LIKE ONLINE

Καμπανάκι κινδύνου για όσους αφήνουν τα βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη: Τι λένε οι ειδικοί

Καμπανάκι κινδύνου για όσους αφήνουν τα βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη: Τι λένε οι ειδικοί

Η κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την παραμονή των βρώμικων πιάτων στο νεροχύτη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από μικρόβια.

Στην καθημερινή μας ζωή, είναι σύνηθες να βρίσκουμε τον εαυτό μας να αναβάλλει το κουραστικό καθήκον του πλυσίματος των πιάτων. Συχνά, τα αφήνουμε στο νεροχύτη, μουλιασμένα στο νερό, με το πρόσχημα ότι θα διευκολύνουμε τη διαδικασία καθαρισμού αργότερα. Αυτή η πρακτική, ωστόσο, μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνη όσο φαίνεται. Πρόσφατες συμβουλές ειδικών υποδεικνύουν ότι αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να καλλιεργήσει ένα έδαφος αναπαραγωγής επιβλαβών μικροβίων στην κουζίνα σας.

Η πράξη του να αφήνετε τα πιάτα να μουλιάσουν, μια πρακτική που εφαρμόζεται από πολλούς κάποια στιγμή, βρίσκεται τώρα υπό εξέταση. Ενώ φαίνεται να είναι μια βολική μέθοδος για τη χαλάρωση των σωματιδίων των τροφίμων, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Barbara Mullan από το πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας ρίχνει φως στους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτή τη φαινομενικά αθώα πρακτική.

Στη συζήτησή της με το ABC Australia, η καθηγήτρια Mullan υπογράμμισε τους κινδύνους που κρύβει το να αφήνει κανείς τα βρώμικα πιάτα, ειδικά εκείνα που έχουν υπολείμματα φαγητού. Τέτοιες συνθήκες είναι ιδανικές για τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες έως και τέσσερις ημέρες. «Τα βακτήρια ευδοκιμούν στα βρώμικα πιάτα και ακόμη και σε καθαρές επιφάνειες μπορούν να παραμείνουν ζωντανά για μέρες. Εάν τα πιάτα είναι μολυσμένα με σωματίδια τροφής, τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», εξήγησε.

Η ανησυχία κλιμακώνεται αν αναλογιστεί κανείς την κοινή πρακτική του μουλιάσματος των πιάτων στο νεροχύτη. Αυτό όχι μόνο διευκολύνει την εξάπλωση των μικροβίων, αλλά ενέχει και κίνδυνο για γαστρεντερικά προβλήματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται εάν εργαλεία καθαρισμού, όπως βούρτσες ή σφουγγάρια, αφεθούν στο μολυσμένο νερό, αποτελώντας οχήματα διασποράς μικροβίων.

Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, η καθηγήτρια Mullan τάσσεται υπέρ της χρήσης πλυντηρίων πιάτων. Τα περιγράφει ως «κλειστά» περιβάλλοντα, που ευνοούν λιγότερο τη διασπορά μικροβίων σε σύγκριση με τον ανοιχτό χώρο ενός νεροχύτη της κουζίνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια πιάτων συμβάλλουν σε μια πιο αποτελεσματική και υγιεινή διαδικασία καθαρισμού.

Συμπερασματικά, ενώ το μούλιασμα των πιάτων μπορεί να φαίνεται σαν μια συντόμευση για ευκολότερο καθαρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξετάσετε αυτή την πρακτική. Η κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την παραμονή των βρώμικων πιάτων στο νεροχύτη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από μικρόβια.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Χειροπέδες σε 6 πρόσωπα - Ερευνήθηκε αριθμός οικιών

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Χειροπέδες σε 6 πρόσωπα - Ερευνήθηκε αριθμός οικιών

Στη σύλληψη έξι προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε χώρα τη Τρίτη, 23 Απριλίου, στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top