ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίπρις: Τον Ιανουάριο τα χρήματα για διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας

Κίπρις: Τον Ιανουάριο τα χρήματα για διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας

Τον Ιανουάριο του 2016 το νωρίτερο μπορούν να δοθούν τα χρήματα από την ΕΕ για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις που επικαλείται απάντηση από το γραφείο της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, σε ερώτημα που είχε θέσει η εφημερίδα σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Λεύκας – Απλικίου και Αμμοχώστου – Δερύνειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 17 Νοεμβρίου η επιτροπή IPA (Μηχανισμός Προενταξιακής βοήθειας) απάντησε θετικά για την χρηματοδότηση των οδοφραγμάτων αλλά θα χρειαστούν δύο περίπου μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν την αποστολή των σχετικών εγγράφων στις χώρες μέλη. Τα χρήματα θα δοθούν από τον Κανονισμό για την χρηματοδοτική βοήθεια των Τ/κ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιταχύνει σε μέγιστο βαθμό τις τυπικές διαδικασίες και επισπεύδοντας όλα τα βήματα για τα οποία είναι η ίδια υπεύθυνη, προστίθεται. Χαρακτηρίζεται δε σημαντικό βήμα, η θετική απάντηση της ΙΡΑ για την οικονομική ενίσχυση του ανοίγματος των οδοφραγμάτων.

 Στο δημοσίευμα, με επίκληση πηγών που έχουν καλή γνώση του αντικειμένου, προστίθεται ότι η ε/κ πλευρά ζήτησε περίοδο δύο μηνών για την διερεύνηση του καθεστώτος που αφορά την περιουσία κοντά στο δρόμο (εάν χρειαστεί απαλλοτρίωση ή όχι). Σημειώνεται δε ότι για να μπορέσει να επενδύσει η ΕΕ στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι προϋπόθεση να έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται το νόμιμο καθεστώς της περιουσίας/ακινήτου.


Η ΕΕ έχει διαχωρίσει ποσό 1,7 εκ ευρώ για τα οδοφράγματα σε Δερύνεια και Απλίκι και αναμένεται ότι οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε 7 και 11 μήνες.


Σε ανακοίνωσή της χθες η πρωτοβουλία Αμμόχωστος απηύθυνε έκκληση η όλη ιστορία να μην καταλήξει σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά, χωρίς να περιμένει την βοήθεια της ΕΕ, θα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Σημείωσε δε ότι η ε/κ πλευρά έχει πράξει αυτό που της αναλογεί και τα 300 μέτρα του δρόμου στο “νότο” είναι έτοιμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top