ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έδεσαν με σχοινί αμαξίδιο με παιδί ΑμεΑ σε λεωφορείο στη Λευκωσία - Οι αποκαλυπτικές επιστολές του πατέρα στο «T»

Έδεσαν με σχοινί αμαξίδιο με παιδί ΑμεΑ σε λεωφορείο στη Λευκωσία - Οι αποκαλυπτικές επιστολές του πατέρα στο «T»

Παιδί με αναπηρία μεταφέρθηκε μέσα σε λεωφορείο στη Λευκωσία δεμένο με χρήση σχοινιού για τη στερέωση του αμαξιδίου στο ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο, όπως κατέθεσε πατέρας μπροστά στην Επιτροπή της Βουλής. 

Διάφορες καταγγελίες ακούστηκαν κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Δευτέρα (11/9), για άνιση μεταχείριση των παιδιών με αναπηρία στα σχολεία.

Οι πόρτες των σχολείων μπορεί να έχουν ανοίξει εντούτοις αρκετά παιδιά κάθε χρόνο μένουν εκτός "πλάνου" δραστηριοτήτων λόγω έλλειψης των βασικών υποδομών, όπως αναφέρουν γονείς.

Στα μέλη της επιτροπής τόσο από γονείς παιδιών, όσο και από εκπροσώπους συνδέσμων , μεταφέρθηκαν καταγγελίες για μη τήρηση κανονισμών ασφάλειας κατά τη μετακίνηση μαθητών με κινητικά προβλήματα αλλά και απουσίας εποπτείας, με τα περιστατικά που αναφέρθηκαν να αφορούν χρήση ακατάλληλων μέσων ή απουσία δεύτερης θέσης αμαξιδίου.

Σε μια περίπτωση έγινε καταγγελία ότι για τη μεταφορά παιδιού με αναπηρία στο σχολείο γινόταν χρήση σχοινιού για τη στερέωση του αμαξιδίου στο ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο.  Aλλο παιδί ΑμεΑ έμεινε εκτός ξενάγησης σε μουσείο κατά την σχολική εκδρομή καθώς δεν προσφερόταν ανελκυστήρας. Επιπρόσθετα καταγγελίες αναφέρουν ότι σχολεία δεν διαθέτουν την απαραίτητη σήμανση για παιδιά με μειωμένη όραση ή ανελκυστήρες. Στις δραστηριότητες όπως οι σχολικές εκδρομές σε διάφορους χώρους δεν υπάρχει πρόνοια για προσβασιμότητα με αποτέλεσμα παιδιά σε τροχοκάθισμα να μένουν αποκλεισμένα και απομονωμένα από το σύνολο των υπόλοιπων μαθητών του σχολείου.

Οι επιστολές του πατέρα σε Βουλή και στην Επίτροπο Διοικήσεως

Ο κ.Κώστας Γρουτίδης, πατέρας μαθητή σε τροχοκάθισμα, βρέθηκε στην συνεδρία της Βουλής, καταγγέλλοντας την ανισότητα που βιώνουν παιδιά με αναπηρίες στα σχολεία, τόσο μέσα από τις υποδομές όσο και μέσα από τους μη επαρκής ελέγχους πρόληψης δημιουργίας ανισοτήτων από τις αρμόδιες αρχές και Υπουργεία.

Το ThemaOnline εξασφάλισε τις επιστολές του πατέρα προς τον Πρόεδρο και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπινών Δικαιωμάτων με ημερομηνία 19 Μαΐου 2023, προς την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με ημερομηνία 15 Μαϊου 2023, και το γραπτό Υπόμνημα που παρουσιάστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 11 Σεπτεμβρίου 2023.

Απόσπασμα από την Επιστολή στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων:

 

Απόσπασμα του υπομνήματος της παρουσίασης του θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών:

 

Επιστολές και από την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου 

Σε επικοινωνία του ThemaOnline με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, ο κ.Λαμπριανίδης Δημήτρης ανέφερε: « Πριν λίγες μέρες είχαμε στείλει επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών για το θέμα των τουριστικών λεωφορείων, τα οποία είναι αυτά που χρησιμοποιούνται και για τις εκδρομές των παιδιών. Είναι ενα πρόβλημα που υπάρχει πολλά χρόνια και φαίνεται να μην λύνεται και πρέπει επιτέλους το Υπουργείο να λάβει μέτρα».

