ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κομπιναδόροι» οι Κύπριοι: Αγοράζουν οχήματα των 500 ευρώ και τα… αποσύρουν για να πάρουν την χορηγία για ηλεκτρικό

«Κομπιναδόροι» οι Κύπριοι: Αγοράζουν οχήματα των 500 ευρώ και τα… αποσύρουν για να πάρουν την χορηγία για ηλεκτρικό

Ένα απίστευτο «φαινόμενο» παρατηρείται στην Κύπρο και αφορά το σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων και παραχώρησης κινήτρων για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Συγκεκριμένα όπως είχε κάνει γνωστό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Μεταφορών, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου πολίτες, αντί να αποσύρουν τα οχήματα που διέθεταν για να λάβουν την χορηγία για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, αγοράζουν φθηνά αυτοκίνητα, με σκοπό να τα αποσύρουν στην θέση του δικού τους οχήματος.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον κ. Παπαδούρη ο οποίος μας εξήγησε πώς ακριβώς καταφέρνουν οι πολίτες να «ξεγελούν» με τέτοιο = τρόπο το σύστημα, τι μπορεί να γίνει για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο καθώς και το «αδιέξοδο» που φαίνεται να υπάρχει με τα σημεία ανεφοδιασμού (φόρτισης) των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πώς «ξεγελούν» το σύστημα - Η λύση

Όπως μας εξήγησε ο Βουλευτής των Οικολόγων, συγκεκριμένοι πολίτες που αν και διαθέτουν την οικονομική άνεση να αγοράσουν όχημα πολλών χιλιάδων ευρώ, αγοράζουν πάμφθηνα οχήματα για να τα αποσύρουν, ώστε να μην αναγκαστούν να αποσύρουν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν την παρούσα στιγμή.

«Για παράδειγμα κάποιος που κατέχει ένα Audi Q7 και δεν θέλει να το αποχωριστεί και να το αποσύρει, λέει καλύτερα να αγοράσω ένα αυτοκίνητο των 500 ευρώ, το οποίο μπορεί να μην κυκλοφορεί καν στους δρόμους πλέον και να έχει ήδη αποσυρθεί. Οπότε μεταβιβάζουν αυτό το όχημα πάνω τους και μετά που κάνουν την αίτηση, το δηλώνουν για απόσυρση για να μπορούν να προχωρήσουν με την επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού οχήματος», ανέφερε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, ο σκοπός που έθεσε το ζήτημα δεν είναι για να αμαυρώσει το σχέδιο, το οποίο βοήθησε αρκετά, απλά επειδή σύντομα θα δοθεί το νέο κονδύλι για το 2024.

Όπως πρόσθεσε, ο ίδιος είναι γνώστης τουλάχιστον τεσσάρων περιπτώσεων, οπότε ενημέρωσε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, για μια διορθωτική κίνηση που μπορεί να γίνει.

Συγκεκριμένα αυτό που μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, είναι μέσω του Τμήματος Οδικών Μεταφορών όπου γίνονται οι μεταβιβάσεις, να εξετάζεται αν τα νούμερα του οχήματος που ήρθαν για απόσυρση, είχαν πρόσφατα μεταβιβαστεί.

«Αν το όχημα μεταβιβάστηκε πριν λίγους μήνες σημαίνει ότι έγινε επί σκοπού για να πάει για απόσυρση», επεσήμανε.

«Αδιέξοδο» με τα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων

Παράλληλα, ο κ. Παπαδούρης μας ανέφερε ακόμα ένα θέμα το οποίο «κυριαρχεί» αυτή την στιγμή και αφορά τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

«Ένα άλλο θέμα που έθεσα στον Υπουργό Μεταφορών είναι ότι τώρα στην Κύπρο έχουμε λίγο πιο κάτω από 2000 ηλεκτρικά οχήματα ωστόσο υπάρχει επιδότηση από το σχέδιο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας για 1000 σημεία φόρτισης. Στην Ιαπωνία, μελέτη λέει ότι βιάστηκαν και έβαλαν περίπου 9000 σημεία φόρτισης αλλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν δικαιολογούσαν αυτόν τον μεγάλο αριθμό», σημείωσε.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Παπαδούρης, τα σημεία φόρτισης έχουν ημερομηνία λήξης και έτσι αντί να εγκατασταθούν 1000 σημεία, θα ήταν συνετό να μπουν 300.

Η τάση με τα υβριδικά

Πάντως, με βάση αναφορές του κ. Παπαδούρη, αυτή την στιγμή η τάση είναι γύρω στα υβριδικά αυτοκίνητα κάτι που κάνει την αγορά ηλεκτρικού οχήματος ακόμα πιο σπάνια.

«Ίσως δεν είμαστε τόσο έτοιμοι ακόμα για τα ηλεκτρικά. Το ιδανικό θα είναι να υπάρχουν φωτοβολταϊκά με αποθήκευση στο σπίτι του πολίτη για να φορτίζει το αυτοκίνητο του την νύχτα γιατί η φόρτιση χρειάζεται ώρα και εν μέσω της καθημερινής πίεσης, δεν μπορείς να περιμένεις τουλάχιστο 2 ώρες για να φορτίσει σε δημόσιο χώρο. Αυτό είναι κάτι που συζητήθηκε και πολλές φορές στην Βουλή», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top