ΠτΔ για ΚΣΕΔ: «Χωρίς καμία δόση υπερβολής, μπορούμε να περηφανευόμαστε...»

ΠτΔ για ΚΣΕΔ: «Χωρίς καμία δόση υπερβολής, μπορούμε να περηφανευόμαστε...»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη το απόγευμα στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στο οίκημα του Κέντρου, στη Λάρνακα.

Κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αρτιότητα του Κέντρου και του προσωπικού του που αποτελεί Κέντρο Αριστείας στην περιοχή, στην Ευρώπη αι διεθνώς.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τους Υπουργούς Άμυνας και Μεταφορών, κ.κ. Βασίλη Πάλμα και Αλέξη Βαφεάδη, αντίστοιχα, απένειμε βραβεία προς τις Υπηρεσίες που απαρτίζουν το Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια τέλεσε τα εγκαίνια του εικαστικού έργου «Μετανάστες», που απεικονίζει μια βάρκα με ανθρώπους εντός και εκτός της βάρκας, έργο, εις μνήμη των όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα και το οποίο δημιούργησαν μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι, της Λεμεσού, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Πόπης Νικολάου.

Το έργο απέσπασε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό 2016 Saatchi Gallery/Deutsche Bank Art Prize, στον οποίον έλαβαν μέρος 22 χιλιάδες έργα από 54 χώρες, ενώ κέρδισε και το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε στη συνέχεια τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για τα 30 χρόνια λειτουργίας του ΚΣΕΔ στον προαύλιο χώρο του οικήματος του Κέντρου.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω με τους Υπουργούς Άμυνας και Μεταφορών, αλλά πρωτίστως με περηφάνια, που βρίσκομαι σήμερα εδώ, με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενός Κέντρου Αριστείας για το οποίο τόσο η Πολιτεία όσο και ο κάθε Κύπριος πολίτης, είναι δικαιωματικά περήφανος για τη λειτουργία, τη δράση, την προσφορά του.

Χωρίς καμία δόση υπερβολής, μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι διαθέτουμε ένα από τα πιο σύγχρονα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης στην Ευρώπη και όχι μόνο. Και αυτά που αναφέρω δεν είναι μόνο δική μου εκτίμηση, είναι εκτίμηση που άκουσα από συναδέλφους μου. Και προηγουμένως υπό την ιδιότητα μου ως Υπουργός Εξωτερικών από συναδέλφους μου στην ΕΕ και από κράτη της περιοχής, αλλά και τώρα κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πατρίδα μας, ούσα στο ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περιοχή, κατά γενική ομολογία, ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, βλέπουμε καθημερινά τι γίνεται, καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει πολλαπλές και πολυεπίπεδες προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα να διαδραματίσει, με πράξεις και όχι με λόγια, ρόλο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και να πρωτοστατήσει – και αυτό είναι κάτι που πετυχαίνουμε μέσω του ΚΣΕΔ- σε συνέργειες προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας. Και το λέω αυτό διότι πριν έρθω στη Λάρνακα, ετοιμαζόμουν για την αυριανή συνάντηση που θα έχω με τον Πρόεδρο του Λιβάνου και ένα από τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε αύριο είναι και η συνεργασία σε σχέση με το πώς μπορούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να δώσουμε τεχνογνωσία, να βοηθήσουμε ένα γειτονικό κράτος που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και δεν έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή στην οποία γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες συνεχιζόμενων αναταραχών και συγκρούσεων που έχουν οδηγήσει σε βίαιο εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Μια ανθρωπιστική κρίση που δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες της γειτονίας μας αλλά και την ίδια την Ευρώπη, με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά λόγω των ανεξέλεγκτων παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Και είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που και η ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ΚΣΕΔ, έχει επενδύσει σημαντικά μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και συνεχίζει να το πράττει για τη συνεχή αναβάθμιση του Κέντρου. Και είχα την ευκαιρία εδώ να συναντηθώ και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Με το επίπεδο λειτουργίας αλλά και με την 30χρονη προσφορά του ΚΣΕΔ- και πρέπει να τιμήσουμε όλους αυτούς που είχαν την ιδέα να ξεκινήσει αυτό το Κέντρο το 1995 αλλά και για τη συνεχή ανάπτυξη του - αποδεικνύουμε στην πράξη ως ένα κράτος της περιοχής, ως ένα κράτος της ΕΕ πως εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και νιώθουμε περήφανοι ως Κυπριακή Δημοκρατία γιατί το Κέντρο αυτό, πέραν των όσων προανέφερα, εδραιώνει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και των γειτονικών κρατών, αλλα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδυναμώνοντας τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδας μας στον διεθνή χάρτη της Πολιτικής Ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, το ΚΣΕΔ, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής του υποχρέωσης προς όφελος της Εμπορικής Ναυτιλίας και της Πολιτικής Αεροπορίας σε περίπτωση οποιουδήποτε ναυτικού ή αεροπορικού ατυχήματος, εργάζεται μεθοδικά – ακούσαμε πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί - γνωρίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης εδράζεται σε 3 βασικούς πυλώνες. Την άμεση ετοιμότητα ανταπόκρισης που προσφέρει το ΚΣΕΔ με την 24ωρη λειτουργία του, τα κατάλληλα μέσα που συνεχώς και εμείς ως Πολιτεία αλλά και μέσω της ΕΕ ενισχύουμε και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και θα ήθελα κ. Διοικητά του ΚΣΕΔ και όλους τους λειτουργούς να σας συγχαρώ για την ετοιμότητα σας. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου εκτίμηση, το είδαμε πρόσφατα είτε με την «Αμάλθεια» είτε με κρίσεις που έγιναν στην περιοχή και χρειάστηκε να αξιοποιηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για εκκένωση πληθυσμού από γειτονικά κράτη. Αυτή ήταν η εκτίμηση των ξένων που αξιοποίησαν το ΚΣΕΔ.

Παράλληλα, με την υποστήριξη της Πολιτείας, της Κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμε ένα σταθερό πλάνο συνεχούς αναβάθμισης των μέσων, του εξοπλισμού αλλά και των υποδομών Έρευνας και Διάσωσης όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.

Και θέλω με την ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας συνεχώς τις δυνατότητες του ΚΣΕΔ.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα με τη σημερινή ευκαιρία να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ως Πολιτεία, ως Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΚΣΕΔ στην περιοχή, ειδικότερα στην παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών, ως μέρος πάντοτε – που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία - της παροχής λύσεων στις συνεχείς και πολυεπίπεδες κρίσεις στην περιοχή.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλες τις Υπηρεσίες και φορείς - κρατικούς και ιδιωτικούς, που συμμετέχουν στο Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να εκφράσω συγχαρητήρια και ευχαριστίες στις εκάστοτε Διοικήσεις και το προσωπικό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για το έργο που έχουν επιτελέσει και συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να επιτελούν, έτσι ώστε να μπορούμε να περηφανευόμαστε δικαιωματικά για το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του ΚΣΕΔ και του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η δημόσια τοποθέτηση ΠτΔ μετά την διάσκεψη Σ. Αγγελλίδη - «Ξεφεύγει του θεσμικού πλαισίου...»

Η δημόσια τοποθέτηση ΠτΔ μετά την διάσκεψη Σ. Αγγελλίδη - «Ξεφεύγει του θεσμικού πλαισίου...»

Αυτή η Κυβέρνηση είναι η πρώτη που στα 65 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόλμησε, παρά τις αντίθετες απόψεις κάποιων συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στη Νομική Υπηρεσία, να προχωρήσει με τον διαχωρισμό της Νομικής Υπηρεσίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.