Εν συνεχεία ο κ.Λαμπριανίδης αποκάλυψε ότι ως Οργάνωση θα ζητήσουν από το Υπουργείο να χορηγήσει την αγορά μεγάλων λεωφορείων τα οποία να έχουν ικανοποιητικές θέσεις για ΑμεΑ.

Τόνισε το πρόβλημα που υπάρχει στην μετακίνηση ατόμων ΑμεΑ, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά ως γκρουπ με λεωφορείο, καθώς δεν υπάρχουν λεωφορεία με περισσότερες θέσεις για αμαξίδια ΑμΕΑ.

Επισήμανε, ότι σε μια σύγχρονη εποχή θα έπρεπε οι ιδιωτικές εταιρείες λεωφορείων να διαθέτουν σε κάθε όχημα τους τουλάχιστον δυο θέσεις για τροχοκάθισμα. 

«Ευθύνη του κράτους να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση»

Πρόεδρος Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α, κ.Χρίστος Αυγουστίνου ανέφερε στο ThemaOnline, «Είναι ευθύνη του κράτους να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος με την προσβασιμότητα και ασφάλεια κατά την μεταφορά ατόμων ΑμεΑ». Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι στη νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται ποιος φέρει την ευθύνη στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι κανονισμοί και οι οδηγίες για προσβασιμότητα και ασφάλεια ΑμΕΑ τόσο κατά την μεταφορά με λεωφορείο όσο και στο χώρο εκδρομής.

Εξήγησε ότι τα λεωφορεία εξυπηρετούν το κόσμο και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα έπρεπε να καλύπτει την προσβασιμότητα για όλους τους ανθρώπους, προσθέτοντας ότι την ευθύνη θα έπρεπε να έχει το Υπουργείο Μεταφορών ή ακόμα και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε ένα παράδειγμα, με Κύπριο πολίτη με μειωμένη όραση ο οποίος τις προηγούμενες μέρες θέλησε να χρησιμοποιήσει λεωφορείο, ωστόσο δεν υπήρχε ενημέρωση με ηχητικό για κάθε στάση, με αποτέλεσμα να ρωτά συνεχώς τον οδηγό για την κάθε στάση, ώστε να μπορέσει να κατεβεί στο προορισμό που ήθελε να φτάσει. Ο οδηγός απάντησε πίσω στον πολίτη ότι δεν είναι δουλειά του να αναγγέλλει τις στάσεις.

Απών από τη συνεδρία, παρών στις ανάγκες δηλώνει το Υπ.Παιδείας

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής , κ.Ειρήνη Χαραλαμπίδου απών από τη συζήτηση ήταν το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο κάλεσε να απαντήσει γιατί δεν προετοιμάστηκε και δεν εστάλη στους διευθυντές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης κατάλογος σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών που θα κωδικοποιούσε τις ανάγκες των σχολείων όταν ζητούν προσφορές.

To ΤhemaOnline επικοινώνησε με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ.Θεοδωρίδη Ανδρέας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η απουσία του Υπ.Παιδείας από την συζήτηση, ήταν λόγω εσωτερικού σφάλματος , τονίζοντας ότι ήδη έχουν προβεί σε κινήσεις ενημέρωσης για τα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή.

Εν συνεχεία υπογράμμισε, ότι το Υπ.Παιδείας , από την πλευρά του όπου εντοπιστεί ανάγκη,πάντοντε προβαίνει στις απαραίτητες κινήσεις. Σύμφωνα με τον κ.Θεοδωρίδη σε όλα τα σχολεία υπάρχει προσβασιμότητα τόσο με ράμπες όσο και με χώρους υγιεινής για άτομα ΑμεΑ ενώ πρόσθεσε πως όπου παρουσιαστεί ανάγκη, γίνονται πρόσθετες κινήσεις όπως για παράδειγμα εγκατάσταση ανελκυστήρα ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία και ποιότητα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top