Τα πιο δύσκολα διαβατήρια για να αποκτήσεις: Οι 5 χώρες που είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πάρεις υπηκοότητα

Τα πιο δύσκολα διαβατήρια για να αποκτήσεις: Οι 5 χώρες που είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πάρεις υπηκοότητα

Φαντάσου να κρατάς ένα διαβατήριο που σου προσφέρει πρόσβαση σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Να απολαμβάνεις φορολογικά προνόμια, ποιότητα ζωής, κοινωνική ασφάλεια ή απλώς την αίσθηση ότι «ανήκεις» σε ένα κράτος με παγκόσμιο κύρος. Για πολλούς, αυτό δεν είναι απλώς φαντασίωση, είναι ένα σχέδιο ζωής. Είτε μέσα από επενδύσεις, γάμους ή εξαιρετικές δεξιότητες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν να αποκτήσουν μια νέα υπηκοότητα.

Γιατί μπορεί η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βρίσκονται συχνά στην κορυφή των «ισχυρότερων διαβατηρίων», αλλά αν δεν είσαι παντρεμένος/η με ντόπιο, δεν έχεις ζήσει εκεί πολλά χρόνια ή δεν είσαι βραβευμένος επιστήμονας, τότε υπήκοο της χώρας τους δεν πρόκειται να σε κάνουν ποτέ.

 

Για παράδειγμα η Ελβετία είναι αρκετά αυστηρή στο κεφάλαιο «υπηκοότητα». Η διαδικασία πολιτογράφησης απαιτεί να έχεις ζήσει εκεί τουλάχιστον 10 χρόνια, να μιλάς άπταιστα ελβετικά, ενώ περιλαμβάνει τεστ γνώσεων, συνεντεύξεις με τοπικές αρχές και έγκριση από την τοπική κοινότητα. Ναι, οι κάτοικοι της κοινότητας έχουν λόγο στο αν σου αξίζει να είσαι Ελβετός.

Η Αυστρία ανεβάζει κι άλλο τον πήχη. Απαιτεί τουλάχιστον 10 χρόνια συνεχούς διαμονής, άριστη γνώση της γλώσσας, απόλυτη ένταξη στην κουλτούρα, και φυσικά… να αποποιηθείς την παλιά σου υπηκοότητα. Αν δε σου φτάνουν όλα αυτά, οι εξαιρέσεις δίνονται μόνο σε παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, αθλητές ή καλλιτέχνες.

Η λίστα συνεχίζεται με την Ιαπωνία, όπου η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη που σχεδόν αποθαρρύνει όποιον το σκέφτεται. Οι αιτούντες πρέπει να έχουν ζήσει για πέντε ή περισσότερα συνεχόμενα χρόνια στη χώρα, να αποδείξουν οικονομική αυτάρκεια, να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα, και φυσικά, να «ταιριάζουν» πολιτισμικά με την ιαπωνική κοινωνία.

Ακόμη και τα δέκα χρόνια συνεχόμενης διαμονής στη Σαουδική Αραβία δε σημαίνουν σχεδόν τίποτα στην περίπτωση που θέλεις να αποκτήσεις διαβατήριο της χώρας. Η ιθαγένεια δίνεται σπάνια, και συνήθως μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Πρέπει να είσαι εξαιρετικός επαγγελματίας σε στρατηγικό τομέα (όπως ιατρική, μηχανική ή τεχνολογία) και να «προσκληθείς» ουσιαστικά από το κράτος.

Ίσως η πιο δύσκολη, όμως, χώρα για να αποκτήσεις η υποκοότητα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρέπει να έχεις ζησει εκεί τουλάχιστον 30 χρόνια και πάλι, όμως, μπορεί να μην την αποκτήσεις. Δίνεται κυρίως σε άτομα που μπορούν να προσφέρουν «ιδιαίτερη αξία» στη χώρα, όπως επιστήμονες, γιατροί, επενδυτές ή άνθρωποι με σπάνια ταλέντα. Ακόμα και τότε, όμως, δεν σημαίνει ότι αποκτάς πλήρη δικαιώματα όπως οι ντόπιοι.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Νεκρός άνδρας σε χωράφι - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Νεκρός άνδρας σε χωράφι - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Γύρω στις 12.30π.μ. εντοπίστηκε νεκρός άνδρας, σε χωράφι στην περιοχή Σιάς.