ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ για Πρόεδρο Χριστοδουλίδη - «Προσπαθεί να φανεί χαριτωμένος στην Τουρκία, εγώ είμαι ο συνομιλητής του»

Τατάρ για Πρόεδρο Χριστοδουλίδη - «Προσπαθεί να φανεί χαριτωμένος στην Τουρκία, εγώ είμαι ο συνομιλητής του»

«Προσπαθεί να φανεί χαριτωμένος στην Τουρκία», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ κληθείς από την εφημερίδα Κίπρις να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.

Η εφημερίδα δημοσιεύει στο κύριο της θέμα τις δηλώσεις Τατάρ, ο οποίος είπε  ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προσπαθεί να είναι χαριτωμένος στην Τουρκία για να πάρει την υποστήριξη της Τουρκίας. Όλα αυτά τα λέει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο (συνομιλίες στο Κυπριακό), η στάση της Τουρκίας θα είναι ‘συνομιλητής σας είναι ο πρόεδρος της τδβκ, Ερσίν Τατάρ».

Για τον Ερσίν Τατάρ, η κυριαρχία είναι η κόκκινη γραμμή του και την κυριαρχία θα τονίσει στην προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ όταν θα ξανάρθει στο νησί, όπως είπε. «Μπορούμε να μιλήσουμε για το τι είδους μελλοντική λύση μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο, σχετικά με τις επίσημες διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια σειρά από θέματα, όπως το περιουσιακό, οι ρυθμίσεις συνόρων, το εδαφικό και ορισμένα συνταγματικά ζητήματα. Όλα αυτά μπορούν φυσικά να συζητηθούν. Αλλά το κυριότερο είναι η κυριαρχία μας. Χωρίς κυριαρχία, οποιαδήποτε συμφωνία είναι σαν να γράφεις στον πάγο. Όταν λιώνει ο πάγος, μένεις χωρίς τίποτα».

«Εάν πρόκειται να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία βασισμένη στην ισότητα στο μέλλον, αυτή η συμφωνία πρέπει οπωσδήποτε να είναι συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ. «Αυτό που πιστεύει η άλλη πλευρά είναι ότι, με την ΕΕ πίσω της, θα εξαλείψει την τδβκ και οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. φτιάχνουν ένα τέτοιο σενάριο. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι», είπε.

Με μια λύση «βασισμένη στην κυριαρχία μας», συνέχισε, οι δεσμοί τους «με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία πρέπει να συνεχιστούν και στο μέλλον όπως ήταν πάντα στο παρελθόν». Συζητούν, πρόσθεσε, το γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα παραμένουν πάντα στο νησί ως αποτρεπτική δύναμη.

Ο κ. Τατάρ υπενθυμίζοντας ότι έλαβε πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί στο Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο, είπε ότι περιμένει επίσης πρόσκληση και για τη σύνοδο κορυφής στο Κιργιστάν, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. «Προσδοκούμε ότι κάθε χώρα θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στον ΟΤΚ και θα εκπροσωπηθούμε με τη δική μας σημαία στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν με τα μέλη και τα μέλη παρατηρητές. Πιστεύω ότι θα είναι έτσι», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιώνΑυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top