ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Το προσφιλές μας πρόβλημα (που ΔΕΝ είναι αυτό που νομίζετε)

Το προσφιλές μας πρόβλημα (που ΔΕΝ είναι αυτό που νομίζετε)

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Reporter ως μεγαλύτερα προβλήματα των Κυπρίων ιεραρχήθηκαν η Οικονομία με 69% και η ακρίβεια με 59%. Ακολουθούν μεταναστευτικό και Κυπριακό με 29% και 28%, αντίστοιχα, και πιο κάτω η διαφθορά-δικαιοσύνη με 15%, το στεγαστικό με 9%, η παιδεία και η υγεία με 8% και η εγκληματικότητα με 3%.

Κι αυτό -κατά τραγική ειρωνεία- δημοσιεύτηκε τη μέρα που είχαμε μια απόπειρα εκτέλεσης ενός φίλου του Αλέξη Μαυρομιχάλη παρουσία των δύο παιδιών του στην Αγλαντζιά, πυροβολισμούς εναντίον σπιτιού επιχειρηματία στο Γέρι και δύο επεισοδιακές καταδιώξεις κακοποιών με ρίψη πυροβολισμών και ατυχήματα σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Αλλά τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα του Κυπραίου είναι το μεταναστευτικό, δηλωμένο (πιθανόν και) από ανθρώπους που μπορεί να μην ποτέ πάρε δώσε με μετανάστη ή πρόσφυγα στη ζωή τους. Αλλά πιπιλάνε την καραμέλα του μεταναστευτικού γιατί διάβασαν στο Facebook ότι οι ξένοι έρχονται για να αλλοιώσουν τον πολιτισμό (μπούκικο-μάπα-καμπαρέ-κυνήγι-Σεφερλής) και το δημογραφικό (μισό παιδί κι αυτό το κάνουν σαν τα μούτρα τους) της Νήσου των Αγίων. Το πάλαι ποτέ γιουσουφάκι της Μόσχας με την 24ωρη υπηρεσία πλυντηρίου βρώμικου χρήματος που αναφέρεται σχεδόν σε κάθε γαμημένη έρευνα με τη λέξη Papers στον τίτλο  την τελευταία δεκαετία και που συναγωνίζεται με τον εθνικισμό για τελευταίο καταφύγιο του κάθε απατεώνα. Που κάποτε μας μνημόνευαν για τον Μόντη, την ΕΟΚΑ και τον Μακάριο και τώρα για τον Jho Taek Low και τις offshore του Αμπράμοβιτς. Γι’ αυτό και η διαφθορά που έχει διαβρώσει οριζόντια και κάθετα θεσμούς, δημόσιο βίο και κοινωνικό ιστό έρχεται πέμπτη μετά το ψυχαναγκαστικό Κυπριακό (που πλέον αναφέρεται σαν σφυράκι-στο-γόνατο αντανακλαστικό). Για τον μέσο Κυπραίο η διαφθορά δεν είναι τόσο σημαντικό πρόβλημα ίσως γιατί βαθιά μέσα του (και για κάποιους ολοφάνερα) ευελπιστεί ότι θα γυρίσει ο τροχός θα γαμήσει και αυτός. Στη χώρα που ψάχνεις τον γνωστό στο γκισέ της δημόσιας υπηρεσίας προκειμένου να παρακάμψεις την ουρά, η διαφθορά δεν ήταν κάτι που μας προέκυψε αλλά φυσικό χαρακτηριστικό σαν τα παχιά σύμφωνα και την έντονη τριχοφυΐα. Λογικό να μην εκλαμβάνεται ως κοινωνικό πρόβλημα αλλά μάλλον προσωπικό, δηλαδή “δεν με ενοχλεί τόσο το φαγοπότι όσο το ότι μένω έξω απ’ αυτό”. Γι’ αυτό θα δείτε κάποιους λαλίστατους να σωπαίνουν ξαφνικά στην πορεία. Βλέπετε, όταν τρώνε δεν μιλάνε.

Η ίδια δημοσκόπηση καταρρίπτει και το (διογκωμένο) αφήγημα της διασύνδεσης μεταναστευτικού/εγκληματικότητας - όταν δεν το κάνει φυσικά η ίδια η επικαιρότητα. Αφού λοιπόν η εγκληματικότητα δεν απασχολεί τον μέσο Κυπραίο (τελευταία και καταϊδρωμένη με 3%) τότε προς τι η μεγάλη καούρα με το μεταναστευτικό; Γιατί θα μας εξισλαμίσουν με το ζόρι; Θα μας σφάξουν στα κρεβάτια μας γιατί είναι όλοι τους τρομοκρατικά sleeper cells που ξέμειναν μετά το τέλος του Homeland; Γεννοβολάνε και θα καταντήσουμε μειονότητα στην ίδια μας τη χώρα; Απειλούν την καθαρότητα του έθνους που αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα μετά τον καφέ; Παίρνουν τις δουλειές, τις γυναίκες, τους άντρες και τα επιδόματά μας; Προσβάλλουν την καλοαναθρεμμένη μας αισθητική με το σκουρόχρωμα δέρμα, τις μαντήλες, τα τουρμπάνια και τα τζαμιά τους; Εννοείται όλα τα παραπάνω.

Γιατί λοιπόν οι πραγματικές μάστιγες του τόπου όπως η διαφθορά, η διαπλοκή, η διάβρωση των θεσμών, το οργανωμένο έγκλημα, η πολιτική ανεπάρκεια, τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης και η πασχίζουσα δημόσια υγεία δεν ιεραρχούνται ψηλότερα; Γιατί μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας εξακολουθούν να είναι εχθρικά διακείμενοι απέναντι σε ανθρώπους που δεν τους έχουν φταίξει σε τίποτα και που πιθανότατα επηρεάζουν ελάχιστα έως καθόλου την καθημερινότητά τους; Η απάντηση, αν γνωρίζεις τα στοιχειώδη για τον τόπο που ζούμε, είναι απλή: Γιατί μπορούν.

Γιατί οι μετανάστες είναι ξένοι, αλλόθρησκοι, αόρατοι, δεν ψηφίζουν, δεν αντιδρούν, δεν διαμαρτύρονται, δεν επηρεάζουν, δεν γνωρίζουν κόσμο. Γιατί είναι ευκολότερο να στοχοποιήσεις έναν άχρηστο ξένο παρά έναν δικό σου που μπορεί και να σου φανεί χρήσιμος στο μέλλον. Γιατί η εστίαση στη διαφθορά, τη διάβρωση των θεσμών, το χαμηλό επίπεδο της πολιτικής και την κρατική ανικανότητα σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή της προσωπικής ευθύνης με τις επιλογές, τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους. Αφήστε που απαιτείται γνώση, κριτική σκέψη και άφθονο ψυχικό σθένος για να ασχοληθείς με όλα αυτά, ενώ το να μισείς τους μετανάστες ευκολάκι, μέχρι και οι τύποι με τα μαύρα μπλουζάκια, την ελληνική σημαία στα προφίλ και την ευθεία γραμμή στο εγκεφαλογράφημα το κάνουν. Δεν χρειάζεται να καταβάλλεις ιδιαίτερη προσπάθεια, απλά ακολουθείς τον όχλο με τις τσουγκράνες και τις δάδες.

Απάντηση δίνει και η ίδια η δημοσκόπηση στο κομμάτι με τη δύναμη των κομμάτων. Στο ερώτημα “τι θα ψηφίζατε εάν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές” το ΕΛΑΜ έρχεται τρίτο με 12,5% με το ΔΗΚΟ να πέφτει στα μονοψήφια και ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ στα ποσοστά τηλεθέασης του ΡΙΚ2. Τρίτη πολιτική δύναμη το ΕΛΑΜ που τέσσερις από τις πέντε λέξεις που αρθρώνει ως πολιτικό λόγο (μη φανταστείτε πως ξέρουν περισσότερες) είναι “λαθρομετανάστες”. ΟΚ, δεκτό ότι δεν είναι αποκλειστικό μας προνόμιο και ότι η αντιμεταναστευτική ρητορική ανεβάζει την ακροδεξιά ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού, όμως η δική μας περίπτωση χρήζει εκτός από πολιτικής ανάλυσης και ψυχανάλυσης: Οι δικοί μας στ’ αλήθεια πιστεύουν πως ένα τσούρμο λαϊκιστών που ηγείται ο πρώην σοφέρ του Μιχαλολιάκου μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό! Χωρίς εξουσία. Χωρίς δικαιοδοσία. Χωρίς γνώσεις ή μέσα. Παρά μόνο με αόριστη, γενικόλογη και ακατάσχετη ξενοφοβική ρητορική.

Βέβαια θα μου πείτε, δείτε απλά που τους οδήγησε...

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top