ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προσήγαγαν τον πατέρα της Μαχσά Αμινί, του έκαναν συστάσεις και μετά τον άφησαν ελεύθερο

Ιράν: Προσήγαγαν τον πατέρα της Μαχσά Αμινί, του έκαναν συστάσεις και μετά τον άφησαν ελεύθερο

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν έθεσαν σήμερα υπό κράτηση και στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο τον πατέρα της Μαχσά Αμινί, αφού τον προειδοποίησαν να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα σχετίζονται με την πρώτη επέτειο από τον θάνατό της, όπως δήλωσε οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση τον Αμτζάντ Αμινί σήμερα και τον οδήγησαν και πάλι στο σπίτι του, αφού τον προειδοποίησαν να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα σηματοδοτούν την επέτειο θανάτου της κόρης του», ανέφερε το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN).

Ο θάνατος της Αμινί πέρυσι, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, προκάλεσε μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώθηκαν στη μεγαλύτερη έκφραση αμφισβήτησης προς τις ιρανικές αρχές εδώ και χρόνια.

Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «υποκρισία» την επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση

Στο μεταξύ, το Ιράν χαρακτήρισε σήμερα «υποκρισία» τη νέα σειρά κυρώσεων που επέβαλαν χώρες της Δύσης σε βάρος αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης της χώρας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία, επέβαλαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κυρώσεις σε 25 Ιρανούς, τρία μέσα ενημέρωσης και μια «ιρανική εταιρία που εμπλέκεται σε λογοκρισία στο Διαδίκτυο» σε σχέση με την καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν με αφορμή την πρώτη επέτειο από τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, της Μαχσά Αμινί, μια 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη από την αστυνομία των Ηθών επειδή παραβίασε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες που ισχύουν στο Ιράν.

Αντιδρώντας στις κυρώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι καταδίκασε τις «παρεμβατικές δηλώσεις» και το «γελοίο και υποκριτικό θέαμα» από τις χώρες της Δύσης.

«Δυστυχώς, ορισμένες πλευρές, που έχουν αποτύχει στο θέμα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των γυναικών, δημοσιεύουν πολιτικές δηλώσεις άνευ αξίας και συνεχίζουν να υιοθετούν αναποτελεσματικές κυρώσεις», προσέθεσε ο ίδιος σε ανακοίνωση.

Οι νέες κυρώσεις στοχοθετούν μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των Φρουρών της Επανάστασης καθώς και το αγγλόφωνο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης Press TV, όπως επίσης τα πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και Fars.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν το συντομότερο δυνατόν το γεγονός ότι η συνέχιση αυτής της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον τους», δήλωσε ο Κανάνι.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top