιοδοξίας πως θα υποχρεωθεί η Τουρκία να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αφού δηλώνει ενδιαφέρον για συνέχιση της ενταξιακής της Τουρκίας.

Εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά και ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να δρομολογηθούν εξελίξεις. Τέλος ανέφερε ότι στους απόδημους εναποθέτουν την ελπίδα αφού είναι οι φυσικοί συνεργάτες και πρέσβεις της Κύπρου στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αποδήμων η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι ουδέποτε υπήρξε πανεθνική στρατηγική Ελλάδας – Κύπρου με όραμα την απελευθέρωση, που να ασπάζονται και να ακολουθούν κατά γράμμα όλα τα κόμματα. Είπε ακόμα ότι η κυπριακή πλευρά έχει παρεκκλίνει διαχρονικά από θέσεις που είχε, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί πλήρως πιο είναι το σωστό περιεχόμενο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο θέμα των κυρώσεων με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν γίνεται με τόση ευκολία να δίνουμε συγκατάθεση στις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή να μην θέτουμε τις δικές μας προϋποθέσεις που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητες, δηλαδή επιβολή αντίστοιχων κυρώσεων στην Τουρκία για τα εγκλήματα πολέμου».

Πρόσθεσε ότι πραγματοποιείται «νέα εισβολή» στην περίκλειστη Αμμόχωστο και αναφέρθηκε στα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται τα κατεχόμενα.

Σημείωσε ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει το Κυπριακό στην ορθή του διάσταση και να αναδειχθούν τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Κύπρο. «Έφτασε ο καιρός να γίνει κατανοητό ότι η πολιτική του καλού παιδιού δεν οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά το εκλαμβάνει αυτό ως αδυναμία.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Γεάδη είπε ότι τα οδοφράγματα θα έπρεπε να είναι κλειστά και πρόσθεσε ότι οι απόδημοι μέσα από τις δράσεις τους «παραδίδουν σε όλους μαθήματα φιλοπατρίας και πατριωτισμού».

Ο κ. Γεάδη μίλησε και για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος αλλοιώνεται δημογραφικά αφού ορδές λαθρομεταναστών καθημερινά φτάνουν στο νησί» και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να έχουμε αυστηρή μεταναστευτική πολιτική».

Στον δικό της χαιρετισμό, η Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, ανέφερε ότι η διασπορά αποτελεί «δόρυ και ασπίδα» κάθε προσπάθειας για ενδυνάμωση των πολιτικών κινήσεων για λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι μπορεί να έχει ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ως «μία αποκεντρωμένη δύναμη που πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική προσέγγιση».

Αναφερόμενη στις ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς, υπογράμμισε ότι «σε αυτό το σκηνικό, θα πρέπει να δούμε την εξωτερική μας πολιτική σε μία άλλη, διευρυμένη διάσταση», προσθέτοντας ότι σε μία τέτοια διάσταση εντάσσεται και η διασπορά, ως μία «ρομφαία υποδόριας δύναμης».

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι δεν είναι πρόβλημα δικοινοτικό και ότι «το αφήγημα της φτιαχτής έχθρας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, που προώθησαν φασιστικές δυνάμεις ένθεν και ένθεν, αφού βρήκαν έδαφος σε ακροδεξιές δυνάμεις εντός των κοινοτήτων», όπως είπε η κ. Βασιλειάδου, κατέρρευσε μέσα στα χρόνια.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι σήμερα «Ε/κ και Τ/κ έχουν τα πιο συγγενή μοτίβα ζωής και σκέψης», και ότι «το “εμείς” έχει διαφορετική διάσταση στη ζωή των ανθρώπων σήμερα», κάτι στο οποίο, όπως είπε, συνέβαλαν η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, όπως και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η παραχώρηση ίδιων δικαιωμάτων σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Άλκης Παπής, ανέφερε ότι, 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η κατοχή και τα τετελεσμένα εδραιώνονται. Αναφέρθηκε, ακόμα, στα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα, λέγοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να επικυρώνει με χαρακτηριστική άνεση τους στόχους της στην Κύπρο.

Ο κ. Παπής δήλωσε ότι στα 49 χρόνια που πέρασαν, η κυπριακή ηγεσία και οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, παρά τις πολιτικές διαφορές που πρόκυπταν, προσπάθησαν μέσα από διαπραγματεύσεις να φτάσουν σε ένα ανεκτό συμβιβασμό με την κατοχική δύναμη. Υπενθύμισε ότι και σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, με δική του πρωτοβουλία προσπαθεί να επαναφέρει την Τουρκία στις ράγες του διαλόγου.

Ανέφερε ότι αυτό που δεν έγινε από την Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 49 χρόνια είναι η συνεπής και διαρκής ανάδειξη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς της αναγκαιότητας της απόσυρσης της κατοχικής δύναμης από την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνέδρων, ο κ. Παπής είπε ότι εκείνο που πρέπει να κάνουν οι απόδημοι είναι να προσπαθούν να πείσουν στις χώρες που βρίσκονται ότι στόχος είναι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη.

Ο κ. Παπής εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τους αποδήμους για το έργο τους και τον συνεπή και διαχρονικό τους αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή και το συνεχιζόμενο έγκλημα της Τουρκίας στην Κύπρο. Είπε ακόμη ότι το Κίνημα Οικολόγων είναι πρόθυμο να ακούσει τους αποδήμους για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν στην διασπορά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top