Φαίνεται, όμως, ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι και η πιο έξυπνη αν θέλουμε να παραμείνει το κλιματιστικό μας σε καλή κατάσταση. Στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουμε πολλά λάθη που βλάπτουν το σύστημα ψύξης του σπιτιού και κοστίζουν περισσότερο μακροπρόθεσμα.
«Τα χειρότερα προβλήματα με τα κλιματιστικά συνήθως ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις και καταλήγουν σε έναν λογαριασμό για επισκευή», λέει στο «Real Simple» ο Orlando Penner, ειδικός στην κατασκευή κτιρίων και ιδιοκτήτης της South Country Sheds. «Έχω δει ανθρώπους να “καίνε” τα συστήματά τους προσπαθώντας να τα “βελτιστοποιήσουν”, χωρίς να κατανοούν πλήρως τι κάνουν, είτε για να εξοικονομήσουν ενέργεια, να επιταχύνουν την ψύξη ή να στείλουν περισσότερο αέρα σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο.
Το τελευταίο που θέλουμε, λοιπόν, είναι να πάει κάτι στραβά ακριβώς όταν έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη για δροσιά. Ποια είναι λοιπόν τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο κλιματιστικό κατά τη διάρκεια του καύσωνα; Ειδικοί σε συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού εξηγούν.
Ρύθμιση της θερμοκρασίας πολύ χαμηλά
Σύμφωνα με τον Brandon Young, διευθύνων σύμβουλο της Payless Power, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στο κλιματιστικό σου είναι να κατεβάσεις τη θερμοκρασία στο ελάχιστο, πιστεύοντας ότι έτσι το σπίτι σου θα δροσιστεί πιο γρήγορα.
«Στην πραγματικότητα, η μονάδα του κλιματιστικού ψύχει με σταθερό ρυθμό, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που έχεις επιλέξει. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιβαρύνεις το σύστημα περισσότερο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον λογαριασμό του ρεύματος, χωρίς το σπίτι να γίνεται πιο άνετο πιο γρήγορα» εξηγεί.
Ο Young προτείνει να ρυθμίζεις το θερμοστάτη μερικούς βαθμούς πιο ψηλά από αυτό που χρησιμοποιείς συνήθως και να ενεργοποιείς τους ανεμιστήρες οροφής για να κυκλοφορεί ο αέρας. Με αυτόν τον τρόπο ο χώρος θα δροσιστεί χωρίς να επιβαρύνεται άσκοπα το σύστημα.
Προσοχή στα φίλτρα
Το ότι δεν το βλέπεις δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καθάρισμα! Τα φίλτρα συχνά ξεχνιούνται όταν πρόκειται για τη συντήρηση του κλιματιστικού, γιατί είναι «εκτός οπτικού πεδίου, εκτός νου» για πολλούς. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τα ελέγχεις τακτικά, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά, ειδικά όταν έχει ζέστη.
Ένα φραγμένο φίλτρο περιορίζει τη ροή του αέρα, αναγκάζει το σύστημα να δουλεύει πιο σκληρά και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας ή ακόμα και σε πρόωρη βλάβη του συστήματος, σύμφωνα με τη Lisa Purvis, οικονομική διευθύντρια και αντιπρόεδρο της Pro-Tech Heating & Cooling.
Η Purvis προτείνει να ελέγχεις τα φίλτρα κάθε μήνα και να τα αντικαθιστάς τουλάχιστον κάθε τρίμηνο, ανάλογα με τη χρήση, την παρουσία κατοικίδιων ή τυχόν αλλεργίες. Ωστόσο, τους ζεστούς μήνες ίσως χρειάζεται πιο εντατική συντήρηση. «Κατά τη διάρκεια καύσωνα, ειδικά, το σύστημα δουλεύει ασταμάτητα και το φίλτρο φράζει πολύ γρήγορα. Αν έξω έχει πάνω από 35°C, έλεγξε το φίλτρο κάθε δύο εβδομάδες, είναι η φθηνότερη “ασφάλεια” που μπορείς να πάρεις ενάντια στον καύσωνα».
Κλείνεις τις πόρτες
Μπορεί να φαίνεται λογικό να κλείνεις δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς ή να μπλοκάρεις αεραγωγούς για να «παγιδεύσεις» τον δροσερό αέρα, όμως οι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα ότι αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Η Purvis εξηγεί ότι αυτό διαταράσσει την ισορροπία του συστήματος HVAC (Heating [θέρμανση], Ventilation [εξαερισμός] και Air Conditioning [κλιματισμός]), αυξάνει την πίεση στους αεραγωγούς και μπορεί να προκαλέσει διαρροές ή να μειώσει την αποδοτικότητα του συστήματος.
«Είναι προτιμότερο να αφήνεις τους αεραγωγούς ανοιχτούς και να χρησιμοποιείς έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη για να διαχειρίζεσαι πιο αποτελεσματικά τις θερμοκρασιακές ζώνες», λέει η Purvis. Άφησε επίσης ανοιχτές και τις εσωτερικές πόρτες.
Σφράγισμα αεραγωγών με λάθος είδος ταινίας
«Βλέπω συχνά ανθρώπους να προσπαθούν μόνοι τους να σφραγίσουν τους αεραγωγούς με ταινίες ή αφρώδη υλικά που δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε συστήματα HVAC. Τα ακατάλληλα υλικά μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες αέρα ή μειωμένη απόδοση», επισημαίνει η Purvis.
Συνιστά να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία για να επιθεωρήσει και να σφραγίσει σωστά τους αεραγωγούς, αν υποψιάζεσαι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Αγνοείς τα σημάδια
Αν παρατηρήσεις σημάδια όπως ασυνήθιστους θορύβους, αστάθεια στη θερμοκρασία ή υψηλότερους από το κανονικό λογαριασμούς ρεύματος, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις άμεσα.
«Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα πρώτα σημάδια μέχρι να υπάρξει σοβαρή βλάβη», λέει η Purvis. «Συχνά αυτά τα σημάδια δείχνουν μικροπροβλήματα που είναι φτηνά και εύκολα να διορθωθούν στην αρχή, αλλά γίνονται ακριβά αν τα αφήσεις χωρίς επίβλεψη».
Ο προγραμματισμός ενός εποχιακού ελέγχου HVAC πριν από το καλοκαίρι και τον χειμώνα βοηθά το σύστημα να λειτουργεί στη μέγιστη απόδοσή του. Ο Young επισημαίνει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για διάγνωση προβλημάτων όπως χαμηλό ψυκτικό υγρό, βρώμικα πηνία ή ηλεκτρικές βλάβες. «Το να παραλείψεις τη συντήρηση πριν από το καλοκαίρι είναι σοβαρό λάθος. Κατά τη διάρκεια καύσωνα, θέλεις το κλιματιστικό σου -και ο λογαριασμός ρεύματος- να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά» εξηγεί.
ΠΗΓΗ: Tovima.gr