ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προ των πυλών νέες αυξήσεις: Γιατί θα «εκτοξευτούν» οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα - Αναμένονται και καθυστερήσεις

Προ των πυλών νέες αυξήσεις: Γιατί θα «εκτοξευτούν» οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα - Αναμένονται και καθυστερήσεις

Νέες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων έρχονται να επιβάλουν οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία αλλά και την απόφαση ΗΠΑ και Βρετανίας να χτυπήσουν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την αναστάτωση που προκλήθηκε στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στο παγκόσμιο εμπόριο και οι πάντες θα επηρεαστούν. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να φέρνουμε και να εισάγουμε προϊόντα από την Άπω Ανατολή, τα οποία λόγω της κρίσιμης κατάστασης δεν μπορούν να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα και κατ’ επέκταση από την Διώρυγα του Σουέζ, κάτι που σημαίνει ότι ένα πλοίο θέλει επιπλέον 12 μέρες κατά μέσο όρο για να φτάσει στην χώρα παράδοσης του. Αυτό σημαίνει αυξημένα ναύλα και τέλη και άρα αύξηση στις τιμές των προϊόντων», εξήγησε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, στην αύξηση των τιμών των προϊόντων θα συμβάλουν και οι τιμές των εμπορευματοκιβώτιων, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί.

«Όταν στέλνεις ένα κοντέινερ με προϊόντα και καθυστερήσει μέσα στην θάλασσά για 24 μέρες, δηλαδή 12 μέρες να φτάσει στην χώρα παράδοσης και άλλες 12 μέρες για να κάνει τον γυρό, τότε δημιουργείτε έλλειψη γιατί καθυστερούν να επιστρέφουν πίσω για να εφοδιαστούν ξανά. Η ζήτηση είναι σταθερή, η προσφορά μειώνεται γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κοντέινερ, άρα εκτοξεύονται οι τιμές», επεσήμανε.

Σε ποια προϊόντα και πότε θα δούμε αυξήσεις

Αναφορικά με τα προϊόντα στα οποία θα σημειωθούν αυξήσεις, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι ο επηρεασμός στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, δηλαδή στα τρόφιμα, θα είναι ελάχιστος αφού επηρεάζονται κυρίως εργαλεία, ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη.

«Τα βασικά αγαθά σίγουρα επηρεάζονται όμως σε κάποιο βαθμό λόγω της αναστάτωσης που προκληθεί στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά όχι στον βαθμό των υπόλοιπων προϊόντων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να δούμε τις αυξήσεις στα προϊόντα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο θα δούμε αυξήσεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

«Είναι κρίμα γιατί εκεί που ομαλοποιηθήκαμε πριν 2-3 μήνες στη εφοδιαστική αλυσίδα και κάπως ήρθαν τα κόστη σε επίπεδα προ πανδημίας, ξαφνικά δημιουργείτε αυτή η αναστάτωση και εκτοξεύονται οι τιμές. Ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα επανέλθει στην κανονικότητα», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top