Η Ρωσία χρησιμοποιεί παιδιά για να δοκιμάσει τα στρατιωτικά της drones – Πώς τα δελεάζει με βιντεοπαιχνίδια

Η Ρωσία χρησιμοποιεί παιδιά για να δοκιμάσει τα στρατιωτικά της drones – Πώς τα δελεάζει με βιντεοπαιχνίδια

Οι αρχές στην Ρωσία έχουν συστηματικά εμπλέξει παιδιά στο σχεδιασμό και τη δοκιμή drones για τον πόλεμο της χώρας στην Ουκρανία, μέσω πανεθνικών διαγωνισμών που ξεκινούν με αθώα φαινομενικά βιντεοπαιχνίδια και καταλήγουν με τους πιο ταλαντούχους μαθητές να προσλαμβάνονται από εταιρείες άμυνας, σύμφωνα με έρευνα.

Οι αποκαλύψεις, που αποτελούν μέρος μιας έρευνας του εξόριστου ρωσικού ειδησεογραφικού μέσου Insider και αναδημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, είναι οι πιο πρόσφατες που δείχνουν πόσο πολύ οι ηγέτες της Ρωσίας εμπλέκουν τη νεολαία της χώρας στον πόλεμο με την Ουκρανία, με την «πατριωτική» και στρατιωτικοποιημένη εκπαίδευση να μετατρέπεται συχνά σε άμεση συμμετοχή.

«Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη μοντελοποίηση εξαρτημάτων συστημάτων για διάφορα drones», είπε ένας από τους εφήβους που συμμετείχαν, μιλώντας σε έναν δημοσιογράφο. «Γνωρίζω τουλάχιστον αρκετούς ανθρώπους που μοντελοποιούσαν εξαρτήματα UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) για μεγάλες επιχειρήσεις».

Το βιντεοπαιχνίδι με τις «έξυπνες αρκούδες» που κυνηγούν μέλισσες με drones

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την Ρωσία να ενισχύσει την παραγωγή drones της, τα οποία γίνονται όλο και περισσότερο βασικό μέρος του πολέμου με την Ουκρανία. Αλλά η μάχη με τα drones στην πρώτη γραμμή αλλάζει συνεχώς, καθώς και οι δύο πλευρές ανακαλύπτουν νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν περισσότερες ώρες και να αποφεύγουν τα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, ενώ η Ρωσία αναζητά τα πιο έξυπνα τεχνολογικά θαύματα από τη νεολαία της για να ενισχύσει την προσπάθεια.

Η διαδρομή ξεκινά με ένα βιντεοπαιχνίδι που ονομάζεται Berloga, που ξεκίνησε το 2022, στο οποίο οι «έξυπνες αρκούδες» πρέπει να αμυνθούν από μία σμήνη μελισσών, χρησιμοποιώντας μερικές φορές drones για να τις απωθήσουν, διαπίστωσε η έρευνα. Η επιτυχία στο παιχνίδι, μάλιστα, το οποίο παίζεται από εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς Ρώσους, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον μονάδες στις εξετάσεις στο τέλος του γυμνασίου.

Οι πιο επιτυχημένοι παίκτες μετακινούνται σε πιο προηγμένους διαγωνισμούς, όπως αυτός που ονομάζεται «Big Challenges», ο οποίος αναζητά υποσχόμενους μαθητές που θα στελεχώσου ρωσικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις για τους ρόλους τους στη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

«Μας απαγόρευσαν να πούμε ότι ήταν για τον πόλεμο»

Το Insider μίλησε με τρεις έφηβους φιναλίστ του διαγωνισμού που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας των drones, οι οποίοι εξήγησαν πώς λειτουργεί και ανέφεραν λεπτομερώς ότι γνώριζαν πλήρως τη στρατιωτική εφαρμογή ορισμένων έργων, αλλά τους ενθάρρυναν να το κρύψουν.

