ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυτά είναι τα μέτρα της Αστυνομίας για την εγκληματικότητα και την οπαδική βία - Το αργότερο μέχρι την Δευτέρα η έκθεση στον Χαρτσιώτη

Αυτά είναι τα μέτρα της Αστυνομίας για την εγκληματικότητα και την οπαδική βία - Το αργότερο μέχρι την Δευτέρα η έκθεση στον Χαρτσιώτη

Σε δυο άξονες βασίζονται οι εισηγήσεις μέτρων που περιμένει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, που θα αφορούν την καταστολή της εγκληματικότητας και της καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους. 

Στο τραπέζι βρίσκονται οι στοχευμένοι έλεγχοι σε πρόσωπα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, περισσότερη έμφαση στον τομέα των πληροφοριών, οι οποίες πρέπει να αντλούνται και να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό, η αύξηση περιπόλων τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα και η περισσότερη ενίσχυση των τμημάτων πρώτης γραμμής, κάτι που ζητούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί.

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο πρόεδρος της Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι αυτό που εισηγούνται και ζητούν, σε ό,τι αφορά την καταστολή της βίας στα γήπεδα είναι: «η μετακίνηση των οπαδών, οι οποίοι πρέπει να είναι περιορισμένοι και σε σταθερό αριθμό, με τις προϋποθέσεις πως οι οπαδοί θα παραδίδουν το μητρώο στην αστυνομία 24 ώρες πριν τον αγώνα, ενώ αλλαγές πρέπει να γίνουν και στις εγκαταστάσεις την γηπέδων». Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν οι ποινές από τα Δικαστήρια και πρέπει να μετατραπούν σε φυλάκιση και όχι αποκλεισμό από τους αθλητικούς χώρους.

Σχετικά με την καταστολή της εγκληματικότητας, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει σύμπτυξη και ακύρωση τμημάτων, να ιδρυθεί ομάδα για δράσεις για έρευνες, να δοθούν κονδύλια για πληροφορίες, όπως επίσης και η μεταφορά προσωπικού στην πρώτη γραμμή.

Ζητούν επίσης στήριξη από την πολιτεία και τροποποίηση του νόμου ΑΑΔΙΠΑ. «Πρέπει να εφαρμοστεί νομοθεσία παρακολουθήσεων, ενώ πρέπει επίσης να μειωθούν οι υπόδικοι που απελευθερώνονται με όρους», συμπλήρωσε επίσης ο κ. Λοϊζίδης.

Τέλος δήλωσε ότι: «Πρέπει να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της τεχνολογίας για αστυνομικούς, όπως 24ωρη σύνδεση με την αναγνώριση ενταλμάτων και πινακίδων»

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε την Πέμπτη το τροποποιητικό νομοσχέδιο για πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων της Κυβέρνησης, που είχε εξαγγείλει η τέως Υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σκοπός είναι η ενίσχυση των μέτρων για αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους με τροποποιήσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Μεταξύ των μέτρων είναι η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε κάθε αθλητικό χώρο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνα ή εκδήλωσης, η εντατικοποίηση του σωματικού ελέγχου των φιλάθλων, για εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία και η δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργεί ελέγχους αλκοτέστ και νάρκοτεστ, σε θεατές ή φιλάθλους.

Άλλες τροποποιήσεις αφορούν την αύξηση της χρονικής διάρκειας του διατάγματος αποκλεισμού από αγώνα ή εκδήλωση ή απαγόρευσης της εισόδου σε αθλητικούς χώρους. Συγκεκριμένα, για πρώτη καταδίκη ο αποκλεισμός αυξάνεται από έξι μήνες μέχρι ένα έτος σε ένα έτος μέχρι δύο έτη, για δεύτερη καταδίκη από ένα έτος μέχρι δύο έτη σε δύο έτη μέχρι τέσσερα έτη, για τρίτη καταδίκη από δύο μέχρι τέσσερα έτη σε τέσσερα έτη μέχρι έξι. Για περισσότερες καταδίκες αυξάνεται από τέσσερα μέχρι έξι έτη σε έξι μέχρι δέκα έτη.

Προνοείται επίσης ενίσχυση του ελέγχου κάρτας φιλάθλου στους αθλητικούς χώρους με την εμπλοκή της Αστυνομίας στους σχετικούς ελέγχους και απαγόρευση της εισόδου στον αθλητικό χώρο, σε κάθε πρόσωπο, το οποίο δεν είναι κάτοχος έγκυρης κάρτας φιλάθλου.

Επίσης ομοσπονδία σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας μπορούν να αποφασίσουν για τη λήψη μέτρων ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου ενός αγώνα ή πρωταθλήματος. Μεταξύ αυτών, η απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας στους αγώνες που διεξάγονται μεταξύ της φιλοξενούσας και της φιλοξενούμενης ομάδας, η διεξαγωγή των αγώνων, μεταξύ της φιλοξενούσας και της φιλοξενούμενης ομάδας, χωρίς οπαδούς, και η μη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ της φιλοξενούσας και της φιλοξενούμενης ομάδας. Επίσης η οικεία ομοσπονδία, έπειτα από γραπτή αιτιολογημένη σύσταση του Αρχηγού Αστυνομίας, μπορεί να επιβάλλει σε σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογο πρώτης κατηγορίας όπως η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων τους, κατά τους μεταξύ τους αγώνες, γίνεται υπό τους όρους που θα κρίνει η Αστυνομία και υπό τον έλεγχο και την επίβλεψή της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μεταξά: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά τριών αξιωματούχων – Συνεχίζονται να διώκονται ποινικά άλλοι δώδεκα

Φωτιές σε δυο διαφορετικά σχολεία στη Λεμεσό - Σε συναγερμό οι Αρχές

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

«Ατυχής και άστοχη» χαρακτήρισε την δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ο Βαβούσκος - «Ό,τι άλλο ακούσετε είναι μούφα»

Επίδομα Τέκνου: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Συνελήφθη 27χρονος για υπόθεση παράνομης απασχόληση - Κατηγορήθηκε ο εργοδότης τουΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

ΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

Στην αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κατάρ, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εμίρης του Κατάρ  Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top