Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Κάρτα πολιτισμού σε όλους τους νέους - «Πιο κοντά στα πολιτιστικά δρώμενα»

ΠτΔ: Κάρτα πολιτισμού σε όλους τους νέους - «Πιο κοντά στα πολιτιστικά δρώμενα»

Σε ομιλία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκδήλωση παρουσίασης του αναβαθμισμένου Αμφιθεάτρου Μακάριος Γ’ στη Σχολή Τυφλών.

Δείτε αυτούσια την ομιλία:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, εδώ στο ιστορικό αμφιθέατρο του Μακαρίου Γ΄ της Σχολής Τυφλών, εγκαινιάζοντας ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του: αυτό της ανακαίνισης και ποιοτικής αναβάθμισής του.

Ο χώρος που βρισκόμαστε απόψε, ως το παλαιότερο σύγχρονο αμφιθέατρο, έχει στεγάσει αμέτρητες στιγμές πολιτισμού του τόπου μας. Δημιούργημα της δεκαετίας του '50, πλησίον της Σχολής Τυφλών, με την λειτουργία του έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Χάρη στην αγάπη για το θέατρο, του αείμνηστου Νικόλα Ιερείδη, πρώτου Διευθυντή της Σχολής Τυφλών την αφοσίωσή του προς τον πολιτισμό αλλά και την αδιάλειπτη επιμονή του, κατάφερε να δημιουργήσει και στη συνέχεια να αναδείξει αυτό το αμφιθέατρο ως μια κυψέλη πολιτισμού. Με το πέρασμα του χρόνου και μέσα από διάφορες συνεργασίες και συνέργειες, κατόρθωσε να το μεταμορφώσει σε ένα ιδανικό χώρο για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις και πολλά άλλα πολιτιστικά γεγονότα.

Με χωρητικότητα 1.588 θεατών, το αμφιθέατρο έχει φιλοξενήσει και εξυπηρετήσει τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου για δεκαετίες, αποτελώντας αφενός μέρος της πλούσιας κυπριακής κληρονομιάς και αφετέρου σημαντική πηγή πολιτισμού και τέχνης για τη χώρα μας.

Ορόσημο στον χάρτη της ιστορίας του αποτελεί το έτος 1987, όταν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), αναλαμβάνοντας τη διαχείρισή του, δίνει μια νέα δυναμική στον χώρο, με μια πλειάδα θεατρικών παραστάσεων αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και τη φιλοξενία σημαντικών μορφών του ελληνικού πενταγράμμου, αλλά και του διεθνούς στερεώματος.

Απόψε, βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη του αμφιθεάτρου της Σχολής Τυφλών. Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του που δεν αφορά μόνο την ανοικοδόμησή του και την αισθητική του βελτίωση, αλλά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος, που θα προσφέρει στο κοινό μια σαφώς βελτιωμένη εμπειρία πολιτισμού και τέχνης.

Ανάμεσα στους στόχους της εν λόγω αναβάθμισης είναι και η επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας και λειτουργικότητας του χώρου, για τα άτομα με οπτικές αναπηρίες, γεγονός που συμβαδίζει απόλυτα και με τις υποχρεώσεις μας ως Κοινωνία, αλλά και με τη δέσμευση της Πολιτείας για ενίσχυση των ευκαιριών, της κοινωνικής ένταξής τους και των παροχών του κράτους, έτσι ώστε να επιτύχουμε τον βασικό μας στόχο, τη βασική μας υποχρέωση που δεν είναι άλλος από την άμεση και απερίσπαστη ένταξη των συνανθρώπων μας με αναπηρίες σ’ όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού βίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο πρόγραμμα των εργασιών του αμφιθεάτρου είναι και η κατασκευή δωματίου ακουστικής περιγραφής, αλλά και άλλων υποδομών που θα το καταστήσουν ακόμα πιο σύγχρονο και εύχρηστο.

Και θα ήθελα απόψε να ανακοινώσω ότι η Πολιτεία θα αναλάβει την κατασκευή δωματίου ακουστικής περιγραφής.

