ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξαρση γαστρεντερίτιδας: Πού οφείλεται, τα συμπτώματα και οι ηλικίες που «κινδυνεύουν» - Κάνει «comeback» και το κοξάκι

Έξαρση γαστρεντερίτιδας: Πού οφείλεται, τα συμπτώματα και οι ηλικίες που «κινδυνεύουν» - Κάνει «comeback» και το κοξάκι

Έξαρση στις παιδικές λοιμώξεις, και κυρίως στις γαστρεντερίτιδες, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, λόγω και των απότομων εναλλαγών της θερμοκρασίας, όπως δήλωσε στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία.

Η γαστρεντερίτιδα παρατηρείται στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και τον χειμώνα, κυρίως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με την πτώση της θερμοκρασίας όπου δημιουργούνται συνθήκες συγχρωτισμού, κακού αερισμού και κακής υγιεινής των παιδιών με αποτέλεσμα να μεταδίδεται εύκολα από το ένα παιδί στο άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η γαστρεντερίτιδα είναι από τις κύριες αιτίες νόσησης των παιδιών μαζί με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Από τα περιστατικά της οξείας γαστρεντερίτιδας μία μικρή μερίδα καταλήγει στο νοσοκομείο, και κυρίως τα παιδιά κάτω των 2 ετών που έχουν πιο θορυβώδης συμπτωματολογία και παρουσιάζουν κίνδυνο αφυδάτωσης σε μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε.

«Τα περισσότερα περιστατικά οξείας γαστρεντερίτιδας αντιμετωπίζονται κυρίως από τους προσωπικούς παιδίατρους ή και από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών»

Συμπτώματα

Ο κύριος Ηλία ανέφερε ότι «παρουσιάζουν συνήθως εμέτους και διαρροϊκές κενώσεις οι οποίες συνοδεύονται με πόνο στην κοιλιά και χαμηλή πυρετική κίνηση»

«Για να καταλάβουν οι γονείς ότι κάποιο παιδί παρουσιάζει αφυδάτωση, θα πρέπει να προσέξουν αν το παιδί είναι νωθρό, αν έχει τη συνήθη του δραστηριότητα, αν παρουσιάζει μειωμένη αποβολή ούρων και αν έχει ξηρούς στοματικούς βλεννογόνους», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Ηλία σημείωσε ότι «η μικροβιακή γαστρεντερίτιδα προκαλεί πιο θορυβώδη συμπτώματα στο παιδί, παρουσιάζοντας επίμονους εμέτους, και διαρροϊκές κενώσεις με πρόσμιξη αίματος καθώς και πόνο στην κοιλιά αλλά και ψηλό πυρετό, ενώ στην ιογενή γαστρεντερίτιδα ο πυρετός, αν υπάρχει, είναι χαμηλός και συνήθως τα παιδιά δεν έχουν ούτε αίμα στις κενώσεις τους»

Αντιμετώπιση

Όσο αφορά την αντιμετώπιση, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου τόνισε πως «είναι συμπτωματική. Αν ένα παιδί κάνει εμέτους και έχει διαρροϊκές κενώσεις τότε του χορηγούνται ηλεκτρολυτικά διαλύματα για 3-5 ώρες για ενυδάτωση και πρόληψη της αφυδάτωσης και έτσι το παιδί μπορεί να αρχίσει μια σταδιακή επανασίτιση με στεγνά φαγητά»

Ιός κοξάκι

Ο κύριος Ηλία, ερωτηθείς για τον ιο κοξάκι ανέφερε ότι «φαίνεται να παρουσιάζεται σε ορισμένα παιδιά, κυρίως λόγω των σχολείων, ενώ μεταδίδεται με στενή επαφή μέσω των εκκρίσεων ή με το φτάρνισμα.

«Είναι ένας ετεροιός ο οποίος προκαλεί εξανθήματα σε χέρια, πόδια και στόμα», εξήγησε.

Όσο αφορά τα συμπτώματα για τον ιό κοξάκι εκτός από τα εξανθήματα, σημείωσε ότι «είναι και ο ψηλός πυρετός, ο βήχας και η ρινική καταρροή», ενώ τόνισε ότι «συνήθως μετά από 7-10 μέρες τα συμπτώματα υποχωρούν, εκτός  και αν οι στοματικές βλάβες είναι τόσο έντονες που αποτρέπουν το παιδί από το να σιτιστεί με αποτέλεσμα να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο»

Καταλήγοντας, ο κύριος Ηλία, επισήμανε ότι «όταν τα παιδιά παρουσιάζουν τέτοια συμπτωματολογία και γενικά συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή γαστρεντερικού πρέπει να μένουν περιορισμένα στο σπίτι γιατί αν το παιδί πάει στο σχολείο μπορεί πολύ εύκολα να μεταδώσει τη λοίμωξη και στα άλλα παιδιά»

«Να σημειωθεί ότι ο ιος κοξάκι μεταδίδεται και στους ενήλικες παρόλο που τα παιδιά νοσούν πιο θορυβώδη. Οι ενήλικες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί εκτός και αν είναι ανοσοκατασταλμένοι», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Αναζωπύρωση με σοβαρό μέτωπο - Ανασυγκρότηση δυνάμεων πυρόσβεσηςΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top