Στην παρουσίασή της, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου αποτελούν βασικό πυλώνα του εκπαιδευτικού συστήματος, συνιστούν κεντρικό μηχανισμό ανατροφοδότησης για το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο και αποτελούν προϋπόθεση για βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και των μαθησιακών αποτελεσμάτων
Προσέθεσε ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών αποτελεί βασική πολιτική του Προγράμματος Διακυβέρνησης και περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.
Εξηγώντας τους κύριους λόγους για τους οποίους προωθείται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, η Υπουργός είπε ότι με τον υπάρχον σύστημα οι απλοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν κίνητρα για εργασία, ενώ ένας επιθεωρητής αξιολογεί τον εκπαιδευτικό μία συνήθως φορά.
Προσέθεσε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελεί βασικό παράγοντα ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ στάθηκε και στην ύπαρξη προβλημάτων εγκυρότητας και αξιοπιστίας στο υφιστάμενο σύστημα, την έλλειψη άμεσης διασύνδεσης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με την επαγγελματική τους ανάπτυξη, καθώς και την έλλειψη σαφών κριτηρίων που να καλύπτουν πλήρως το πολυδιάστατο έργο των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας, «με αποτέλεσμα το σύστημα να καθίσταται μονοδιάστατο».
Αναφορικά με τους στόχους του νέου συστήματος, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, αυτοί περιλαμβάνουν «τη βελτίωση της ποιότητας και των αποτελεσμάτων της διδασκαλίας, τον εκσυγχρονισμό στη βάση ερευνών και σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων, την έγκαιρη παρέμβαση, βελτίωση της καθοδήγησης και στήριξης των εκπαιδευτικών, τη συνεχή επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών, την παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς και την εμπέδωση αξιοκρατίας, ενίσχυση διαφάνειας, αύξηση αποτελεσματικότητας, δυνατότητα ανατροφοδότησης».
Σχετικά με τις βασικές αρχές του προτεινόμενου συστήματος αξιολόγησης, η Υπουργός είπε ότι αφορούν, μεταξύ άλλων, στη χρήση πολλαπλών και σύγχρονων πηγών αξιολόγησης, την πολυπρόσωπη αξιολόγηση και διασύνδεση με το εκπαιδευτικό έργο, διαφανείς διαδικασίες, συνεργασία και ενίσχυση της αξιοκρατίας και ξεκάθαρα και μετρήσιμα κριτήρια αξιολόγησης.
Είπε επίσης ότι υιοθετείται η αρχή «όποιος αξιολογεί αξιολογείται», δίνονται ευκαιρίες αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των έμπειρων και ικανών εκπαιδευτικών στην τάξη (Ανώτερος Εκπαιδευτικός) και συμμετοχής των διευθυντών των σχολικών μονάδων στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, παρέχεται κατάλληλη επιμόρφωση και μετεξέλιξη του ρόλου του επιθεωρητή σε Επιθεωρητή-Αξιολογητή και Επιθεωρητή-Σύμβουλο, καθώς και συνεχής παροχή στήριξης και ευκαιριών επαγγελματικής βελτίωσης και προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης, διδακτικής στήριξης και συνεχούς επαγγελματικής μάθησης.
Προσέθεσε ότι προνοείται ακόμη η σύσταση δευτεροβάθμιου οργάνου για εξέταση των ενστάσεων των εκπαιδευτικών και διαδικασία μεταξιολόγησης, με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για λήψη διορθωτικών παρεμβάσεων και συνεχή βελτίωση, διασύνδεση της αυτοαξιολόγησης με το ενιαίο σχέδιο βελτίωσης της σχολικής μονάδας και η υιοθέτηση μεταβατικών διατάξεων, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας, καθώς και της απαιτούμενης ενημέρωσης και επιμόρφωσης όλων των εμπλεκομένων-συνεχής από κοινού παρακολούθηση για πέντε χρόνια
Αναφερόμενη ακολούθως στις σημαντικότερες αλλαγές που θα επιφέρει το νέο σύστημα αξιολόγησης, η Υπουργός είπε ότι η πρώτη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού θα πραγματοποιείται νωρίτερα, ενώ διευρύνεται η κλίμακα αξιολόγησης, θεσμοθετείται Δευτεροβάθμιο Σώμα Εξέτασης Ενστάσεων και εισάγεται θέση προαγωγής «Ανώτερου Εκπαιδευτικού».
