ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Λιλλήκας: Για κωλυσιεργία στα ενεργειακά που κάνει κακό και στο Κυπριακό

Γ.Λιλλήκας: Για κωλυσιεργία στα ενεργειακά που κάνει κακό και στο Κυπριακό

Για κωλυσιεργία και αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στον τομέα του Φυσικού Αερίου που κάνει κακό τόσο στα ενεργειακά όσο και στο Κυπριακό, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας, παράλληλα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Προϊστάμενο της ΚΥΠ Κυριάκο Κούρο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως του προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία τα ισραηλινά δημοσιεύματα περί καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου –Ισραήλ για συνεκμετάλλευση του Οικοπέδου Αφροδίτη. Οπως είπε, τα ισραηλινά δημοσιεύματα έπονται άλλων από το διεθνή Τύπο καθώς και των πρόσφατων εξελίξεων εξεύρεσης τεράστιας ποσότητα Φυσικού Αερίου στην Αίγυπτο.

“Όλα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η κωλυσιεργία και η αναποφασιστικότητα που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει επιδείξει στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου φαίνεται ότι θα κοστίσει ακριβά στην Κύπρο”, είπε και πρόσθεσε πως η αναστολή του ερευνητικού μας προγράμματος προκειμένου να αποχωρήσει το Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη τόσο για την ενεργειακή πολιτική όσο και για το Κυπριακό.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως περαιτέρω καθυστέρηση του ενεργειακού σχεδιασμού και η διασύνδεση του με τη λύση του Κυπριακού, ενδεχόμενα να αποβεί μοιραία για την Κύπρο και πως η σωστή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης για ορθή, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε πως το κόμμα του χαιρέτισε την από κοινού με την Ελλάδα, ανάπτυξη τριμερών συνεργασιών τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο. Ωστόσο, συνέχισε, καλέσαμε την Κυβέρνηση όπως προχωρήσει σε συγκεκριμένα έργα και πράξεις καθώς μόνο έτσι οι συνεργασίες θα αποκτήσουν αξία.

Ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε την πρόταση για σύγκληση ειδικής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου με στόχο την εξέταση των νέων ενεργειακών δεδομένων και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό εναλλακτικών στρατηγικών αξιοποίησης των κοιτασμάτων που φιλοξενεί η κυπριακή ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, είπε, η Συμμαχία Πολιτών επαναφέρει την πρόταση για άμεση σύσταση με Νόμο Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας με την αξιοποίηση επιστημόνων, ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων.

Εκ μητρογονίας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών χαιρέτισε τη δικαίωση εκ μητρογονίας πρόσφυγα από το ΕΔΑΔ, δηλώντας πως το κίνημα εξ αρχής είχε ταχθεί κατά της τακτικής προσφύγων δυο ταχυτήτων.

“Για 41 χρόνια οι  εκ μητρογονίας πρόσφυγες υπέστησαν δυσμενή διάκριση την οποία τώρα η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει. Η απόφαση αυτή δικαιώνει τους επίμονους και πολύχρονους αγώνες της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, που διεκδίκησαν το αυτονόητο”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top