ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία θέλει λύση στο Κυπριακό- Αυτό επιβεβαίωσε ο Νταβούτογλου στον Έιντε

Η Τουρκία θέλει λύση στο Κυπριακό- Αυτό επιβεβαίωσε ο Νταβούτογλου στον Έιντε

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου του επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θέλει λύση, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφέροντας ότι είχε μια μακρά συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Άγκυρα.

Είπε ότι από κάποιο σημείο και μετά και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα ενταχθούν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι δεν ασκεί πιέσεις για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. "Επειδή αντί για μια βιαστική λύση χρειαζόμαστε μια λύση υγιή”, όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί οι καλύτερες συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι τόσο κοντά σε λύση του Κυπριακού δεν είχαν φτάσει οι δύο πλευρές εδώ και πολύ καιρό.

Σε συνέντευξή του στο ημιεπίσημο πρακτορείο “Ανατολού”, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης με τον Ε/κ συναντώνται συχνά, προσθέτοντας ότι οι επιτυχίες που διασφαλίστηκαν τους προηγούμενους μήνες τον έχουν ενθαρρύνει. "Κατά τη γνώμη μου εάν συνεχίσουμε με αυτή την πορεία υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία. Αυτή είναι πιθανότατα η καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία χρόνια για μια τελική λύση του Κυπριακού", είπε.

Ο κ. Έιντε είπε ότι και οι δύο ηγέτες χωρίς να επηρεάζονται από τους εξωτερικούς παράγοντες βρήκαν νέες λύσεις στα προβλήματα που συνεχίζονταν από παλαιά μέχρι σήμερα. Όπως είπε, πέραν από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι δύο ηγέτες, και στις ομάδες των διαπραγματεύσεών τους έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο "καλής εμπιστοσύνης". 

Για το περιουσιακό, ο κ. Έιντε είπε ότι είναι από τα θέματα κλειδί των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως αν μπορέσουν να ξεπεράσουν το περιουσιακό τότε θα δουν ότι και η λύση έφτασε. Όπως είπε, στο θέμα του περιουσιακού είναι πολύ πιο αισιόδοξος τώρα σε σχέση με τρεις βδομάδες προηγουμένως, προσθέτοντας ότι επειδή το περιουσιακό επηρεάζει την καθημερινή ζωή μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ζουν στην Κύπρο είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. 

Ανέφερε πως αισθάνεται ότι έχει δημιουργηθεί μια αργή, αλλά σταθερή κατάσταση κατανόησης μεταξύ των δύο ηγετών και των διαπραγματευτικών ομάδων για να υπάρξει συμβιβασμός στο περιουσιακό.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι στην Άγκυρα είχε την ευκαιρία να έχει μια μεγάλης διάρκειας συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. "Ο κ. Νταβούτογλου είναι παλιός μου συνάδελφος, στο παρελθόν είχαμε αναλάβει μαζί καθήκοντα και γνωριζόμαστε πολύ καλά. Ο κ. Νταβούτογλου μου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θέλει λύση. Από κάποιο σημείο και μετά και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα ενταχθούν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ενημερώνω συνέχεια την Άγκυρα, το Λονδίνο και την Αθήνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν είναι μόνο κυπριακό πρόβλημα, είναι περιφερειακό πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα", είπε ο κ. Έιντε.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι η προτεραιότητά τους είναι περισσότερο και από το δημοψήφισμα να πείσουν οι δύο ηγέτες το λαό της Κύπρου για τη λύση. "Εάν μια πλευρά πει `όχι` στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι αυτό το σχέδιο δεν έχει καμιά σημασία. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται η ευκαιρία. Εδώ και πολύ καιρό τόσο πολύ κοντά σε λύση δεν είχε φτάσει κανείς. Παίζοντας οι πλευρές τα χαρτιά τους μπορεί να βγει `ναι` και από τις δύο κοινότητες. Εργάζομαι πολύ στενά και με τους δύο ηγέτες και υπάρχουν ζητήματα στα οποία συμφωνούν και ζητήματα στα οποία δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Αλλά αυτή τη φορά πραγματικά οι δύο ηγέτες εργάζονται για να υπάρξει λύση", ανέφερε.

