ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nταβούτογλου από κατεχόμενα: Λύση στη βάση δυο ιδρυτικών πολιτειών

Nταβούτογλου από κατεχόμενα: Λύση στη βάση δυο ιδρυτικών πολιτειών

Η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη, όπως και το 2004, είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση μια μόνιμης, δίκαιης και ειρηνικής λύσης όπως και στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί μετά την ολοκλήρωση των επαφών τους, των διευρυμένων συνομιλιών και του γεύματος εργασίας που συνολικά διήρκεσαν 2,5 και πλέον ώρες.

«Στόχος όλων μας είναι, σε αυτή τη λύση να παρουσιάσουν ένα ωραίο παράδειγμα συμβίωσης που να βασίζεται στη διζωνικότητα, στο δίκαιο και την πολιτική ισότητα, στη βάση δύο ιδρυτικών πολιτειών και τη δημιουργία μιας νέας Κυπριακής Δημοκρατίας».

Νέα εποχή για Τουρκία — ΕΕ 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ εισέρχονται σε μια νέα εποχή, σε μια νέα θετική ατμόσφαιρα. «Θεωρούμε και εμείς ότι ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε και στο νησί τη θετική ατμόσφαιρα που είδαμε εκεί και να κάνουμε βήματα για να δημιουργήσουν από κοινού ξανά μια ειρηνική ατμόσφαιρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο οι Τούρκοι, οι Έλληνες και οι Ε/κ, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα».

Από αυτή την άποψη η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι η συμμετοχή μιας χώρας σε μια ένωση, αλλά ταυτόχρονα έχει τη σημασία ενός νέου μεγάλου βήματος για το μέλλον μιας ηπείρου, από την άποψη της παγκόσμιας ειρήνης, για την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών, πρόσθεσε. «Αυτό το βήμα μπορούμε να το κάνουμε πρώτα στην Κύπρο».

Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, Τ/κ και Ε/κ πλάι πλάι σε ειρήνη στην Κύπρο, θα είναι ένα ωραίο παράδειγμα στη Μέση Ανατολή και ευκαιρία για με νέα εποχή στην Ευρώπη όπου η ισλαμοφοβία έχει διαδοθεί και αυξηθεί, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι βασικός όρος για να μπορέσει ο τ/κ «λαός» να σταθεί μετά τη λύση με τη δική του συνιστώσα πολιτεία σε μια ομοσπονδιακή δομή με υγιή και ασφαλή τρόπο, είναι η ύπαρξη της “ΤΔΒΚ”, κατά την έκφρασή του, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Από αυτή την άποψη, αυτά που κάνουμε σήμερα είναι αυτά που θα επηρεάσουν το δικό μας αύριο, πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top