ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριανού: Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ υποσκάπτει εντελώς τον ίδιο το το θεσμό

Κυπριανού: Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ υποσκάπτει εντελώς τον ίδιο το το θεσμό

Τη λύπη του γιατί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο έχει καταθέσει η κυβέρνηση στρέφεται προς ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που συζητούσαν και είχαν συμφωνήσει, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος διαπιστώνει πως αντί αποκέντρωση της εξουσίας γίνεται συγκέντρωση και με τρόπο που υποσκάπτει εντελώς τον ίδιο το το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμων και τον επικεφαλής Αλέξη Γαλανό, ο κ. Κυπριανού είπε: “Να πω ότι είχαμε και στο παρελθόν πάρα πολλές συναντήσεις και είχαμε συν αντίληψη, για το πως θα έπρεπε να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό ενός θεσμού πάρα πολύ σημαντικού για την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Παρόλα αυτά λυπάμαι να παρατηρήσω πως το νομοσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει η κυβέρνηση στρέφεται προς ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που συζητούσαμε και στην οποία είχαμε τη εντύπωση ότι είχαμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση. Αντί αποκέντρωση της εξουσίας γίνεται συγκέντρωση και με τρόπο που υποσκάπτει εντελώς τον ίδιο το το θεσμό της ΤΑ”.

“Παρέχονται”, είπε, “υπερεξουσίες σε δύο Υπουργούς, κάτι που κατά την άποψη μου, είναι απαράδεκτο γιατί ένας θεσμός ο οποίος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά, τίθεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο δύο Υπουργείων και νομίζω ότι υπάρχουν τέτοιες πρόνοιες στο ίδιο το νομοσχέδιο που ποινικοποιούν την πολιτική ζωή στον τόπο μας”.

Εξέφρασε την άποψη ότι “αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διεξαγωγή συζήτησης, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του θεσμού”, για να προσθέσει πως το κόμμα του θα αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει με άλλα πολιτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να επανέλθουμε στις θέσεις όπως τις είχαμε συμφωνήσει, με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, αλλά και με την ίδια την κυβέρνηση, την Ένωση Δήμων και άλλους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στο θέμα.

“Να πω ότι έχουμε μεγάλη ταυτότητα απόψεων με την Ένωση Δήμων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θέλουμε ένα θεσμό, ο οποίος να αποκεντρωθεί, να ενισχυθεί στα ζητήματα εξουσιών και αρμοδιοτήτων και οικονομικά έτσι ώστε να επιλύει τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων  και στον οποίο θα διεξάγεται αποτελεσματικός έλεγχος από το Γενικό Ελεγκτή για να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει κατάχρηση εξουσίας ή τα οποιαδήποτε άλλα φαινόμενα διαπλοκής ή διαφθοράς. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση”, είπε.

Ο κ. Γαλανός είπε πως “διαπιστώνει ότι υπάρχει μια γενική ομοφωνία για το τι ζητούμε”, συμπληρώνοντας ότι “εκείνο το οποίο ζητούμε είναι ναι εξοικονομήσεις, αλλά φαίνεται πως το νομοσχέδιο αυτό δεν προχωρεί σε τομές όσον αφορά τις εξοικονομήσεις τουναντίον προσθέτει “ακόμα κάποια σώματα, χωρίς να υπάρχει τεχνοοικονομική μελέτη”.

“Και ούτε ασχολείται με τα οικονομικά των Δήμων. Εκείνο το οποίο μένει μπροστά μας είναι η μεθοδολογία δηλαδή όλα τα κόμματα μαζί με την Ένωση Δήμων και πιστεύω και με τη συνεργασία του Υπουργού να προχωρήσουμε σε ένα στόχο τον οποίο είχαμε από την αρχή την ομοφωνία για να μην καθυστερήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης”, είπε.

Είπε ακόμα ότι “ναι μεν υπάρχει μια πλήρης διαφωνία όσον αφορά τη φιλοσοφία πίσω από αυτό το νομοσχέδιο, η οποία πραγματικά συγκρούεται με την όλη φιλοσοφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά ταυτόχρονα έχουμε ανταλλάξει απόψεις για το πως θα προχωρήσουμε με τον πιο γρήγορο ρυθμό, ώστε σύντομα να υπάρχει νομοθεσία που να επιφέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όσον αφορά τη λειτουργία Δήμων και εξοικονομήσεις, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη σε ένα σύστημα αποκέντρωσης και τοπικής δημοκρατίας”.

Κατέληξε λέγοντας ότι από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της Ένωσης Δήμων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν διαβλέπει να υπάρχουν σοβαρές διαφορές.       

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top