ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργοί ΕΕ προκρίνουν μέλλον πολιτικής συνοχής εν μέσω δημογραφικών αλλαγών

Υπουργοί ΕΕ προκρίνουν μέλλον πολιτικής συνοχής εν μέσω δημογραφικών αλλαγών

O Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Ευρωπαϊκών Κονδυλίων της Μάλτας Christopher Fearne και η Τeodora Preoteasa, Υπουργός Προεδρίας στο Υπουργείο Επενδύσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Ρουμανίας βρέθηκαν σε πάνελ συζήτησης για το μέλλον της πολιτικής συνοχής με το οποίο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το 9ο Cohesion Forum στις Βρυξέλλες.

Μαζί με ακαδημαϊκό και εκπροσώπους τοπικών κυβερνήσεων έγινε ανταλλαγή απόψεων για το τι είδους πολιτική συνοχής θέλουμε ή χρειαζόμαστε για το μέλλον, ποιές αλλαγές πρέπει να γίνουν και για το αν η πολιτική συνοχής θα πρέπει να απευθύνεται σε λιγότερο ευημερούσες περιοχές ή σε ολόκληρη την ΕΕ.

O Yπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο όραμα του Ζακ Ντελόρ για την ενιαία αγορά και την πολιτική συνοχής, δύο πυλώνες οι οποίοι, όπως είπε, κινούνται παράλληλα.

Στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι μόλις πριν από λίγες ώρες ήταν στο Εcofin όπου έγινε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αντιστραφεί η πρόοδος των τελευταίων ετών.

Ανέφερε ότι το μέλλον της πολιτικής συνοχής έχει να κάνει με την προσέγγιση της κοινής λογικής και της προσέγγισης του «διδασκόμαστε από το παρελθόν». Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, η πολιτική συνοχής βοήθησε στην ελαχιστοποίηση των ανισοτήτων, αλλά χρειαζόμαστε μια απλούστευση, καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες προκλήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δημογραφική πρόκληση,την ανταγωνιστικότητα, και πρέπει να θέσουμε τη διάσταση της χρηματοδότησης στην εξίσωση, αλλά και να αντιμετωπίσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο το μεταναστευτικό ζήτημα, δηλαδή την προστασία των συνόρων και την ένταξη των μεταναστών.

Ο Christopher Fearne στη δική του παρέμβαση διερωτήθηκε γιατί χρειαζόμαστε αλλαγή αν η πολιτική συνοχής λειτουργεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να αλλάξουμε κάτι για το χειρότερο. Ο κ. Fearne μίλησε για την ανάγκη διατήρησης του επιπέδου επιτυχίας της πολιτικής συνοχής ως το ελάχιστο για να συνεχίσει να έχει επιτυχίες.

Η Teodora Preoteasa αναφέρθηκε στη συμβολή της πολιτικής συνοχής στις διάφορες περιφέρειες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε θέματα δεξιοτήτων, σε πόρους καινοτομίας, ανεπαρκή συνδεσιμότητα με τις πιο ανεπτυγμένες και ισχυρές περιφέρειες της ΕΕ, και αργή ανάπτυξη, ή τις λεγόμενες στάσιμες περιφέρειες.

Μίλησε για την ανάγκη διάχυσης της καινοτομίας, αντιμετώπισης των προβλημάτων υποδομής και διοικητικών αδυναμιών, προσθέτοντας ότι η πολιτική συνοχής έχει να επιδείξει τεράστια πρόοδο, αλλά παραμένουν ακόμη κάποια ζητήματα προς επίλυση.

Ο Andrés Rodríguez-Pose καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο London School of Economics μίλησε για τις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας και για τις περιφέρειες που σιγά-σιγά μένουν πίσω και που έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα σημαντικά ζητήματα εντός των χωρών τους.

Μίλησε για την ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης ευκαιριών για τη νεολαία, τις μειονότητες, τις γυναίκες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κινητήρας της ΕΕ κινείται με μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων της Ευρώπης και αυτό που μας κρατά ενωμένους φαίνεται να αδυνατίζει.

Ο Vasco Alves Cordeiro Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών είπε ότι οι πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν ορθώς τι είναι η πολιτική συνοχής και ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι ότι η πολιτική συνοχής δεν είναι πολιτική αλληλεγγύης αλλά πολιτική για όλες τις περιφέρειες. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να κάνουμε προβλέψιμη πολιτική αντί να ενεργούμε σε κατάσταση πανικού.

Η Rachel de Basso, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Jönköping στη Σουηδία χαρακτήρισε την πολιτική συνοχής ένα σημαντικό εργαλείο που έχει αποτελέσματα για τις περιφέρειες. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η πολιτική συνοχής μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Πόσο κοστίζει μία νύχτα στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο του κόσμου

Σοκ στην Ελλάδα από τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονης - Ξύπνησε με δύσπνοια και κατέρρευσε

Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχήΕυρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top