ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εποχιακή έξαρση σε πνευμονία και βρογχίτιδα - Πως επηρεάζει η σκόνη στην ατμόσφαιρα και το άσθμα

Εποχιακή έξαρση σε πνευμονία και βρογχίτιδα - Πως επηρεάζει η σκόνη στην ατμόσφαιρα και το άσθμα

Εποχιακή έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε πνευμονία και βροχίτιδα, ενώ η σκόνη στην ατμόσφαιρά δυσχεραίνει την κατάσταση σε άτομα με άσθμα.

Ο πνευμονολόγος Δρ.Χάρης Αρμεύτης εξηγεί στο ThemaOnline ότι με την αλλαγή της θερμοκρασίας υπάρχει μια έξαρση σε ασθένειες του αναπνευστικού.

H πνευμονία είναι φλεγμονώδης νόσος του πνεύμονα, δηλαδή μια λοίμωξη που προκαλείται συνήθως από ιογενείς μολύνσεις ή βακτήρια (μικρόβια) αλλά και σπανιότερα από αυτοάνοσα νοσήματα.

Πως ξεχωρίζει ο βήχας του κρυολογήματος από αυτό της πνευμονίας;

Σύμφωνα με τον Δρ.Αρμεύτη αν ο βήχας συνοδεύεται με πυρετό, με μια γενική κακουχία ή υπάρχει πτώση επιπέδου συνείδησης, δυσκολία στην αναπνοή, οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνει εκτίμηση από παιδίατρο για παιδιά ή ειδικό γιατρό για ενήλικες.

Όπως ανέφερε ο πνευμονολόγος, στην πνευμονία «Συνήθως μπορεί να προηγηθεί μια λοίμωξη ιογενής και να εμφανιστεί η πνευμονία σαν δευτεροπαθής λοίμωξη. Αν ο πυρετός δεν υποχωρεί ή αν υποχώρησε και εμφανίζεται νέα πυρετική κρίση τις επόμενες μέρες ( πάνω από 38) αν έχει βήχα με φλέγματα, αναπνευστική δυσχέρεια» τότε εξηγεί ότι ο ασθενής θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό. Στις εξετάσεις που θα γίνουν πιθανόν να υπάρχει και εξέταση με ακτινογραφία θώρακος ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πνευμονίας.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

«Περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Καπνιστές, όσοι πάσχουν απο χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις όπως χρόνια αποφραγματική πνευμονοπάθεια , άσθμα, χρόνια καρδιολογικά προβλήματα καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, όσοι κάνουν υπερκατανάλωση αλκοόλ». Από την άλλη ο πνευμονολόγος αναφέρει ότι «η πνευμονία μπορεί να προσβάλει και υγιή άτομα με καλή φυσική κατάσταση»

Σκόνη στην ατμόσφαιρά και άσθμα

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και η οποία μπορεί να έχει σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία ειδικά ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα άτομα αυτά θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και δραστηριότητες στην ύπαιθρο κατα τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και να περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, αναφέρει ο Δρ.Αρμεύτης.

Επίσης σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα βήχας, δύσπνοια, συριγμό συνίσταται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους. Ιδιαίτερα για παιδιά χρειάζεται καλή παρακολούθηση και εκτίμηση ώστε να διαφανεί εάν υπάρχει ως υποκείμενο νόσημα το άσθμα.

Άτομα τα οποία πάσχουν από άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους και καλή συμμόρφωσή στην θεραπεία/αγωγή τους. Εάν τα συμπτώματα συνεχίζουν τότε θα πρέπει να επισκεφθεί ο ασθενής τον γιατρό του ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top