ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύριο θέμα στο Τουρκοκυπριακό τύπο τα επεισόδια – Αναφέρονται σε φασιστική επίθεση

Κύριο θέμα στο Τουρκοκυπριακό τύπο τα επεισόδια – Αναφέρονται σε φασιστική επίθεση

Όλες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα και στο κύριο θέμα τους τις επιθέσεις που δέχθηκαν Τ/κ στη Λευκωσία την Δευτέρα (16/11).

Αναφορά γίνεται επίσης στον καβγά χθες στο “πανεπιστήμιο” Αν. Μεσογείου στην Αμμόχωστο μεταξύ εθνικιστών φοιτητών εκ Τουρκίας και φοιτητών κουρδικής καταγωγής κατά τη διάρκεια των εκλογών για το φοιτητικό συμβούλιο, οι εξελίξεις που αφορούν τη Συρία, τη σύνοδο των G20 και τη Γαλλία μετά τις επιθέσεις, αλλά και η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ σήμερα.

Η “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Ας δικαστούν”, αναφέρεται στη δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί για τις επιθέσεις εναντίον Τ/κ στη Λευκωσία και σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τουίτερ στην τουρκική γλώσσα καταδίκασε τα γεγονότα, κάνοντας λόγο για “άφρονες” αλλά αυτό δεν αρκεί, όπως πρόσθεσε. Η εφημερίδα γράφει για δύο αυτοκίνητα, των Μπουράκ Ανιλντί και Αλί Γιουρντάλ, που υπέστησαν ζημιές στην περιοχή κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και του Τμήματος Ταυτοτήτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καβγάς ξέσπασε χθες στο κάμπους του “πανεπιστημίου” Αν. Μεσογείου στην Αμμόχωστο μεταξύ εθνικιστών και Κούρδων φοιτητών και χρειάστηκε η παρέμβαση της ασφάλειας του “πανεπιστημίου” που έκλεισε την είσοδο του χώρου, αλλά και ομάδων της “αστυνομίας” και της “ασφάλειας”. Αλλού αναφέρει ότι πορεία διαμαρτυρίας προς τη “βουλή” θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι συντεχνίες των δασκάλων, των καθηγητών και η KTAMS

Η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) έχει τίτλο “Επιλέγηκα ως θύμα” και αναφέρεται στην περίπτωση του ιδιοκτήτη του πρώτο οικολογικού αγροτουριστικού ξενοδοχείου Νιτοβίκλα, ο οποίος για χρέος 36.000 ΤΛ στην τράπεζα αναπτύξεως οδηγείται στα “δικαστήρια”. Σε άλλο θέμα με τίτλο “Φασιστική επίθεση” η εφημερίδα αναφέρεται στις επιθέσεις εναντίον Τ/κ στη Λευκωσία και δείχνει το κόκκινο αυτοκίνητο που υπέστη ζημιές σε μια από τις περιπτώσεις. Αλλού αναφέρεται στη σύγκρουση μεταξύ εθνικιστών και Κούρδων φοιτητών στο “πανεπιστήμιο” Αν. Μεσογείου στην Αμμόχωστο με αφορμή την εκλογή του φοιτητικού συμβουλίου.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση), με κύριο τίτλο “Στοίχειωσε ο φασισμός”, δημοσιεύει φωτογραφία από την πορεία των μαθητών και σε ένθετη φωτογραφία το τουίτερ του Προέδρου Αναστασιάδη στα τούρκικα. Γράφει για επίθεση από ομάδα 200 ατόμων, ΕΛΑΜιτων, που βρήκαν τα αυτοκίνητα των Τ/κ στην τροχαία κίνηση που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν και τους επιτέθηκαν. Ο αρθρογράφος Μπασιαράν Ντουζγκιούν σημειώνει ότι πρέπει να σταθούμε όρθιοι ενάντια στην τρομοκρατία του φασισμού. Στο δεύτερο θέμα του πρωτοσέλιδου αναφέρεται στη σύνοδο των G20 στην Αντάλεια και γράφει ότι συμφώνησαν να εξολοθρεύσουν την ISIS και σε έξι μήνες να διεξαχθούν εκλογές στη Συρία χωρίς τη συμμετοχή του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Καταδικάστηκαν οι ρατσιστικές επιθέσεις”, γράφει για επιθέσεις σε 4 αυτοκίνητα με δύο τραυματίες και πως και οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τα γεγονότα με δηλώσεις τους. Δημοσιεύει επίσης φωτογραφίες από ένα γκρι αυτοκίνητο που έχει σπασμένα τζάμια και ζημιές εξωτερικά. Αλλού αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υδάτων και Δασών δήλωσε πως το σχέδιο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα θα έχει έσοδα 80 εκ ΤΛ (26,6 εκ ευρώ) το χρόνο και θα εργοδοτηθούν γι` αυτό συνολικά 7.525 άτομα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ που έρχεται σήμερα στην Κύπρο θα έχει συνάντηση και με τους δύο ηγέτες.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Αφρονες”, αναφέρεται στο τουίτερ του Προέδρου Αναστασιάδη και γράφει για τις επιθέσεις εναντίον Τ/κ που έγιναν κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Αλλού γράφει ότι μπορεί ο “τροποποιητικός νόμος” για τους “δήμους” να στοχεύει σε μια βιώσιμη δομή τους αλλά τα χρέη των “δήμων” παραμένουν εμπόδιο αφού ξεπερνούν τα 167 εκ ΤΛ (55,6 εκ ευρώ).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top