Ο κ. Έιντε είπε ότι δεν ασκεί πιέσεις για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. "Επειδή αντί για μια βιαστική λύση χρειαζόμαστε μια λύση υγιή. Όπως έχω πει πολλές φορές προηγουμένως σε μια περίοδο που οι δύο ηγέτες συμφωνούν είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και το θετικό κλίμα. Γι αυτό το λόγο δεν θα δώσω μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο θέμα του δημοψηφίσματος. Επειδή πρώτα πρώτα πρέπει να βρούμε λύση. Η λύση που αναζητούμε είναι μια λύση που και οι δύο πλευρές θα πουν `ναι`. Δεν είναι μια λύση που οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν μεταξύ τους και θα δώσουν τα χέρια. Το 2004 η τ/κ πλευρά είπε `ναι` και η ε/κ είπε `όχι`. Επομένως, για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση πρέπει και οι δύο ηγέτες να μπορέσουν να πείσουν τις κοινότητές τους. Ο Αναστασιάδης το ξέρει, αν πετύχει εκείνος θα πετύχει και ο Ακιντζί. Και ο Ακιντζί γνωρίζει πως αν πετύχει εκείνος θα πετύχει και ο Αναστασιάδης", ανέφερε. 

Για το αίτημα της Ρωσίας για στρατιωτική βάση στην Κύπρο, ο κ. Έιντε ανέφερε: "Μπορώ να πω αυτό, αν περιμένουμε, υπάρχουν κάποιες διαφορετικές τάσεις στον περίγυρο της Κύπρου που δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση. Αλλά η δική μου άποψη σε αυτό το θέμα γενικά είναι ότι και τα επιχειρήματα των γεωπολιτικών εξελίξεων δημιουργούν την ανάγκη για μια γρήγορη λύση του Κυπριακού".
Ανέφερε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά λόγω της θέσης του δεν μπορεί να σχολιάσει πολύ. "Μια νέα ενωμένη Κύπρος θα διασφαλίσει την ομαλοποίηση των σχέσεων με τους γείτονες. Επιπλέον, μπορεί να παίξει ρόλο στην περιοχή στη διασφάλιση της ενσωμάτωσης αντί των διαφωνιών", είπε. 

Ο κ. Έιντε είπε ότι οι ηγέτες της Κύπρου συναντούνται πολύ συχνά με τις εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. "Ο λόγος που είμαι στην Άγκυρα είναι αυτός. Και με το Λονδίνο συζητώ συχνά. Σύντομα θα πάω πάλι στην Αθήνα. Αργά ή γρήγορα, ελπίζω το συντομότερο, θα μπορούμε να εντάξουμε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις", είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Η λύση στην Κύπρο, σημείωσε, θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες και στις δύο πλευρές, αυτό θα μετατρέψει την Κύπρο σε πόλο έλξης των μεγάλων επιχειρήσεων του κόσμου για επενδύσεις. Όπως είπε, νέοι και στις δύο πλευρές του νησιού έφυγαν για άλλες χώρες με σκοπό να έχουν μια καλύτερη ζωή. "Και οι δύο πλευρές της Κύπρου περνούν από μια δύσκολη περίοδο στο θέμα της οικονομίας", επεσήμανε.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας στον τομέα των εξαγωγών και της ναυσιπλοΐας, ενώ είπε ότι οι υδρογονάνθρακες θα μετατραπούν σε ένα κεφάλαιο ειρήνης. Όπως είπε, η λύση θα ωφελήσει όχι μόνο την τουρκική πλευρά αλλά όλες τις πλευρές, και τόνισε ότι μια ενωμένη οικονομία στην Κύπρο θα εξαλείψει όλα τα πολιτικά εμπόδια. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top