ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Θέλει να αγοράσει Rafale από τη Γαλλία - Γιατί είναι διστακτικό το Παρίσι

Σερβία: Θέλει να αγοράσει Rafale από τη Γαλλία - Γιατί είναι διστακτικό το Παρίσι

Η Σερβία επιθυμεί να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκεπτόμενος αυτή την εβδομάδα το Παρίσι.

Η γαλλική πλευρά εμφανίζεται ωστόσο διστακτική, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές σχέσεις που εξακολουθεί να έχει το Βελιγράδι τόσο με την Μόσχα όσο και με το Πεκίνο.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία Dassault δεν θέλησε να σχολιάσει το σερβικό αίτημα, σημείωσε ωστόσο ότι η σερβική παραγγελία αφορά 12 αεροσκάφη το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία και η Σερβία έχουν υπογράψει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας το 2011, η οποία ανανεώθηκε το 2019.

Οι αμυντικές δαπάνες της Σερβίας υπερβαίνουν πλέον το 2% του ΑΕΠ της και τα 10 τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκαν φτάνοντας στο 1,4 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2014 και 2023 η Σερβία δαπάνησε 2,67 δισ. ευρώ για να αγοράσει οπλικά συστήματα από την Κίνα και την Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να πουλήσει η Γαλλία Rafale στην Σερβία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top