ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday: Αυτά ελέγχει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή – Η νέα νομοθεσία και οι πιο συχνές παραβάσεις καταστημάτων

Black Friday: Αυτά ελέγχει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή – Η νέα νομοθεσία και οι πιο συχνές παραβάσεις καταστημάτων

Η αντίστροφη μέτρηση για την Black Friday έχει ήδη ξεκινήσει με τους καταναλωτές να προγραμματίζουν τις αγορές τους.

Ήδη τα καταστήματα άρχισαν τις προετοιμασίες για την μεγάλη μέρα, η οποία στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έγινε…μήνας.

Η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί αγαπημένη περίοδο των Κυπρίων, ιδίως την περίοδο που διανύουμε, αφού η ακρίβεια «γονάτισε» τους καταναλωτές με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην κάνουν αγορές όπως παλιά αλλά και να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά.

Η περίοδος της Black Friday, είναι η περίοδος στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε χαμηλές τιμές πολλά είδη προϊόντων, με την τιμητική τους να έχουν κυρίως τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές.

Πολλοί όμως είναι οι καταστηματάρχες που είτε επιτηδευμένα είτε από λάθος διαχείριση «βάζουν παγίδες» στους πολίτες όσο αφορά τις τιμές των προϊόντων.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «πλέον τα καταστήματα ορίζουν τα ίδια τις εκπτώσεις τους και εναπόκειται σε αυτούς πότε θα τις βάλουν»

«Ως Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ελέγχουμε γενικά καθημερινά την αγορά όσο αφορά τις τιμές. Φέτος κάναμε πάνω από 20 χιλιάδες ελέγχους σχεδόν ως τώρα και είμαστε πολύ αυστηροί με την αγορά γιατί ο καταναλωτής θέλουμε να νιώθει ασφάλεια όταν ψωνίζει και να μην νιώθει ότι πάνε να τον ξεγελάσουν», είπε συγκεκριμένα.

Τι ελέγχεται

Μεταξύ άλλων ο κύριος Καραγιώργης μίλησε για τους ελέγχους που κάνει η Υπηρεσία στις επιχειρήσεις τονίζοντας ότι «αν οι καταστηματάρχες έχουν εκπτώσεις, ελέγχουμε αν είναι σωστή η διαδικασία που ακολουθούν όσο αφορά την παρουσίαση των εκπτώσεων»

«Όταν δεν ακολουθείται η σωστή διαδικασία και η σωστή αναγραφή, τους καταγγέλλουμε», πρόσθεσε.

Οι πιο συχνές παραβάσεις

Όσο αφορά το τι ελέγχεται, ανέφερε ότι «γίνεται έλεγχος εάν έχουν και τις δύο τιμές πάνω, δηλαδή την αρχική και την τιμή μετά την έκπτωση, ώστε να ξέρει ο καταναλωτής πόση έκπτωση τυγχάνει, το ποσοστό της έκπτωσης αλλά και το πόσα πράγματα αφορά μια μεγάλη έκπτωση που διαφημίζουν»

«Υπάρχουν περιπτώσεις που διαφημίζουν έκπτωση 70% για παράδειγμα και στην τελική αυτό το ποσοστό αφορά μόνο 2 πράγματα από το κατάστημα», εξήγησε.

Νέα νομοθεσία

Παράλληλα, είπε πώς «υπάρχει και μία νέα νομοθεσία, η οποία αναφέρει ότι όταν έχεις εκπτώσεις, μέσα σε 30 μέρες δεν μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις την τιμή από την προηγούμενη. Δηλ. αν ένα προϊόν είναι 10 ευρώ και το κάνεις 8 , μετά δεν μπορείς μέσα σε 30 μέρες από 10 ευρώ να το κάνεις 9»

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ο καταναλωτής να ξέρει ότι είναι σωστές οι αναγραφές και οι τιμολογήσεις και ότι η τιμή στο ράφι είναι η ίδια με αυτήν που του χτυπάνε στο ταμείο»

«Παρόλη την εκπαίδευση που τους κάναμε συνεχίζουν κάποιοι να έχουν λανθασμένες ενδείξεις», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top