ΕΔΕΚ: Μυριάνθους και Χαννίδης ζητούν το μητρώο των μελών του κόμματος
Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα στην ΕΔΕΚ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιουνίου.
Ο Πρόεδρος της Ελλάδας, ο οποίος πραγματοποιεί στην Κύπρο την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά και πλήρως τις υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ προσπάθειες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς αυτό προτάσσει το συμφέρον και η ευημερία ολόκληρου του κυπριακού λαού.
Ουδέποτε, τόνισε, αποδεχθήκαμε και ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα, λέγοντας ότι σε πείσμα των καιρών επιμένουμε ότι η βία και η παρανομία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δημιουργήσουν δίκαιο. "Δημιουργούν ζούγκλα και προηγούμενο ζούγκλας", είπε.
Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμένει αρωγός και ανιδιοτελής εθνικός συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού σταθερός σύμμαχος και υπερασπιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
"Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα για την ειρήνη, την απελευθέρωση και την επανένωση της Μεγαλονήσου", υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.
Λέγοντας ότι πέρασε μισός αιώνας από την εισβολή, είπε ότι παραμένει κατεχόμενο το ένα και πλέον τρίτο του νησιού, ενώ προβάλλονται απαράδεκτες αξιώσεις εκτός του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια, είπε, είναι όμως η μία μόνο όψη της αλήθειας, η άλλη όψη, τόνισε, είναι η αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άρνησή της να αποδεχθεί και να νομιμοποιήσει τα παράνομα τετελεσμένα.
Μίλησε για τη ραγδαία ανασυγκρότηση της Κύπρου μετά την εισβολή, τον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό της και για την ένταξή της στην ΕΕ με τη συμβολή και της Ελλάδας.
"Τραύμα; Ναι, αλλά και θαύμα, ναι" είπε, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα πραγματικό οικονομικό θαύμα που μέσα από τις στάχτες της εισβολής και κατοχής η οικονομία αυξήθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ενώ μέσα από την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και ιδίως στο δίκαιο της θάλασσας υλοποιείται η αποτελεσματική άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο ρόλος της Κύπρου, είπε ο κ. Τασούλας, ενισχύεται ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Ελλάδας, λέγοντας ότι καθιστούν τις δύο χώρες γέφυρες ειρήνης και ευημερίας. Τα σχήματα αυτά, τόνισε, παραμένουν ανοικτά σε όλες τις γειτονικές χώρες με προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση, είπε, ότι μόνη οδός για διαρκή ειρήνη στην περιοχή είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα τερματίζει οριστικά την τουρκική κατοχή και θα απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των μονομερών δικαιωμάτων επέμβασης οιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελλάδας.
Μόνη αποδεκτή βάση διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση της επιθυμητής λύσης, τόνισε, είναι τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου και του πρόσφατου ψηφίσματος 2771 του 2025 για την "ομόφωνη υιοθέτηση του οποίου η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ εργάστηκε επίμονα σε στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιανουάριο".
Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ. Τασούλας είπε ότι για 7 και πλέον χρόνια δεν φαινόταν καμία προοπτική, αλλά με τη συντονισμένη διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας το Κυπριακό βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα του ΟΗΕ.
"Οποιαδήποτε προσπάθεια εκτροχιασμού από το διαμορφωθέν πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο είναι απορριπτέα και παράνομη", είπε.
Απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των νέων Κυπρίων Ελλήνων, που έδωσαν τη ζωή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1955-59, λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να γιορτάσουν φέτος τα σχολεία την 70ή επέτειο από την έναρξη του αγώνα. Επίσης, απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές που αντιστάθηκαν με απαράμιλλη τόλμη στην εισβολή του 1974 υπό το ασήκωτο βάρος του εγκληματικού πραξικοπήματος, που προηγήθηκε, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ελλάδας.
Υπογράμμισε ακόμα το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελλάδας για το συνεχιζόμενο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων. Η τύχη 750 και πλέον Ελλαδιτών και Κυπρίων εξακολουθεί να αγνοείται, είπε ο κ. Τασούλης και σημείωσε ότι δεν θα σταματήσουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα και να στηρίζουμε τις προσπάθειες με όποιο τρόπο είναι δυνατόν μέχρι να διακριβωθεί η τύχη όλων.
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Ελλάδας, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου είπε ότι "στο πρόσωπό σας, εκφράζουμε σήμερα την ευγνωμοσύνη μας προς την Ελλάδα για τη συνεπή και ακλόνητη διαχρονική της στήριξη. Στην προσπάθειά μας για επίλυση του Κυπριακού. Στις πρωτοβουλίες μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταγγελία και καταδίκη της αδιάλλακτης στάσης και συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της. Στον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας".
Πρόσθεσε ότι "παρά τις διχοτομικές εμμονές και τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας, σάς διαβεβαιώνω ότι παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου".
Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι θέλουμε την Ευρώπη πρωταγωνίστρια στη διεθνή σκηνή και πρωτοπόρο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, προσθέτοντας πως "και σε αυτή την πορεία οικοδόμησης της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, η Τουρκία δεν μπορεί να έχει θέση αν δεν εκπληρώσει πρώτα τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Καμία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη όσο ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή".
Είπε ότι σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, Κύπρος και Ελλάδα, έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, ως σταθεροί πυλώνες συνεργασίας, ειρήνης και προόδου, παραμένοντας βαθιά προσηλωμένες στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς συνεργασίας.
"Χαράζουν και συντονίζουν την εξωτερική τους πολιτική με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Επενδύοντας στοΝ διάλογο, στη διπλωματία και στη δύναμη της ειρηνικής συνύπαρξης. Και ναι θα συμφωνήσω μαζί σας Κύριε Πρόεδρε, «όταν μείναμε ενωμένοι και εργαστήκαμε μαζί πετύχαμε σημαντικές νίκες, όπως την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».
Είπε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, κατά την περίοδο 2025-2026, συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως μη μόνιμο μέλος, "προσδοκούμε, λοιπόν, η ιδιότητα αυτή να προσδώσει νέα δυναμική και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".
"Είμαστε δίπλα σας. Όπως ήσασταν πάντα κι εσείς δίπλα μας. Ως ο πιο αξιόπιστος και σθεναρός σύμμαχος μας. Η πίστη και ο σεβασμός σε αξίες που διαπερνούν τους αιώνες, είναι η πιο ισχυρή μας δύναμη. Γιατί όσο κι αν αλλάζουν οι καιροί, όσο κι αν μεταβάλλονται σταθερές και διαμορφώνονται συγκυρίες, Ελλάδα και Κύπρος προχωράνε πάντα μαζί. Όταν συμπορευόμαστε καμία πρόκληση, καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη" κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.
Η τελετή έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, του Πρόεδρου του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, της Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Γενικού Εισαγγελέα, Υπουργών, μελών του Διπλωματικού Σώματος και των βουλευτών και άλλων προσκεκλημένων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις