ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραυματισμός ΕΛΔΥΚάριου: Ενώπιον Επ. Άμυνας οι ελαττωματικές χειροβομβίδες - Ζητούν εξηγήσεις από ΥΠΑΜ και Αρχηγό ΕΦ

Τραυματισμός ΕΛΔΥΚάριου: Ενώπιον Επ. Άμυνας οι ελαττωματικές χειροβομβίδες - Ζητούν εξηγήσεις από ΥΠΑΜ και Αρχηγό ΕΦ

Επί τάπητος στην Επιτροπή Άμυνας θα τεθεί σήμερα Πέμπτη (29/2) το θέμα των ελαττωματικών χειροβομβίδων στην Εθνική Φρουρά, με αφορμή τον ακρωτηριασμό του χεριού 23χρονου οπλίτη της ΕΛΔΥΚ.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας, Ζαχαρίας Κουλίας, το θέμα θα συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως της Επιτροπής Άμυνας, λόγω της σοβαρότητάς του.

«Κατέθεσα και εγώ πρόταση αλλά αντί να χρειαστεί να περιμένουμε να εγγραφεί και να συζητηθεί την επομένη βδομάδα, ήδη ο Πρόεδρος της Επιτροπής το ρύθμισε για να συζητηθεί ως το πρώτο θέμα αυτή την Πέμπτη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα όσα θα τεθούν στο τραπέζι, ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι θα συζητηθούν τα αίτια της έκρηξης, που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του χεριού του οπλίτη, οι ελαττωματικές χειροβομβίδες που φαίνεται να έχει στην κατοχή της η Εθνική Φρουρά ενώ θα εξεταστεί αν υλικό αποσύρθηκε ή όχι, γιατί, μετά από περιστατικό που συνέβη το 2014, όπου το χέρι του Αντρέα Δουλαππά ακρωτηριάστηκε από έκρηξη χειροβομβίδας κατά την διάρκεια άσκησης της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ).

«Υπήρχαν οδηγίες να αποσυρθεί το υλικό τότε. Ευελπιστώ ότι τότε έκαναν σωστά την δουλειά τους και τις απέσυραν, αλλά αν είναι το ίδιο το υλικό και δεν αποσύρθηκε, τότε κάποιοι πρέπει να είναι υπόλογοι των πράξεων τους. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας θα παραστούν ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Π. Λουκά από τους οποίους θα ζητηθούν απαντήσεις.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι, στις 21 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας, σημειώθηκε τραυματισμός 23χρονου στρατιώτη από την Ελλάδα, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στην ΕΛΔΥΚ, όταν χειροβομβίδα εξερράγη στα χέρια του, σε πεδίο βολής της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

Η χειροβομβίδα που επρόκειτο να ρίξει ο στρατιώτης, εξερράγη στο χέρι του μόλις αφαίρεσε την περόνη, χωρίς να μεσολαβήσει η προβλεπόμενη από την κατασκευή της χειροβομβίδας χρονοκαθυστέρηση.

Μετά την έκρηξη ο 23χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από γιατρούς, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός της δεξιάς παλάμης του.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Άμυνας, διεξάγεται έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top