ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Μεταφορών: Οι δημόσιες μεταφορές ελκυστική επιλογή για τους πολίτες

Υπ. Μεταφορών: Οι δημόσιες μεταφορές ελκυστική επιλογή για τους πολίτες

Στόχος της Δημοκρατίας είναι οι δημόσιες μεταφορές να αποτελέσουν ελκυστική επιλογή για τους πολίτες, ώστε να επιταχυνθεί η πράσινη ανάπτυξη και η μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Βραβείου Ευρωπαϊκής Εβδομάδα Κινητικότητας 2022 στον Δήμο Αραδίππου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Οίκημα του Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου του Δήμου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η εκστρατεία για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να παρουσιαστούν οι εναλλακτικές λύσεις βιώσιμης κινητικότητας για τους κατοίκους μιας αστικής περιοχής».

Πρόσθεσε ότι «οι τοπικές αρχές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν την εβδομάδα για να δοκιμάσουν καινοτόμα μέτρα σχεδιασμού, να προωθήσουν νέες υποδομές και τεχνολογίες και να προβάλουν τις μόνιμες δράσεις/έργα του Δήμου στους πολίτες. Με σχεδόν 3000 πόλεις να συμμετέχουν κάθε χρόνο, η εκστρατεία αναγνωρίζεται ευρέως ως κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, συνέχισε, συγκαταλέγεται στις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. «Τα τελευταία χρόνια η πολιτική των μεταφορών στην Κύπρο έχει εντάξει συστηματικά την προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)» είπε και σημείωσε πως «έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες των ΣΒΑΚ για την Λεμεσό και την Λάρνακα, ενώ εκπονούνται οι αντίστοιχες μελέτες για τις υπόλοιπες πόλεις, υπό τον συντονισμό των αρμόδιων λειτουργών του Τμήματος Δημοσίων Έργων».

Ιδιαίτερη έμφαση, ανέφερε ο κ. Βαφεάδης, «δίδεται στην αναβάθμιση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών, τόσο μέσα από τις νέες συμβάσεις παραχώρησης που προνοούν μια σειρά από όρους για αναβάθμιση της ποιότητας της προσφερόμενης υπηρεσίας, αλλά και με τη δημιουργία υποδομών όπως λεωφορειο-λωρίδες, νέες στάσεις λεωφορείων καθώς και σταθμών μετεπιβίβασης (Park & Ride)». Η αναβάθμιση αυτή, σημείωσε, «αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που στοχεύουν στο να καταστήσουν τις δημόσιες μεταφορές μια ελκυστική επιλογή για τους πολίτες ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ανάπτυξη».

Στον χαιρετισμό του ο Αλέξης Βαφεάδης αναφέρθηκε και στην καθιέρωση από το 2019, από το Υπουργείο Μεταφορών, συγκεκριμένου βραβείου με έπαθλο αξίας 2 χιλιάδων ευρώ, λέγοντας ότι «για το 2022 το βραβείο απονέμεται στον Δήμο Αραδίππου καθώς διοργάνωσε τις περισσότερες δράσεις σύμφωνα με το περσινό θέμα της εκστρατείας «Καλύτερες Συνδέσεις».

Αφού ανέφερε ότι ο θεσμός των τοπικών βραβείων συνεχίζεται και για το 2023, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως ο Δήμος που θα διοργανώσει τις περισσότερες δράσεις σύμφωνα με το φετινό θέμα της εκστρατείας με τίτλο «Εξοικονόμησε Ενέργεια» διεκδικεί το βραβείο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023. Στόχος του φετινού θέματος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις επιλογές που κάνουν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους και πώς μέσα από αυτές μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών για την απονομή του βραβείου και είπε πως για να συνεχίσει ο συγκεκριμένος θεσμός πρέπει το κράτος να επενδύσει περισσότερα. «Ωστόσο, τόσο οι Δήμοι όσο και το Υπουργείο Μεταφορών δεν μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις μόνο μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, αφού δεν κερδίζουμε έδαφος και δεν περνά το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε για το συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «είμαστε μεν μια μικρή χώρα, ωστόσο ο καθένας από μας αλλά και όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες για να πετύχουμε τους στόχους μας στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και της μετάβασης στη βιώσιμη κινητικότητα».

Ο κ. Ευαγγελίδης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το βραβείο που λαμβάνει ο Δήμος Αραδίππου ειδικά για τους νέους που συμμετείχαν στις διάφορες δράσεις που διοργανώθηκαν τόσο το 2022, όσο και τα προηγούμενα χρόνια».

Σημειώνεται ότι οι δράσεις του Δήμου Αραδίππου για το 2022 επιλέχθηκαν και προβλήθηκαν στην κατηγορία “best practice poster” κατά την 64η Συνάντηση Εθνικών Συντονιστών που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο στις 23-24 Μαρτίου 2023.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top