Τραυματισμός ΕΛΔΥΚάριου: Ενώπιον Επ. Άμυνας οι ελαττωματικές χειροβομβίδες - Ζητούν εξηγήσεις από ΥΠΑΜ και Αρχηγό ΕΦ

Τραυματισμός ΕΛΔΥΚάριου: Ενώπιον Επ. Άμυνας οι ελαττωματικές χειροβομβίδες - Ζητούν εξηγήσεις από ΥΠΑΜ και Αρχηγό ΕΦ

Επί τάπητος στην Επιτροπή Άμυνας θα τεθεί σήμερα Πέμπτη (29/2) το θέμα των ελαττωματικών χειροβομβίδων στην Εθνική Φρουρά, με αφορμή τον ακρωτηριασμό του χεριού 23χρονου οπλίτη της ΕΛΔΥΚ.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας, Ζαχαρίας Κουλίας, το θέμα θα συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως της Επιτροπής Άμυνας, λόγω της σοβαρότητάς του.

«Κατέθεσα και εγώ πρόταση αλλά αντί να χρειαστεί να περιμένουμε να εγγραφεί και να συζητηθεί την επομένη βδομάδα, ήδη ο Πρόεδρος της Επιτροπής το ρύθμισε για να συζητηθεί ως το πρώτο θέμα αυτή την Πέμπτη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα όσα θα τεθούν στο τραπέζι, ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι θα συζητηθούν τα αίτια της έκρηξης, που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του χεριού του οπλίτη, οι ελαττωματικές χειροβομβίδες που φαίνεται να έχει στην κατοχή της η Εθνική Φρουρά ενώ θα εξεταστεί αν υλικό αποσύρθηκε ή όχι, γιατί, μετά από περιστατικό που συνέβη το 2014, όπου το χέρι του Αντρέα Δουλαππά ακρωτηριάστηκε από έκρηξη χειροβομβίδας κατά την διάρκεια άσκησης της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ).

«Υπήρχαν οδηγίες να αποσυρθεί το υλικό τότε. Ευελπιστώ ότι τότε έκαναν σωστά την δουλειά τους και τις απέσυραν, αλλά αν είναι το ίδιο το υλικό και δεν αποσύρθηκε, τότε κάποιοι πρέπει να είναι υπόλογοι των πράξεων τους. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας θα παραστούν ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Π. Λουκά από τους οποίους θα ζητηθούν απαντήσεις.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι, στις 21 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας, σημειώθηκε τραυματισμός 23χρονου στρατιώτη από την Ελλάδα, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στην ΕΛΔΥΚ, όταν χειροβομβίδα εξερράγη στα χέρια του, σε πεδίο βολής της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

Η χειροβομβίδα που επρόκειτο να ρίξει ο στρατιώτης, εξερράγη στο χέρι του μόλις αφαίρεσε την περόνη, χωρίς να μεσολαβήσει η προβλεπόμενη από την κατασκευή της χειροβομβίδας χρονοκαθυστέρηση.

Μετά την έκρηξη ο 23χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από γιατρούς, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός της δεξιάς παλάμης του.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Άμυνας, διεξάγεται έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ - Προηγήθηκε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν - Σχόλια από Ρωσία και Κίνα

LIVE: Νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ - Προηγήθηκε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν - Σχόλια από Ρωσία και Κίνα

Εκρήξεις σημειώνονται στην Τεχεράνη τις πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από εκατέρωθεν πλήγματα με το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας. Σε κοινή δήλωση των G7 αναφέρεται ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και γίνεται λόγος για «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Την ίδια στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τον Καναδά που γινόταν η Σύνοδος των G7 για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των «εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ενώ αυξάνονται οι φόβοι από τις δηλώσεις του για εκκένωση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.  

BEST OF TOTHEMAONLINE