«Μας απαγόρευσαν να πούμε ότι ήταν απαραίτητο για τον πόλεμο και εφηύραμε πολιτικές εφαρμογές. Είναι ένα πρόγραμμα για παιδιά… Ένα έργο πρέπει πάντα να έχει διπλό σκοπό, ειδικά όταν είσαι μαθητής. Είναι ένας άγραφος κανόνας που έχω παρατηρήσει σε κάθε διαγωνισμό», είπε ένας από αυτούς.

Ενώ τα μικρά drone FPV είναι το πιο θανατηφόρο όπλο στο μέτωπο, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν επίσης χρησιμοποιήσει drones μακράς εμβέλειας για να χτυπήσουν απομακρυσμένους στόχους. Η Ρωσία στέλνει κάθε βράδυ καμικάζι drones στην Ουκρανία, τρομοκρατώντας τακτικά την πρωτεύουσα, το Κίεβο, και άλλες μεγάλες πόλεις.

Τα παιδιά συμμετέχουν επίσης στην παραγωγή αυτών των μεγαλύτερων drones. Το Σαββατοκύριακο, ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό του ρωσικού στρατού έδειξε εφήβους να βοηθούν στην κατασκευή drones καμικάζι, σε ένα εργοστάσιο που περιγράφεται ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επιθετικών drones στον κόσμο.

Δεκατριάχρονος είχε… εκπαιδεύσει στρατιώτες στη χρήση drones

Η απασχόληση παιδιών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν νόμιμο στόχο σε καιρό πολέμου, παραβιάζει πολλές διεθνείς συμβάσεις.

Το βίντεο που προβλήθηκε την Κυριακή έδειχνε εκατοντάδες ολοκληρωμένα καμικάζι drones Geran-2 σε τακτοποιημένες σειρές. Η εγκατάσταση έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ και έχει δεχτεί η ίδια επιθέσεις από ουκρανικά drones μακράς εμβέλειας.

Το Geran-2, το οποίο έχει εμβέλεια σχεδόν 1.000 μιλίων, είναι μια προσαρμοσμένη έκδοση ενός ιρανικού καμικάζι drone, η παραγωγή του οποίου έχει πλέον μεταφερθεί στη Ρωσία, σε ένα εργοστάσιο στην Αλαμπούγκα του Ταταρστάν. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί αυτά τα drones μόνο για να στοχεύει στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, αλλά υπάρχουν τακτικά περιστατικά όπου χτυπούν πολιτικούς και οικιστικούς στόχους.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda της Ρωσίας ανέφερε ότι το εργοστάσιο της Αλαμπούγκα είχε προσκαλέσει μαθητές ηλικίας 14 και 15 ετών να σπουδάσουν την κατασκευή drone σε ένα γειτονικό κολέγιο και, στη συνέχεια, να εργαστούν στο εργοστάσιο. Στο βίντεο εμφανίζονταν νεαροί εργαζόμενοι με θολωμένα πρόσωπα, καθισμένοι σε υπολογιστές ή να συναρμολογούν drones.

Τα παιδιά με τα οποία ήρθε σε επαφή το Insider μίλησαν επίσης για την εργασία τους σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ένα από αυτά εξήγησε πώς, σε ηλικία 13 ετών, είχε… εκπαιδεύσει στρατιώτες στη χρήση drones σε μια κρατική εγκατάσταση το 2022!

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Απόφαση Υπουργικού για ΤΑΚΑΤΑ: Πειθαρχική έρευνα κατά του πρώην Διευθυντή του ΤΟΜ

Απόφαση Υπουργικού για ΤΑΚΑΤΑ: Πειθαρχική έρευνα κατά του πρώην Διευθυντή του ΤΟΜ

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη τον διορισμό ερευνώντος λειτουργού για να διερευνήσει τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του τέως Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Γιάννη Νικολαΐδη, μετά και το πόρισμα για τους αερόσακους Takata, που συνέταξε η Ερευνητική Επιτροπή.

BEST OF TOTHEMAONLINE