ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Εσείς ποιον θα αλλάζατε στη θέση του;

Εσείς ποιον θα αλλάζατε στη θέση του;

Στο πρόσφατο State of the Union (που βασικά ήταν μία δοξασμένη επίδειξη Tupperware με περισσότερα “θα” κι από τον Θανασάκη του Αρκά) ο Πρόεδρος εξήγγειλε ότι  η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τους ανεξάρτητους θεσμούς, θα καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για ρύθμιση, μεταξύ άλλων, και θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Χθες ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στο Τρίτο του ΡΙΚ ότι η Κυβέρνηση “ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα εκσυγχρονίσει την Ελεγκτική Υπηρεσία”. Επίσης γενικά και αόριστα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μελέτη ή βάση πάνω στην οποία θα γίνουν αυτές οι αλλαγές. Από το προεδρικό πάντως αφήνουν να διαρρεύσει πως ο Πρόεδρος σκοπεύει να αλλάξει το μοντέλο της ΕΥ σε συλλογικό όργανο κάτι που όπως επισημαίνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προσκρούει σε θεμελιώδες άρθρο του Συντάγματος. Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος να θωρακίσει περαιτέρω και να ενισχύσει περισσότερο την Ελεγκτική Υπηρεσία αυξάνοντας το μπάτζετ και το προσωπικό της, εκτός του ότι την αποδυναμώνει αφαιρώντας της υπαλλήλους, αφήνει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει τη δομή της και αντί για τον ΓΕ να πραγματοποιεί ελέγχους στη θέση του κάποιο συλλογικό όργανο. Που αναμφίβολα θα... διορίσει ο ίδιος. Συγγνώμη ξέχασα, το.. ανέκδοτο της χρονιάς, το “αδιάβλητο” και “ανεπηρέαστο” Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που πρότεινε για διορισμό κάθε Γιαννή και Κωστή που βγήκε σέλφι με την Προεδράρα προεκλογικά.

Αυτά με τον θεσμό της ΕΥ. Από την άλλη ο γνωστός ποινικολόγος Ευστάθιος Ευσταθίου κατηγόρησε Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ότι έθαψαν την υπόθεση υπεξαίρεσης από πελάτη του ακινήτων αξίας 114 εκατ. δολαρίων με φερόμενο ως δράστη έναν Ρώσο ολιγάρχη με -απ’ ότι φαίνεται- γερές άκρες στο νησί. Σοβαρότατες κατηγορίες που έρχονται να προστεθούν στην υπόθεση Κατσουνωτού, το ορφανό τροχαίο της Μουταγιάκας, τις καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και την πρωτοφανή εκστρατεία της ΝΥ απέναντι στους γονείς του Θανάση Νικολάου - όλες υποθέσεις που κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι σε έναν θεσμό που ήδη προκαλεί την κοινή γνώμη με το  “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” ανέλεγκτο.

Ο κ. Σαββίδης αντέδρασε με οδηγίες(!) στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να αξιολογήσει κατά πόσον συντρέχουν λόγοι παραπομπής του κ. Ευσταθίου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο (αλήθεια, γιατί δεν κινείται νομικά εναντίον του κ. Ευσταθίου δεδομένης της βαρύτητας των κατηγοριών που εξαπέλυσε ο τελευταίος εναντίον του; Για διαφθορά τον κατηγορεί όχι για παράνομο παρκάρισμα) λέγοντας πως “ευθύνη μου και μέγιστη υποχρέωσή μου ως Γενικός Εισαγγελέας είναι η διαφύλαξη και η περιφρούρηση του ύψιστου αυτού Θεσμού που υπηρετώ, των συναδέλφων μου και της νευραλγικής Υπηρεσίας της οποίας προΐσταμαι”.

Φαντάζομαι πως στο πλαίσιο της “διαφύλαξης και περιφρούρησης του ύψιστου αυτού Θεσμού” εντάσσονται τα μπουζούκια με τον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη (που ίσως κληθεί να ερευνήσει μετά τις καταγγελίες σε βάρος του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς) ή όταν χρησιμοποιεί τους πληρωμένους από τους φορολογούμενος πολίτες πόρους της Νομικής Υπηρεσίας για να βγάλουν τρελούς τους γονείς του Θανάση αντί, ξέρω, γω να βρουν και να καταδικάσουν τους δολοφόνους του. Φοβερή περιφρούρηση, τύφλα να έχουν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Από τη μια λοιπόν έχουμε έναν Γενικό Ελεγκτή που κατηγορείται συχνά για... υπερβάλλοντα ζήλο ή υπέρβαση καθήκοντος (και συνήθως από αυτούς που τσουρουφλίζει) ενώ μόνο εύσημα λαμβάνει από φορείς όπως η GRECO και η Κομισιόν και από την άλλη μια Νομική Υπηρεσία που δεν εμπνέει πλέον καμία εμπιστοσύνη ενώ αντίθετα δημιουργεί μόνο σκιές με το προκλητικό ανέλεγκτο και τους αλληλοσυγκρουόμενους ρόλους του Κατήγορου και του Νομικού Συμβούλου του Κράτους (στρεβλώσεις για τις οποίες κατατέθηκε σήμερα πρόταση νόμου από εννέα βουλευτές για την τροποποίησή τους).

Και μαντέψτε ποιον από τους δύο θεσμούς θέλει να του αλλάξει τα φώτα ο Πρόεδρος.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top