ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχεί η ΕΕ για την υπόθεση του Αλί Κισμίρ - Απαντά στον ΥΠΕΞ ο Μπορέλ

Ανησυχεί η ΕΕ για την υπόθεση του Αλί Κισμίρ - Απαντά στον ΥΠΕΞ ο Μπορέλ

Η υπόθεση του Τ/κ δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ, προέδρου της τ/κ συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο (ΒASIN-SEN) Αλί Κισμίρ ανησυχεί την ΕΕ, η οποία προβάλλει πως η δίωξη εναντίον του εγείρει ζητήματα σε ό,τι αφορά προσπάθειες για υπονόμευση της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού των ΜΜΕ στην τ/κ κοινότητα. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σε επιστολή ημερομηνίας 14ης Αυγούστου που του είχε απευθύνει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος για το θέμα της δίωξης του Κισμίρ για ένα άρθρο του που ενόχλησε την Τουρκία, ενώ η Άγκυρα απαγόρευσε το 2021 την είσοδο στην Τουρκία και στη συνέχεια απέλασε τον Κισμίρ.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και από τις βασικές αρχές για ένταξη στην ΕΕ. Προσθέτει ότι η ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι προφανής και υπενθυμίζει ότι στην έκθεση προόδου του 2022 καταγράφονται αυτές οι ανησυχίες για θέματα δημοκρατίας , κράτους δικαίου και άλλα και ότι στο πακέτο διεύρυνσης του 2023 που θα υιοθετηθεί τον Οκτώβριο και πάλι θα καταγράφονται αυτές οι ανησυχίες και η υποχρέωση της Τουρκίας να προβεί σε θεσμικές αλλαγές.

Αναφέρει ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές στους συνομιλητές της στην Τουρκία πως υπάρχει η αναγκαιότητα να προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, αναφέρει, έχει διαβιβαστεί και στον Τ/κ ηγέτη η σημασία της διατήρησης της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι στην τ/κ κοινότητα.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ αναφέρει εξάλλου ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να συμβάλει εποικοδομητικά στη δημιουργία συνθηκών για επανάληψη των συνομιλιών, κάτι που τονίστηκε και στα συμπεράσματα της συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου. Επίσης σημειώνει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Κόμπος στην επιστολή του ανέφερε ότι ο κ. Κισμίρ είναι πολίτης της ΚΔ και ότι με βάση απόφαση του ΕΔΑΔ η Τουρκία έχει ευθύνη για τις προσπάθειες για υπονόμευση της ελευθερίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ στην τ/κ κοινότητα. Αναφέρεται σε συνεχείς προσπάθειες της Αγκυρας για παρεμβάσεις σε θέματα ελευθερίας του Τύπου και για υπονόμευση των προοπτικών επανάληψης των συνομιλιών. Καλεί τον κ. Μπορέλ να τοποθετηθεί σαφώς και ευθαρσώς στο θέμα και να υπάρξει αναφορά στο Συμβούλιο του προσεχούς Οκτωβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top