ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η Κύπρος για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα- Οι δηλώσεις Ελί Κοέν και τα εύσημα των ΗΠΑ στην ΚΔ

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η Κύπρος για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα- Οι δηλώσεις Ελί Κοέν και τα εύσημα των ΗΠΑ στην ΚΔ

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει το τελευταίο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα, ήλθε να ενισχύσει η επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Έλί Κοέν. Την Τετάρτη, ο κ. Κοέν μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο επισκέφθηκαν το Συντονιστικό κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα όπου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το σχέδιο "Αμάλθεια"στην παρουσία τεχνικών ομάδων.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη. "Περιμένουμε το πράσινο φως από εσάς, για το πρώτο ταξίδι", είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του.

Από την πλευρά του ο κ. Κοέν είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μαζί με άλλους εταίρους στην περιοχή, προωθούν την πρωτοβουλία για έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «με οργανωμένο και καλά επιθεωρημένο τρόπο».
Ευχαρίστησε τον κ. Κόμπο για τη βοήθεια και τη συνεργασία του και την ομάδα του «για όλη την επαγγελματική δουλειά που έκανε την τελευταία εβδομάδα», προσθέτοντας πως αυτό τονίζει τη φιλία και τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Κοέν εξέφρασε την πεποίθηση ότι, το έργο αυτό «είναι σημαντικό για την περιοχή και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας».

Συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ- Βρετανίας

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε ουσιαστικά να απαμβλύνει την τραγικότητα διαβίωσης των Παλαιστινίων, η Κύπρος, κατάφερε να κινητοποιήσει ακόμη και τη Μεγάλη Βρετανία. Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ του Ισραήλ στο νησί και η παρουσία εδώ ομάδα τεχνικών, οι οποίοι επισκέπτονται τις υποδομές στο λιμάνι της Λάρνακας καταδεικνύουν τη βούληση σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ανοιχτά των Κυπριακών ακτών το Lyme Bay

Φορτωμένο με ανθρωπιστικές προμήθειες, το αποβατικό πλοίο RFA Lyme Bay, βρίσκεται ανοιχτά των Κυπριακών ακτών, αναμένοντας την έγκριση όλων των πλευρών για να ξεκινήσει το ταξίδι του προς τη Γάζα.

Σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ σημείωσε πως η βρετανική Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, «περιλαμβανομένης της επικέντρωσης ειδικά σε οποιεσδήποτε ευκαιρίες διά θαλάσσης».

Όπως συμπλήρωσε, το Lyme Bay είναι φορτωμένο με προμήθειες στην Κύπρο «και είναι έτοιμο να αποπλεύσει όταν μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια αυτή μπορεί να γίνει δεκτή και να παραδοθεί».

Έπαινος από τις ΗΠΑ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Γιωργάλλα, επαίνεσε την Κύπρο για τη σταθερή της στήριξη προς την Ουκρανία και τον ρόλο της για τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ισραήλ και τη Γάζα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top