ΠΑΡΑ-THEMA

Το απόλυτο σοκ Κύπριου Δημοσιογράφου! «Έμαθα από την γιαγιά μου ότι ο Γρίβας ήταν συγγενής μου..»

Το απόλυτο σοκ Κύπριου Δημοσιογράφου! «Έμαθα από την γιαγιά μου ότι ο Γρίβας ήταν συγγενής μου..»

«Όσο ζω εκπλήσσομαι» γράφει στο καταληκτικό του σχόλιο ο Κύπριος Δημοσιογράφος που σε μια κουβέντα με την γιαγιά του έμαθε τη συγγένεια του με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή.

Ο λόγος για τον συνάδελφο Θανάση Αθανασίου που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook  το σχετικό κείμενο με την ιστορία που άκουσε και ομολογουμένως όπως αναφέρει τον σόκαρε.

Γράφει ο Θανάσης Αθανασίου

Σήμερα υπέστηκα ένα μεγάλο ομολογουμένως σοκ, αφού έμαθα από τη γιαγιά μου για τη συγγένεια μου με τον Γεώργιο Γρίβα (ναι, τη γνωστή «αμφιλεγόμενη» προσωπικότητα). Πιο συγκεκριμένα, ο Γεώργιος Γρίβας ήταν εξάδελφος του προπάππου μου (του πατέρα της γιαγιάς μου) Γεώργιου Τρικωμίτη (από το Τρίκωμο). Αν και γνώριζα για τις τρικωμίτικες ρίζες μου και για την τρικωμίτικη καταγωγή του Γρίβα, ωστόσο ποτέ δεν το συνέδεσα και ποτέ δεν υποψιάστηκα ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να είναι συγγενής μου.

Όπως μου είπε η γιαγιά μου, κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59) ο ξάδελφος του προπάππου μου Γεώργιου Τρικωμίτη, Γεώργιος Γρίβας, φιλοξενείτο ινκόγκνιτο από τον προπάππο και την προγιαγιά μου στο σπίτι τους στη Μόρφου (από εκεί καταγόταν η μητέρα της γιαγιάς μου, η προγιαγιά μου Μαρία, η οποία ουσιαστικά με ανάγιωσε, αφού πέθανε σε μεγάλη ηλικία στην προσφυγιά, όταν ήμουν περίπου 20 ετών).

Ο "γέρος που την Πάφο"...

Η ιστορία, όπως μου την διηγήθηκε σήμερα η γιαγιά μου, έχει ως εξής: Ο Γρίβας κρυβόταν από τους Εγγλέζους στο σπίτι του προπάππου μου, ρακένδυτος για να μην τραβάει την προσοχή. Ήταν «ένας γέρος που την Πάφο», για όποιον ρωτούσε «ποιος είναι ο κκιλίτζιρος που τζοιμάται στη βεράντα του Γεώργιου Τρικωμίτη στου Μόρφου». Μάλιστα, υπήρχαν περιπτώσεις, που οι εγγλέζοι ρωτούσαν τον ίδιο τον «γέρο που την Πάφο» αν γνώριζε πληροφορίες για την τοποθεσία, στην οποία κρυβόταν ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ.

Το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι ότι μόνο ο προπάππος μου, Γεώργιος Τρικωμίτης, γνώριζε την πραγματική ταυτότητα του «γέρου που την Πάφο». Η νεαρή -τότε- γιαγιά μου, εκπλάγηκε, σύμφωνα με την ίδια, όταν είδε τον Γρίβα να βγάζει λόγο στη Μόρφου μετά το πέρας του Αγώνα, ενδεδυμένος την παραλλαγή του Στρατηγού και διερωτήθηκε: «Μα αυτός δεν μοιάζει με τον γέρο που φιλοξενούσε ο πατέρας μου;».

Ο "πουζόγερος"...

Η ίδια η προγιαγιά μου, σύμφωνα με τη γιαγιά μου, τον αποκαλούσε «πουζόγερο», αλλά δεν διευκρινίστηκε αν τον αποκαλούσε έτσι για να θολώσει τα νερά για τους Εγγλέζους ή αν ο Γεώργιος Τρικωμίτης μαζί με τον Γεώργιο Γρίβα κατάφεραν να την ξεγελάσουν, όπως άλλωστε ξεγέλασαν και όλους τους υπόλοιπους.

Μάλιστα, λίγο μετά το τέλος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ο Γρίβας μαζί με τον Μακάριο επισκέφθηκαν τον -ανήλικο τότε- πατέρα μου στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε μια επέμβαση, και του πήγαν δώρο ένα αρμόνιο (πιάνο μου είπε η γιαγιά μου, αλλά από την περιγραφή κατάλαβα ότι επρόκειτο για αρμόνιο).

ΥΓ: Βεβαίως, μετά από αυτή την «αποκάλυψη» σε σχέση με τους συγγενικούς δεσμούς με τον Γρίβα, δεν άλλαξε η αντίληψη/άποψη μου για την εγκληματική του δράση.

Όσο ζω εκπλήσσομαι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top