ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία επιδιώκει δίκη για Λεπέν για υπόθεση υπεξαίρεσης κονδυλίων ΕΕ

Η Γαλλία επιδιώκει δίκη για Λεπέν για υπόθεση υπεξαίρεσης κονδυλίων ΕΕ

Οι εισαγγελείς του Παρισιού δήλωσαν την Παρασκευή ότι επιδιώκουν να παραπέμψουν σε δίκη την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και 26 συνεργάτες της για ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησαν κονδύλια της ΕΕ για να χρηματοδοτήσουν κομματικές δραστηριότητες στη Γαλλία.

Η έρευνα για ψεύτικες θέσεις εργασίας ξεκίνησε το 2015 και αιωρείτο πάνω από τη Λεπέν καθώς επεδίωκε τη γαλλική προεδρία το 2017 και το 2022, χάνοντας και τις δύο φορές από τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Λεπέν και οι άλλοι κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση δημοσίων κονδυλίων και συμπαιγνία, κατηγορούμενοι ότι χρησιμοποίησαν κοινοβουλευτικά κονδύλια για να πληρώσουν βοηθούς που στην πραγματικότητα εργάζονταν για το κόμμα της Εθνική Συσπείρωση, που παλαιότερα ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο.

Η Λεπέν, η οποία παραιτήθηκε από Ευρωβουλευτής το 2017 μετά την εκλογή της στο γαλλικό κοινοβούλιο, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών και πρόστιμο έως το διπλάσιο των φερόμενων υπεξαιρεμένων κεφαλαίων.

Εάν καταδικαστεί, το δικαστήριο θα μπορούσε επίσης να κηρύξει τη Λεπέν μη επιλέξιμη για θητεία έως και 10 χρόνια - απειλώντας το σχέδιό της για τέταρτη υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία το 2027.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι από το 2004, Ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου (RN), συμπεριλαμβανομένης της Λεπέν και του πατέρα της, συνιδρυτή του κόμματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν, συμμετείχαν στο σχέδιο ψεύτικων θέσεων εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπολόγισε το 2018 ότι από το 2009 έως το 2017 υπεξαιρέθηκαν 6.8 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εισαγγελείς θέλουν δίκη για 11 ευρωβουλευτές, 12 από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς τους και τέσσερις συνεργάτες του κόμματος, ενώ το ίδιο το κόμμα αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόκρυψη του αδικήματος.

Αξιωματούχος του RN δήλωσε την Παρασκευή ότι αμφισβητούν αυτήν την άποψη, ενώ την Πέμπτη, ο δικηγόρος της Λεπέν είπε ότι συμφώνησε να επιστρέψει τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναζητήθηκαν για την υπόθεση απάτης, μετά από διοικητική διαδικασία για την ανάκτηση των χρημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) είχε κρίνει ότι χρωστούσε 339.000 ευρώ επειδή πλήρωσε παράνομα την επικεφαλής του προσωπικού του κόμματός της, Κατρίν Γκρισέ, και τον σωματοφύλακα Τιερί Λεγιέ, με κοινοβουλευτικά κεφάλαια.

Η Λεπέν είχε αρνηθεί να επιστρέψει τα χρήματα, με αποτέλεσμα η ΕΕ να αρχίσει να δεσμεύει τους μισθούς της τους τελευταίους μήνες της ως Eυρωβουλευτή.

Πλήρωσε σχεδόν 330.000 ευρώ τον Ιούλιο, αλλά η απόφαση «δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ρητή ή σιωπηρή αναγνώριση των αξιώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο δικηγόρος της.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, ο OLAF ισχυρίζεται επίσης ότι περίπου 600.000 ευρώ σε απαιτήσεις δαπανών από τη Λεπέν και τρεις άλλους Ευρωβουλευτές χρηματοδότησαν κομματικές δράσεις στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top