ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η νυχτερινή υπερφαγία και πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Τι είναι η νυχτερινή υπερφαγία και πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Ο ηθοποιός Ιωάννης Απέργης και η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Δήμητρα Φραγκούλη μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας.

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι μια διατροφική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα και να μην μπορούν να αποκοιμηθούν χωρίς να φάνε, ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν πεινάνε. Το φαγητό που τρώνε είναι συνήθως ανθυγιεινό και έχει πολλές θερμίδες.

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο στις συμπεριφορές διατροφής. Συνεχίζουν να τρώνε παρά το γεγονός ότι νιώθουν πλήρεις και δεν έχουν πραγματική επιθυμία για φαγητό.

Για το εάν σηκώνεται την νύχτα για να φάει μίλησε ο Ιωάννης Απέργης.

Είναι φοβερό πράγμα. Μπορεί το μεσημέρι να πας πανω από την κατσαρόλα και να φας λίγο. Ενώ το βράδυ να ξεκινήσεις από μία σοκολάτα, να καταλήξεις σε μπριζόλα και μετά να πας πάλι σε γλυκό. Όταν κάθομαι τη νύχτα και διαβάζω εκεί κάτι πρέπει να φάω», αποκάλυψε ο Ιωάννης Απέργης.

«Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως νυχτερινή υπερφαγία. Φαίνεται πως οι άνθρωποι δεν το καταναλώνουν στο δείπνο αλλά μεταξύ του βραδινού γεύματος και πριν την βραδινή κατάκλιση. Πολλοί σκέφτονται πως αν δεν φάνε σε αυτό το διάστημα δεν θα μπορούν να κοιμηθούν. Σε αυτό το κομμάτι μπορεί να υπάρχουν και διαταραχές στον ύπνο. Το στρες της καθημερινότητας παίζει ρόλο», ανέφερε η κ. Φραγκούλη.

Είναι 3 πυρήνες
- Διαταραχή στην λήψη τροφής
- Διαταραχή στην διάθεση
- Διαταραχή και στον ύπνο

Και τα 3 συνυπάρχουν και δημιουργείται το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας.

«Έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα που εμφανίζεται, έχει να κάνει με τον όγκο της τροφής και πρέπει να αναγνωρίσουμε κι συμπτώματα όπως η ψυχολογική μετάπτωση, κυρίως τις βραδινές ώρες και πάει να καλύψει αυτό. Συνήθως επιλέγονται λιπαρές τροφές, γιατί αυτές φαίνονται να ενεργοποιούν την λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός της ύπαρξης παθολογίας, δηλαδή διαταραχή στο σάκχαρο και εμφανίζει υπογλυκαιμία το βράδυ», συνέχισε η ειδικός.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Επειδή έχει σχέση, σύμφωνα με την ειδικό, και με την διατροφή, και τον ύπνο και την διάθεση, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και στα τρία επίπεδα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top