ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροχοδρομούνται διαδικασίες για βελτίωση της σίτισης, της υδροδότησης, της παιδείας και της απασχόλησης εγκλωβισμένων

Τροχοδρομούνται διαδικασίες για βελτίωση της σίτισης, της υδροδότησης, της παιδείας και της απασχόλησης εγκλωβισμένων

Για την έναρξη διαδικασιών, οι οποίες έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με προτεραιότητα τα θέματα της σίτισης, της υδροδότησης, της παιδείας και της απασχόλησης, ενημέρωσε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους, τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατεσταθέντες, κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής της στο χωριό Καρπάσια.

Η κα Αριστοτέλους παρέστη στη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο κατεχόμενο Μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε μια κατάμεστη εκκλησία, από τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών και σε αυτή παρέστησαν ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή κ. Γιαννάκης Μούσα, οι βουλευτές Ρίτα Σούπερμαν, Μάριος Μαυρίδης και Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο Κοινοτάρχες Κορμακίτη κ. Βαλεντίνος Κουμέττου και Καρπάσιας κ. Χριστάκης Χ΄Αντώνης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσώκος. 

Η κα Αριστοτέλους, μετά τη Θεία Λειτουργία και την περιφορά του Τίμιου Σταυρού στο χωριό, συναντήθηκε με νεαρούς και ενήλικες εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες, καθώς και με άλλους παράγοντες των κατεχόμενων Μαρωνίτικων χωριών. Ειδικότερα, κατά τις συναντήσεις με τους κατοίκους των κατεχομένων Μαρωνίτικων χωριών στο καφενείο του χωριού Καρπάσια, είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα και τα θέματα που τους απασχολούν και να τους ενημερώσει για την προώθηση των θεμάτων που συζήτησαν κατά την προηγούμενη επίσκεψή της πριν ένα μήνα. Η κα Αριστοτέλους άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τους νέους επανεγκατεσταθέντες και μαθητές, τους προβληματισμούς και τα θέματα που τους απασχολούν και τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν από κοινού τις προσπάθειες ώστε η συζήτηση και οι επισημάνσεις τους να μετατραπούν σε ευκαιρίες βελτίωσης της επαγγελματικής απασχόλησης τους στους χώρους διαμονής τους και του εκπαιδευτικού προγράμματος στα κατεχόμενα σχολεία μας.

Η κα Αριστοτέλους τόνισε ότι «είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το χωριό Καρπάσια και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Εδώ και 2 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, έχουμε ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες μας, τους οποίους επιθυμώ να βλέπω από κοντά, ώστε να ακούω τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους, με σκοπό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και εγώ προσωπικά, είμαστε δίπλα στους εγκλωβισμένους και αφού άκουσα τα βασικότερα προβλήματά τους, έχουν ήδη τροχοδρομηθεί διαδικασίες, με σκοπό να βελτιώσουμε τη ζωή τους, όπως για παράδειγμα το θέμα της σίτισης, της υδροδότησης, της παιδείας και της απασχόλησης». 

Παράλληλα, η κα Αριστοτέλους σημείωσε ότι «με έμφαση θέλω να τονίσω πως ειδικότερα ο Πρόεδρος, αλλά ούτε και εγώ, θεωρούμε τους εγκλωβισμένους μας ως άτομα δεύτερης κατηγορίας. Αντιθέτως, δίνεται η αναγκαία έμφαση σε αυτούς τους ανθρώπους που για 49 χρόνια κρατούν ζωντανά τα κατεχόμενα χωριά μας. Έχω ήδη επισκεφτεί και πραγματοποίησα, εκτός από το χωριό Καρπάσια, πολύωρες συναντήσεις στο Ριζοκάρπασο και τον Κορμακίτη και αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας θα παραμείνει ανοικτός, αφού βασική συνισταμένη της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης των θεμάτων είναι να είσαι παρόν και να ακούς τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, χωρίς ρολόγια, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς πρέπει. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι μαζί τους, δίπλα στους εγκλωβισμένους μας, στον χώρο τους, να τους ακούς και να προσπαθείς μαζί τους να επιλύσεις τα πολλαπλά ζητήματα που θα βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους και θα διασφαλίσουν στους νέους μας αντίστοιχες ευκαιρίες εργασίας και μάθησης όπως στις ελεύθερες περιοχές». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top