Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, σε περίπτωση ακραίων θερμοκρασιών και όταν εκδίδεται πορτοκαλί ή κίτρινη προειδοποίηση, συγκεκριμένες εργασίες (όπως π.χ. το ντελίβερι) διακόπτονται για συγκεκριμένες ώρες.
Τι ισχύει όταν εκδίδεται πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση
Σε επικοινωνία μας με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε περίπτωση που έχει εκδοθεί κόκκινη προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας, απαιτείται όπως διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες κατά τη διάρκεια των ωρών που ισχύει η προειδοποίηση.
Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί πορτοκαλί προειδοποίηση, απαιτείται όπως διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες που πρέπει να διακόπτονται εν μέσω καύσωνα αφορούν υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, όπως οικοδομικές, ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές κτλ. αλλά και υπηρεσίες μεταφοράς παράδοσης προϊόντων με την χρήση δίκυκλων οχημάτων ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (ηλεκτρικά σκούτερ), όπως η μεταφορά ή παράδοση προϊόντων φαγητού (delivery) και αλληλογραφίας.
Ποιες εργασίες θεωρούνται ελαφριές, μέτριες και βαριές
Με βάση πίνακα, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, μπορείς να δεις ενδεικτικά την βαρύτητα κάθε εργασίας:

Αναλυτικά:
Ελαφριά εργασία
Εργασία γραφείου, επιστασία, εργασία σε πάγκο με ελαφριά εργαλεία, συνήθης οδήγηση.
Μέτρια εργασία
Τοποθέτηση περίφραξης, σκυροδέτηση, χτίσιμο τούβλων, σοβάτισμα, μπογιάτισμα, τοποθέτηση δαπέδων, τοποθέτηση κεραμιδιών, σκάλισμα, σφυρηλάτηση, μεταφορά ελαφρών αντικειμένων, ξυλουργικές εργασίες, ηλεκτρολογικές εργασίες, υδραυλικές εργασίες, μηχανολογικές εργασίες, τοποθέτηση αλουμινίων, τοποθέτηση κάγκελων, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με μηχανικά μέσα.
Βαριά εργασία
Έντονη χειρωνακτική εργασία, επεξεργασία και τοποθέτηση οπλισμού, συναρμολόγηση / αποσυναρμολόγηση καλουπιών, σκάψιμο ή σπάσιμο σκληρών υλικών με μηχανικά εργαλεία / συσκευές / μηχανήματα βάρους πέραν των 15 Kg, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με χειρωνακτικά μέσα.
Μέτρα για θερμική καταπόνηση
Ωστόσο, όπως μας αναφέρθηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι εργοδότες πρέπει γενικότερα να λαμβάνουν μέτρα τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να ακολουθούν.
Συγκεκριμένα, υπάρχει κώδικας για την θερμική καταπόνηση και νομοθεσία που υποχρεώνει τους εργοδότες να μετρούν την θερμοκρασία και την υγρασία.
Αναφορικά με αυτές τις δύο μετρήσεις, υπάρχει συγκεκριμένος πίνακας τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να διαπιστώνουν κατά πόσο πρέπει οι εργοδοτούμενοι να δουλεύουν συνεχώς ή να έχουν εναλλαγές εργασίας και ανάπαυσης.
Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ένας εργαζόμενος θα πρέπει να δουλέψει κατά το 75% του ωραρίου ενώ το υπόλοιπο 25% πρέπει να κάνει άλλη εργασία ή να σταματήσει εντελώς την εργασία του.
Σε άλλες περιπτώσεις ένας εργαζόμενος θα πρέπει να δουλέψει κατά το 50% του ωραρίου ενώ το υπόλοιπο 50% πρέπει να κάνει άλλη εργασία ή να σταματήσει εντελώς την εργασία του.
Δείτε τον πίνακα, ο οποίος διαχωρίζει ανάλογα με την βαρύτητα της εργασίας (ελαφριά, μέτρια, βαριά):



Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τον Κώδικα Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων.