ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η ανατολή του 2024 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις» - Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

ΠτΔ: «Η ανατολή του 2024 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις» - Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

Η ανατολή του 2024 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο τηλεοπτικό του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα.

Δείτε αυτούσια τα λόγια του:

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Στο πρώτο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που απευθύνω με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναισθάνομαι έντονα το χρέος και τη μεγάλη ευθύνη έναντι στον τόπο και τον λαό, τον οποίο σέβομαι βαθύτατα.

Η ανατολή του 2024 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, με κορυφαία, ασφαλώς, την ανάγκη επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος, τον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.

Ο καινούργιος χρόνος σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της πατρίδας μας, 50 χρόνια ενός απαράδεκτου και μη βιώσιμου στάτους κβο. Μια τραγική πραγματικότητα με οδυνηρές συνέπειες που εξακολουθούν να υφίστανται ως αποτέλεσμα της κραυγαλέας παρανομίας: οι εκτοπισμένοι και παθόντες, οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι μας, οι οικείοι των πεσόντων, οι αγνοούμενοί μας και οι συγγενείς τους. Εκ μέρους της Πολιτείας, σφίγγω νοερά το χέρι όλων με σεβασμό και εκτίμηση και υπόσχομαι ότι δεν θα κουραστώ να εργάζομαι για τη δικαίωση.

Κυρίες και Κύριοι,

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, μετά τη δική σας απόφαση, εργάζομαι για τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου, λύση που να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο διορισμός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως αποτέλεσμα των δικών μας πρωτοβουλιών και επίμονων προσπαθειών, αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Δεν παραγνωρίζω, φυσικά, ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι δυσκολίες δεδομένες. Παρόλα αυτά, σύντομα θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο βρισκόμαστε λίγο πριν την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας, για την οποία δηλώνω πανέτοιμος να εργαστώ για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τα δεινά της κατοχής. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλω να μεταφέρω προς όλους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Προς όλους τους νόμιμους πολίτες της χώρας μας: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Απευθύνομαι ιδιαίτερα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, τους οποίους θέλω να διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, ότι οι προσπάθειές μας στρέφονται υπέρ και των δικών τους συμφερόντων, ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Ευρωπαίων πολιτών. Ας εργαστούμε, λοιπόν, από κοινού, έτσι ώστε το 2024 να αποτελέσει ιστορικό ορόσημο επανένωσης και ειρήνης, ενός ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Τα εν εξελίξει δραματικά γεγονότα στη γειτονιά μας επιβεβαιώνουν πόσο επισφαλής και εύθραυστη είναι η φαινομενική ειρήνη σε συγκρούσεις που παραμένουν χρόνια σε εκκρεμότητα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το Κράτος Μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή και που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά Κράτη, έχει, από την πρώτη στιγμή, ενεργοποιηθεί για να συμβάλει στην  εξεύρεση πολιτικού διεξόδου στην κρίση, αναλαμβάνοντας την ίδια στιγμή πρωτοβουλία για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται. Η Κύπρος συνέβαλε, επίσης, ως διαμετακομιστικός σταθμός, πρωτίστως για την ασφαλή απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την εμπόλεμη περιοχή, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Φίλες και Φίλοι,

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας πριν από περίπου δέκα μήνες, παρέλαβα τα ηνία του Κράτους έχοντας πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Από την αρχή έθεσα ως προτεραιότητα τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας, την οικονομική υπευθυνότητα, την ανάπτυξη, την ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών, επιλύοντας χρόνια προβλήματα.

Μέσα σε αυτούς τους πρώτους δέκα μήνες δρομολογήσαμε λύσεις σε μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για αναλυτικό απολογισμό. Περιορίζομαι μόνο να αναφέρω ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αγγίξαμε σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που εκκρεμούσαν για χρόνια.

Αναφέρω πολύ επιγραμματικά:

Ø    την ολοκλήρωση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει το πρόβλημα των εκποιήσεων, παρέχοντας δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους συμπολίτες μας,

Ø    τη θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού στα 1000 ευρώ,

Ø    τη ρύθμιση του θέματος της ΑΤΑ, από την οποία επωφελούνται 180,000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα,

Ø       το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών,

Ø    την αναδόμηση και επιδιόρθωση του συνόλου των πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς μέσω του προγράμματος «Κτίζω», συνολικής δαπάνης 110 εκατομμυρίων ευρώ,

Ø    την ενιαία στεγαστική πολιτική, μια από τις μεγαλύτερες σε ένταση και έκταση πολιτικές στη χώρα μας, για την εξασφάλιση προσιτής στέγης με αγορά ή ενοικίαση,

Ø    τη δέσμη μέτρων για στήριξη των νοικοκυριών από τις συνέπειες της ακρίβειας, συνολικού ύψους 196 εκατομμυρίων ευρώ,

Ø    την υιοθέτηση μηδενικού ή/και μειωμένου ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης,

Ø    τη σύσταση και λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών μέσα από διάφανη και αξιοκρατική διαδικασία.

