ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ - Κατέγραψε μείωση στην Κύπρο

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ - Κατέγραψε μείωση στην Κύπρο

Μετά από τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μεταξύ 2021 και 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της τιμής του καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να επιβραδύνεται τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Η Κύπρος ήταν μεταξύ των 12 από τις 27 χώρες της ΕΕ όπου καταγράφηκε αρνητικός ρυθμός πληθωρισμού στις τιμές καταναλωτή του καφέ (-2,3%) τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο φέτος ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της τιμής καταναλωτή του καφέ στην ΕΕ βρισκόταν στο +1,0%, σε σχέση με +13,5% τον Μάρτιο του 2023, πλησιάζοντας τα επίπεδα του Ιουλίου του 2021 (+0,8%).

Ο ρυθμός πληθωρισμού της τιμής του καφέ μειώνεται από τον Οκτώβριο του 2022 όταν είχε φτάσει τα υψηλότερα του επίπεδα (+17,4%). Η απότομη αύξηση αυτή είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021 (+2,0%).

Αν και η αύξηση των τιμών του καφέ επιβραδύνθηκε συνολικά στην ΕΕ, καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές σε επίπεδο χωρών.

Σε 15 χώρες της ΕΕ, ο πληθωρισμός για τον καφέ ήταν υψηλότερος τον Μάρτιο του 2024 από ό,τι τον Μάρτιο του 2023. Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Κροατία (+7,4%), τη Ρουμανία (+6,8%) και τη Βουλγαρία (+6,6%).

Οι υπόλοιπες 12 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μειωμένους ρυθμούς πληθωρισμού για τον καφέ τον Μάρτιο του 2024. Οι σημαντικότεροι αρνητικοί ρυθμοί πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-15,5%) και τη Λιθουανία (-15,4%), και ακολουθούσαν η Δανία (-7,5%), η Τσεχία (-6,5%) και η Σουηδία (-6,0%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top