Με αφορμή την αποψινή μου παρουσία εδώ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, η Πολιτεία επενδύει στον πολιτισμό με στόχο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μας, αλλά και στις επόμενες γενιές – και επιμένω στις επόμενες γενιές διότι στις επόμενες των ημερών θα ανακοινώσουμε κάτι. Έχουμε ως εκτελεστική εξουσία έρθει σε συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου, ώστε να προσφέρουμε σε όλους τους νέους μας μια κάρτα πολιτισμού, δωρεάν ποσό από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας, ώστε να φέρουμε όλους τους νέους μας που κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους πιο κοντά στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

Απόψε, είναι μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς συνδυάζεται η σημερινή εκδήλωση της παρουσίασης του αναβαθμισμένου αμφιθεάτρου με τον εορτασμό των 93 χρόνων λειτουργίας της Σχολής Τυφλών.

Προτού κλείσω, λοιπόν, θα ήθελα με την ευκαιρία, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας», τόσο για το ποιοτικό έργο το οποίο επιτελούν εδώ και δεκαετίες όσο και για την ακατάλυτη προσπάθειά τους να αναβαθμίσουν αυτό τον χώρο που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας ιστορίας. Η πρωτοβουλία για αναβάθμισή του αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Χθες έχουμε ξεκινήσει τον δημόσιο διάλογο για την ειδική εκπαίδευση, αλλά σας χρειαζόμαστε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια, συνοδοιπόρους μαζί με την εξαίρετη Υπουργό Παιδείας ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε γιατί, το πιστεύω ακράδαντα, είναι υποχρέωση της πολιτείας να προσφέρει ίσες ευκαιρίες προς τα παιδιά μας. Και σε αυτή την προσπάθεια η δική σας συνεισφορά είναι ιδιαίτερης σημασίας για μας.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και εγώ προσωπικά, αλλά και η ίδια η Πολιτεία τους χορηγούς του έργου, τον ΟΠΑΠ Κύπρου που τον βρίσκουμε παντού, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ευημερίας Τυφλών και φυσικά το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Χαιρετίζω την εδώ παρουσία του τέως Υπουργού Παιδείας φίλου Πρόδρομου Προδρόμου που κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας δόθηκε και η χορηγία και αναγνωρίζεται και η δική του προσωπική συμβολή.

Η δική σας συμβολή είναι καθόλα εκτιμητέα και προφανώς άκρως καθοριστική προς την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Ευχαριστίες βεβαίως και στον ΘΟΚ για την εξαίρετη συνεργασία και την αφοσίωσή του. Ο ΘΟΚ, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, δίνει μια μακρόπνοη υπόσχεση για την ουσιαστική προώθηση του πολιτισμού του τόπου μας που για πολλά χρόνια ήταν ο φτωχός συγγενής, δεν είχαμε αντιληφθεί ως Πολιτεία τη σημασία του Πολιτισμού, άρα, οι δικές σας προσπάθειες σε συνεργασία με το αρμόδιο Υφυπουργείο είναι καθοριστικής σημασίας για την ουσιαστική προώθηση των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων στη χώρα μας.

Τέλος, θα ήθελα να επαινέσω την αφοσίωση και την εργασία όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτό το έργο, μελετητές και κατασκευαστές του έργου. Χωρίς τον συντονισμό, την επιδίωξη της αρτιότητας, αυτή η αναβάθμιση που απολαμβάνουμε όλοι σήμερα δεν θα ήταν δυνατή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΕΛΚ για ξέπλυμα χρήματος: Ο κυρίαρχος παράγοντας κι ο απαραίτητος συντονισμός - Τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η εικόνα της χώρας

Πόλος έλξης η Κύπρος για τους Τουρίστες: Αυξήθηκαν τα έσοδα – Ποιες οι μεγαλύτερες αγορές και πόσα ξόδεψαν

Θύελλα για το βίντεο με ημίγυμνους αιχμαλώτους - Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι είναι πολίτες και όχι τρομοκράτες της Χαμάς

Σήμερα η τελευταία Ολομέλεια 2023 - Oμιλία ΥΠΟΙΚ και νομοθετικό έργο

Επεισόδια στην Ελλάδα: Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο 31χρονος τραυματίας αστυνομικός από ναυτική φωτοβολίδα - Έπαθε ανακοπή για 10 λεπτάΣκληρό «μπρα-ντε-φερ» Χριστοδουλίδη-Οδυσσέα - Οι αιχμές και οι καταγγελίες

Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» Χριστοδουλίδη-Οδυσσέα - Οι αιχμές και οι καταγγελίες

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με επιδόματα και ωφελήματα του Νίκου Χριστοδουλίδη την χρονική περίοδο 2014-2018 προκάλεσε την πικρία και τη στεναχώρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος δήλωσε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως θα αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top