Σε σχέση με το Μεταναστευτικό, επιτρέψτε μου να αναφερθώ ειδικά, γιατί γνωρίζω πολύ καλά τις δικαιολογημένες έγνοιες και ανησυχίες σας. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε έχουν μειώσει κατακόρυφα τους αιτητές ασύλου, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων έχουν επισπευσθεί και, το σημαντικότερο, οι μη δικαιούχοι που φεύγουν από την Κύπρο είναι περισσότεροι από όσους έρχονται στη χώρα μας. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση θέτουμε τις βάσεις, έτσι ώστε η χώρα μας να μη θεωρείται πλέον ελκυστικός προορισμός. Η προσέγγισή μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Όσοι απολαμβάνουν τη φιλοξενία της πατρίδας μας είναι αυτοί που το δικαιούνται, εφόσον σέβονται τους νόμους του Κράτους και τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα επαναλάβω αυτό που έλεγα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: Δεν έχουμε μαγικό ραβδί. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Έχουμε, όμως, συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προβλημάτων της κυπριακής κοινωνίας και την απαιτούμενη πολιτική βούληση χωρίς τα όποια βαρίδια και οτιδήποτε που μας τραβά πίσω. Νομότυπα και με αποφασιστικότητα. Έχουμε πλάνο και σχεδιασμό που υλοποιούμε και που, ήδη, φέρνει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Δρομολογούμε λύσεις για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του κάθε Κύπριου πολίτη και να κάνουμε την καθημερινότητά του πιο ποιοτική και άνετη. Συμπεριλαμβανομένων και όλων των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ανάπηροι, παιδιά, πολύτεκνοι, μονογονείς, ηλικιωμένοι που χρειάζονται την επιπλέον στήριξή μας και μια συμπεριληπτική κοινωνία με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και την ίση πρόσβαση, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ευρύτερα της παιδείας και του πολιτισμού που είναι κρίσιμοι τομείς για τα παιδιά μας, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τις μητέρες, την άμβλυνση του κυκλοφοριακού στις πόλεις και τον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής συγκοινωνίας, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας και πολλά άλλα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της πατρίδας μας, θα οδηγήσουν σε προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και θα επιτρέψουν στο Κράτος να ασκεί στοχευμένη κοινωνική πολιτική για όσους συμπατριώτες μας το έχουν ανάγκη.

Πρωτίστως, όμως, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας, θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και θα συμβάλουν σε πιο ευτυχισμένους πολίτες, άρα, και πιο υγιή κοινωνία.

Μαζί με το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, θέτουμε στο επίκεντρο των πολιτικών μας τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την προώθηση μέτρων που βελτιώνουν την καθημερινότητά του: Να έχουμε πιο γρήγορη εξέταση αιτήσεων, ταχύτερη ανταπόκριση, πιο άμεση εξυπηρέτηση, λιγότερη γραφειοκρατία, στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Το κράτος πιο φιλικό και εξυπηρετικό για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

Φίλες και Φίλοι,

Ο στόχος επίτευξης των όσων έχω προαναφέρει, προϋποθέτει συνεργασία και συλλογικότητα, αξίες που με πρεσβεύουν και σε προσωπικό επίπεδο. Επιζητώ στην πράξη τη συνεργασία με όλους τους θεσμούς, τις πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα. Αποδέχομαι και ακούω προσεκτικά την κριτική, και επιζητώ πάντα το διάλογο και τη συναίνεση. Ήταν ακριβώς μέσα από αυτή την ειλικρινή διάθεση συνεργασίας με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που πριν από λίγες μέρες πετύχαμε ευρεία πολιτική συναίνεση για την υπερψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού της διακυβέρνησής μας.

Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης και η πρόσφατη υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος είναι αναπτυξιακός και πλεονασματικός, συγκροτούν ένα ορθά δομημένο πλαίσιο, μια θετική αφετηρία στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη δημιουργία ελπίδας και προοπτικής για το σύνολο του λαού μας, και αυτό με ικανοποιεί και με πεισμώνει για να δουλέψουμε περισσότερο, ώστε να μείνει ανοδικά σταθερή αυτή η πορεία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πέραν του προγράμματος διακυβέρνησής μας που αποτελεί το Κοινωνικό μας Συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό, βασικό πυλώνα της προσπάθειάς μας αποτελεί και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έχουμε πρόσφατα εκπληρώσει σημαντικά προαπαιτούμενα που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να εξασφαλίσει τις επόμενες δύο χρηματοδοτήσεις, συνολικού ποσού πέραν των 152 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μόνο μέσα από μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και συνεχείς τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουμε την οικονομία μας ισχυρή και ανθεκτική, και κατ’ επέκταση θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά σοβαρές προκλήσεις, χτίζοντας ένα αποτελεσματικό κράτος, με αποδοτικές υπηρεσίες και αξιόπιστους θεσμούς, μη επιτρέποντας σε κανένα να διασύρει το όνομα και την αξιοπιστία της χώρας μας. Στα θέματα διαφθοράς είμαστε αποφασισμένοι να υπάρξει πλήρης διερεύνηση και τιμωρία όσων αποδειχθεί ότι ενέχονται, ώστε να αποσείσουμε κάθε σκιά που αμαυρώνει τη χώρα μας. Για το συγκεκριμένο θέμα θέλω να είμαι κατηγορηματικός: Κανενός τα συμφέροντα δεν είναι πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Καμία ανοχή, σε καμία παρανομία ή κατάχρηση εξουσίας.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Το 2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτή αναμφίβολα, ήταν η σπουδαιότερη και σημαντικότερη εξέλιξη από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως έμπειρο πια Κράτος Μέλος της ΕΕ, με λόγο και ρόλο σε όλες τις αποφάσεις, γνωρίζοντας καλά και από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί η ΕΕ και πώς διεκδικούμε πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας μας, θέτουμε τα θεμέλια για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την πατρίδα μας, για τη νέα γενιά του τόπου μας, για τα παιδιά μας. Το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας μάς επιτρέπει να ατενίζουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία και να προσβλέπουμε σαφώς σε καλύτερες μέρες.

Δεν έχω καμία αμφιβολία. Πιστεύω στις δυνάμεις μας. Πιστεύω στις δυνατότητες της Κύπρου και είμαι βέβαιος ότι η πορεία που έχουμε χαράξει, μέσα από τις καθημερινές μικρές αλλαγές που θα φέρουν τις μεγάλες, θα οδηγήσουν στην πρόοδο, στην ευημερία, στην προκοπή, για να δούμε την Κύπρο να αλλάζει, να εκσυγχρονίζεται, να πρασινίζει, να είναι ένα περιβάλλον φιλικό στον πολίτη και στις επιχειρήσεις, για εργασία και ζωή. Για να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα.

Μια πατρίδα, θέλω να το επαναλάβω, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής. Μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, και πάνω από όλα, περήφανη.

Φίλες και Φίλοι,

Τον περασμένο Φεβρουάριο με εμπιστευτήκατε με την ψήφο σας, δίνοντάς μου τη λαϊκή εντολή, ώστε να ηγηθώ της χώρας μας για τα επόμενα πέντε χρόνια.  Το πρόγραμμα διακυβέρνησής μου αποτελεί το Κοινωνικό μου Συμβόλαιο μαζί σας, και με όραμα, μεθοδικότητα, απρόσκοπτη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, θα συνεχίσω να εργάζομαι για την υλοποίησή του, για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας και να έχουμε την Κύπρο που μας αξίζει.

Στον ίδιο δρόμο της ευθύνης και της ειλικρίνειας, θα συνεχίσω να εργάζομαι αδιάκοπα, για να καταστήσουμε τη χώρα μας πιο σύγχρονη, ευημερούσα για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, μέσα από εφαρμογή πολιτικών που θέτουν στέρεα θεμέλια για ένα υγιές μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Αυτή η προσπάθεια είναι κοινή, συλλογική, με τον Άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Δεν έχω αμφιβολία. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά, εκεί που μας αξίζει.

Ας ατενίσουμε, λοιπόν, το μέλλον με Αισιοδοξία, ελπίδα και προοπτική.

Καλώς να Ορίσεις 2024.

Καλή και Ευλογημένη χρονιά σε όλους!

Χρόνια Πολλά!

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΣοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top