Συμπλήρωσε πως ενδυναμώνεται ο ρόλος του Διευθυντή ως ηγέτη της σχολικής μονάδας και δεν καταργείται, θεσμοθετείται η διαδικασία της μεταξιολόγησης και οι εκπαιδευτικοί ενδυναμώνονται σε όλα τα στάδια της καριέρας τους, μέσω της επαγγελματικής μάθησης, με την αξιολόγηση να διενεργείται στη βάση «επιστημονικών, διάφανων και απλών κριτηρίων».
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας έχει διαμορφωτικό χαρακτήρα και λειτουργεί σε δύο επίπεδα, με το ένα σκέλος να αφορά στην εσωτερική αξιολόγηση, όπου κάθε σχολείο διεξάγει εσωτερική αξιολόγηση ως διαδικασία αυτοαξιολόγησης και αναπτύσσει Ενιαίο Σχέδιο Βελτίωσης βάσει οδηγιών της αρμόδιας αρχής.
Το έτερο σκέλος αφορά στην εξωτερική αξιολόγηση, η οποία, όπως ανέφερε, εστιάζει στους τομείς ηγεσία, οργάνωση και διοίκηση σχολείου, ποιότητα διδασκαλίας, μάθησης και αξιολόγησης και προσωπική ανάπτυξη, συμπεριφορά και ευημερία των μαθητών και περιλαμβάνει παρατηρήσεις διδασκαλιών, ανατροφοδότηση από τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς και μελέτη εγγράφων σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική και το έργο του σχολείου.
Επεξηγώντας ιδιαίτερα τη διαδικασία της μεταξιολόγησης, η Υπουργός είπε ότι αξιολογεί την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του Νέου Συστήματος Αξιολόγησης και διεξάγεται από Ειδική Επιτροπή του ΥΠΑΝ με συμμετοχή του ΚΕΕΑ, ειδικών εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
Όπως σημείωσε, η μεταξιολόγηση ξεκινά από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, με τα πρώτα δεδομένα να γίνονται διαθέσιμα με το τέλος της πρώτης σχολικής χρονιάς εφαρμογής του νέου συστήματος, προσβλέποντας σε άμεση εφαρμογή για έγκαιρο εντοπισμό αδυναμιών και λήψη μέτρων διόρθωσης.
Επιπλέον, αναφερόμενη στις βασικές αλλαγές σε σχέση με την αρχική πρόταση του Υπουργείου, αυτές αφορούν, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, στο Δευτεροβάθμιο Σώμα Εξέτασης Ενστάσεων, το οποίο θα είναι Τριμελές ανεξάρτητο και θα απαρτίζεται από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΝ (πρόεδρος) και δύο Διευθυντές που προΐστανται σε άλλη Διεύθυνση Εκπαίδευσης (μέλη), τη διεξαγωγή Προγραμμάτων Επαγγελματικής Ανάπτυξης Στελεχών μετά την προαγωγή, τη μείωση της βαρύτητας αξιολόγησης του Διευθυντή από το 30% στο 20% και τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης του συστήματος με πρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΝ και μέλη τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τον Διευθυντή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
«Πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά. Είναι στο χέρι μας, δίνεται πολύς χρόνος για διαβουλεύσεις και στο μέλλον, η πρόταση μετά από πολλές συζητήσεις είναι στη Βουλή για τις αποφάσεις, γιατί το αξίζουν όλοι ,και τα παιδιά και κυρίως οι εκπαιδευτικοί μας», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.
Ακολούθησε συζήτηση με την Υπουργό, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του χώρου της εκπαίδευσης αλλά και απλά μέλη του ακροατηρίου με ενδιαφέρον για το νέο σύστημα αξιολόγησης.
Η παρουσίαση θα επαναληφθεί την Τετάρτη, 28 Μαΐου 2025, μεταξύ 6 μ.μ. και 8 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ∆ηµοτικού ∆ιαµερίσµατος Βορόκληνης στην Επαρχία Λάρνακας και την Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2025, επίσης μεταξύ 6 μ.μ. και 8 μ.μ., στο ∆ηµοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολοµωνίδης στη Λεµεσό.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